Naši a svetoví: Silvia Štubňová

Naši a svetoví: Silvia Štubňová

Ak chcete študovať egyptológiu, nemáte na Slovensku šancu. Taký odbor sa zatiaľ u nás nie je. Preto mnohí naši, už teraz  uznávaní vedci v tejto oblasti, študovali v Prahe, alebo vo Viedni a tam aj zostali. Mladú Banskobystričanku Silviu Štubňovú, napríklad mimoriadne fascinuje 
tajomstvo jazyka starých Egypťanov. Je schopná celé hodiny presedieť nad dostupnými dokumentmi s nimi. A keď sa jej podarí rozlúštiť ich obsah, je v siedmom nebi  a dokáže o tom rozprávať aj celé hodiny. Presvedčila sa o tom počas jej nedávnej návštevy rodičov aj Ľubica Hargašová.

Naši a svetoví: Silvia Štubňová - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odhaľovať  tajomstvá hieroglyfov priviedlo Silviu Štubňovú  k egyptológii. Po štúdiu vo Veľkej Británii a v Holandsku si práve robí doktorát na Brownovej univerzite v malom, ale hlavnom meste amerického štátu Rhode Island. Prečo práve tam?

Naši a svetoví: Silvia Štubňová - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Silvia  Štubňová, prvá Slovenka, ktorá  si za morom robí  doktorát z egyptológie, bude na Brownovej univerzite ešte dva roky. Čo potom? Zostane v USA, alebo sa vráti do Európy, na Slovensko?

Naši a svetoví: Silvia Štubňová - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naši egyptológovia sú  vo svete mimoriadne uznávaní. Pracujú v akadémiách vied v Prahe, či Viedni, prednášajú na zahraničných univerzitách. Navzájom sa poznajú, pripravujú aj spoločné podujatia. O výsledkoch svojich výskumov informujú nielen svet, ale prednášajú aj na Slovensku. Keby sa Silvii Štubňovej podarilo vytvoriť možnosti pre štúdium egyptológie aj u nás, bol by to pozoruhodný čin.

Autorka: Ľubica Hargašová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame