Naši a svetoví: Peter Paulička

Naši a svetoví: Peter Paulička

Verili by ste, že na čele vývojového centra  v koncerne Siemens v Nemecku, ktoré sa špecializuje na zdravotnícku techniku je Slovák?  Peter Paulička vymyslel  napríklad senzor, ktorý vám za  niekoľko minút z malej kvapky krvi odhalí v tele dedičné ochorenia, ale aj  rakovinu, či iné neduhy. V minulosti sa na podobné výsledky čakalo týždne.  Peter Paulička bol tesne pred Vianocami v Bratislave, aby si  na pôde ministerstva zahraničných veci prevzal ocenenie „Vyslanec dobrej vôle“ za šírenie dobrého mena Slovenska vo svete. A stretol sa aj s Ľubicou Hargašovou.

Naši a svetoví: Peter Paulička - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovák Peter Paulička, riadi vývojové projekty  v nemeckom koncerne, ktorý sa špecializuje na medicínsku techniku za milióny eur ročne.  Ešte nemal ani 30 rokov, keď  za vývoj senzora a zariadenia na analýzu časti ľudskej DNA so zameraním  na dedičné ochorenia, získal v roku 2004 cenu bývalého nemeckého prezidenta Horsta Köhlera.  Viac už  Ľubica Hargašová

Naši a svetoví: Peter Paulička - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Peter Paulička, je na to čo už v živote dokázal až príliš skromný. O výsledkoch svojich unikátnych výskumov  tvrdí, že je to práca tímu, ale Ľubica Hargašová   zistila,  aj vďaka tomu, že  hosť prišiel na stretnutie  aj so sympatickou pani manželkou, že pravda je niekde inde. A pritom sa tvrdí, že muži sa radi chvália. Peter Paulička je výnimka.

Naši a svetoví: Peter Paulička - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Len aby sa tie unikátne, malé prístroje dostali do praxe, to je  snom nielen Petra Pauličku svetovo uznávaného vedúceho vývojového tímu v nemeckom koncerne,  ale aj nás všetkých.

Autorka: Ľubica Hargašová: Foto: MZV SR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame