Naši a svetoví: Edita Révay

Naši a svetoví: Edita Révay

Izrael, Nemecko, africké Mali, Americká Florida a paluba lietadla, to sú  miesta, odkiaľ najčastejšie posiela e- maily. Univerzitná profesorka a vedkyňa  Edita Révay je  neuveriteľne akčná žena. Miluje rýchlu jazdu autom,  slovenskú literatúru, severské detektívky, práce v kuchyni a svoju profesiu.  Je spoluautorkou svetového patentu, ktorý v budúcnosti zachráni množstvo životov.  Ochotná je o tom rozprávať celé hodiny.  Nedávno bola na Slovensku  a rozhovor s  Ľubicu Hargašovou začali  jej odchodom do sveta. 

Naši a svetoví: Edita Révay I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už viac ako  tridsať rokov žije a pracuje profesorka  a vedkyňa Edita Revay v zahraničí, prednáša na univerzitách, izraelských nemocnici v Nazarete viedla odbor Endokrinológie, virálnych a tumorových markerov. Dlhodobo sa venovala výskumu rakoviny, ale už 12 rokov  sú v jej pozornosti  komáre a boj s maláriou. Ľubica Hargašová dokonca zistila, že výskum tímu, v ktorom pracuje, podporuje aj Nadácia Billa a Melindy Gates a Americký inštitút zdravia.

Naši a svetoví: Edita Révay II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Univerzitná profesorka, vedkyňa, autorka svetového patentu na ničenie komárov Edita Révay žije už  viac ako 30 rokov v Izraeli, ale jej pracoviskom je doslova celý svet. Viac už Ľubica Hargašová.

Naši a svetoví: Edita Révay III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Profesorka Edita Révay, vždy keď je šanca  zastaví sa na Slovensku, navštívi  príbuzných a mamu v Bojniciach. Cestuje po celom svete, ale horná Nitra je pre ňu obrovský zdroj energie, doslova citujeme: „Napĺňam si tu tie komôrky mojej duše, môjho srdca a budem sem chodiť dokedy mi budú sily stačiť.“

Autorka: Ľubica Hargašová; Ilustr. foto: archív ER

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame