Viliam Judák

Viliam Judák

Blahorečenie saleziána dona Titusa Zemana sa blíži. Dátum je stanovený na budúcu sobotu, 30 septembra, a vy môžete byť pritom, alebo osobne, alebo prostredníctvom vysielania slovenského rozhlasu. Dnes si dáme povedzme také, zahrievacie kolo v otázke svätosti. Štefan Chrappa oslovil cirkevného historika a nitrianskeho biskupa Viliama Judáka. Náš hosť je aj autorom publikácie Boží priatelia – Slovenské martyrológium, ktoré mapuje svätých, blahoslavených, ktorí sú spätí s našou krajinou. Aká je tradícia úcty kresťanov k svätým?

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Do akého časového obdobia spadá prvá oficiálna kanonizácia svätého, potvrdená pápežom?

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Cirkev dbá na to, aby boli veci systematizované, svedčia o tom rozsiahle archívy. Možno tu nájsť aj zoznamy svätých? Ako vznikali?

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnešné ráno patrí svätým, blahoslaveným, martýrom a vyznávačom. Štefan Chrappa sa na súvislosti spojené s tou problematikou pýta cirkevného historika a nitrianskeho biskupa Viliama Judáka. Ako je to s našimi svätými?

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes ráno sa Štefan Chrappa rozprával o svätosti s cirkevným historikom a nitrianskym biskupom Viliamom Judákom, ktorý je autorom knihy Boží priatelia, v ktorej mapuje ľudí svätého života, ktorých príbeh je spätý so Slovenskom. Tému sme zvolili v súvislosti s nadchádzajúcim blahorečením mučeníka, saleziána Titusa Zemana, ktoré bude budúcu sobotu v Bratislave. My s RTVS budeme pri tom.
Na záver sme sa pána biskupa Judáka opýtali, či existuje nejaká vlastnosť, ktorá je charakteristická pre svätých, či blahoslavených?

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Štefan Chrappa Foto: TASR - Henrich Mišovič

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame