Emília Hrabovec

Emília Hrabovec

Milí poslucháči, v tieto dni sa častejšie skloňuje pojem Sloboda. Sloboda je veličina, ktorá hlboko rezonuje aj v kresťanskom ponímaní sveta. Boli však aj časy, ktoré sa bytostne dotýkali našej krajiny, kedy bola sloboda obmedzená a muselo sa o ňu tvrdo bojovať. Dnes ráno Štefan Chrappa oslovil vysokoškolskú pedagogičku, historičku, pani profesorku Emíliu Hrabovec, ktorá sa zaoberá aj slovenským katolíckym exilom.  Zaujímalo nás, ako sa formoval slovenský katolícky exil za komunizmu a čo všetko priniesol jednak Slovensku, ale aj svetu. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes ráno je našou hostkou historička, ktorá pôsobí na Rímskokatolíckej bohosloveckej fakulte UK v Bratislave, pani prof. Emília Hrabovec. O slovenskom katolíckom exile sa s ňou rozpráva Štefan Chrappa.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už zaznelo, že Slováci založili v Ríme Ústav svätých Cyrila a Metoda. Aká bola úloha tejto dnes už legendárnej  inštitúcie?

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naša dnešná hostka Emília Hrabovec, je vysokoškolskou pedagogičkou, profesorkou histórie a o slovenskom katolíckom exile sa s ňou rozpráva Štefan Chrappa.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Milí poslucháči, dnes ráno sa Štefan Chrappa rozprával s historičkou, prof. Emíliou Hrabovec, o veľkom diele, ktoré vykonali počas komunizmu Slovenskí emigranti v zahraničí. Skutočne toho nebolo málo! Vráťme sa však do smutných päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia, kedy sa rozhorieval plameň prenasledovanie cirkvi a veriacich. Aké to boli časy? 

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Štefan Chrappa foto: condesign

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame