Naši a svetoví: Oliver Dohnányi

Naši a svetoví: Oliver Dohnányi

Mohol byť šéfdirigentom v Rakúsku, Nemecku, vo Švajčiarsku, ponuky boli veľmi lákavé. Ale  on sa rozhodol ísť až na Ural, do tretieho najväčšieho ruského mesta. Je tam už  tretí rok a žne jeden úspech za druhým. Operný a symfonický dirigent Oliver Dohnányi prišiel na tri dni hosťoval do žilinského štátneho komorného orchestra a tam sa s nim stretla  aj Ľubica  Hargašová.

Naši a svetoví: Oliver Dohnányi I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dirigent Oliver Dohnányi získal Zlatú masku za operu Pasažierka. Kto pozná jej  obsah vie, že dej sa odohráva na lodi, ktorá smeruje z Európy do Brazílie a na nej sa náhodou stretne bývalá väzenkyňa koncentračného tábora so svojou  dozorkyňou. Mimoriadne silný príbeh.

V Amerike Oscar, v Rusku Zlatá maska – cena za výnimočnú prácu, ktorú si vysoko váži každý umelec na oboch kontinentoch. Dirigent Oliver Dohnányi prišiel do Jekaterimburgu pre tromi rokmi a už vlani získal  túto cenu jeho balet, aj zbor opery, tohto roku samotný dirigent.

Naši a svetoví: Oliver Dohnányi II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď hudba nepotrebuje tlmočníka, operný a symfonický dirigent Oliver Dohnányi  plynulo  ovláda sedem jazykov. Nielen majstrovstvo s dirigentskou taktovkou, ale aj jazyky mu otvárajú dvere do celého sveta. A čo rodina? Kde má vlastne domov? Aj túto časť jeho života rozobrali s Ľubicou Hargašovou

Naši a svetoví: Oliver Dohnányi III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Operný a symfonický dirigent Oliver Dophnányi oslávi teraz v decembri 40 rokov od  štartu svojej kariéry. A zdá sa, že ho sily vôbec neopúšťajú, práve naopak. Bohaté skúsenosti mu núkajú nové obzory, ktoré prinášajú úspech  jemu aj okoliu.

Autorka: Ľubica Hargašová; Foto: archív OD

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame