Naši a svetoví: Peter Valentovič

Naši a svetoví: Peter Valentovič

Od malička hral na klavíri, spieval v chlapčenskom zbore, a tak jeho ďalšia cesta bola jednoznačná – klavír a dirigovanie. Dnes má 39 a je taký dobrý, že si jeho majstrovstvo všimla aj svetoznáma sopranistka Edita Grúberová a od vlaňajška je dokonca šéfdirigentom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Peter Valentovič, ktorého donedávna viac poznal svet ako my doma, je dnes hosťom Ľubice Hargašovej. 

Naši a svetoví: Peter Valentovič - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kto počul hrať Petra Valentoviča na klavíri tvrdí, že je to vynikajúci, citlivý hudobník. Kto ho vidiel dirigovať je presvedčený, že sa s dirigentskou paličkou už narodil. Pochádza z Bratislavy, ale často povie, že jeho materinským jazykom je aj ruština. Ako sa k nej vôbec dostal, aj to povedal Ľubici Hargašovej.

Naši a svetoví: Peter Valentovič - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď šiel náš dnešný hosť klavirista a dirigent Peter Valentovič študovať na prestížnu vysokú školu do Viedne, nevedel po nemecky. Aj  výsledok skúšok si prekladal so slovníkom v ruke. Bol však taký dobrý, že dostal aj štartovné štipendium. Dnes plynulo hovorí šiestimi jazykmi, ešte aj po turecky sa stihol naučiť. Ľubica Hargašová zistila, že je to mimoriadne precízny a na svoje schopnosti až príliš skromný mladý muž. 

Naši a svetoví: Peter Valentovič - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A nás teší, že majstrovstvo klaviristu a dirigenta  Petra Valnetoviča si častejšie budeme  môcť vychutnávať  doslova  aj u nás doma, v koncertnej sieni Slovenského rozhlasu.

Autorka: Ľubica Hargašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame