Naši a svetoví: Yuri Dojč, svetovo uznávaný fotograf

Naši a svetoví: Yuri Dojč, svetovo uznávaný fotograf

S Yurim Dojčom, kanadským fotografom slovenského pôvodu sme sa stretli nedávno v Bratislave. V Rakúskom kultúrnom centre pripravoval výstavu svojich fotografií,  ktoré  sú akýmsi svedectvom o osude židovskej komunity a kultúry na Slovensku počas 2. svetovej vojny. Ďalšia- s rovnakou  myšlienkou ho ešte čakala v Lučenci. Ľubica Hargašová pri osobnom stretnutí zistila, že  je to umelec na jednej strane mimoriadne hĺbavý , na druhej nesmierne vtipný, so snahou pomáhať iným.   

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Fotograf Yuri Dojč, rodák z Humenného, už viac ako 40 rokov žije a tvorí v Kanade. Aj keď si veľmi nechce priznať jeho veľkou inšpiráciou sú osudy ľudí. Možno preto, chcel v mladosti študovať psychológiu.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Diela fotografa Yuriho  Dojča sú roztrúsené po celom svete. Dokonca sú súčasťou aj stálej zbierky Kongresovej knižnice vo Washingtone. Nuž je to fotograf - básnik. Aj na to prišla Ľubica Hargašová počas osobného rozhovoru.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak zaželajme Yurimu Dijčovi, svetovo uznávanému kanadskému fotografovi slovenského pôvodu, aby tých magických obrazov zachytil jeho  fotoaparát čo najčastejšie. Výsledok poteší nielen jeho, ale aj nás.

Autorka: Ľubica Hargašová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame