Osudy Imricha Gablecha

Osudy Imricha Gablecha

Uletel Tisovi, odplával Stalinovi, aby bojoval proti Hitlerovi

Náš dnešný hrdina má takmer 101 rokov a je posledným z letcov vycvičených ešte v predmníchovskej prvej Československej republike.

„My sme ešte ako starí letci boli slobodní páni. My sme boli páni neba. Žiadna prekážka nie je a ten pocit, to je sloboda," spomínal na časy, keď začínal ako mladý letec lietať v mladej Československej republike - a inšpiroval ho článok v časopise Azet. V roku 1936, keď sa vycvičil na športového letca, sa objavil v novinách aj inzerát. V akcii Tisíc nových pilotov v republike cvičilo Československo na bojových letcov obyčajných milovníkov lietania z aeroklubov - na obranu proti nacistickému ohrozeniu.

Lenže namiesto obrany prišiel Mníchovský diktát a neskôr rozbitie Československa. Slobodomyseľní letci sa len ťažko dokázali zmieriť s tým, že Hitler oklieštil a rozbil Československo, a to úplne bez boja. Mladý Imrich Gablech patril neskôr k prvej skupine ôsmich letcov, ktorí ešte v roku 1939 dobrodružne uleteli z územia Slovenska, aby bojovali proti Hitlerovi.

Hoci túžili po Francúzsku, palivo im stačilo iba do Poľska. „Prečo by ste mali ísť do Francúzska? My budeme bojovať s Hitlerom tiež?" spomína si dodnes na to, čo im povedal poľský minister obrany. Tu ich zastihlo aj vyhlásenie druhej svetovej vojny. Na strane napadnutého Poľska bojovali dva týždne. Kým však nepadli do zajatia. Nie do toho nemeckého, ale do ruského. V čase, keď ešte ani sovietsky zväz nevyhlásil Poľsku vojnu, sa na východe krajiny pohybovali ruské tanky a letcov odvliekli do gulagu. „Umieranie bolo na dennom poriadku. Pracovali sme v baniach a budovali železnicu, ktorá tiahla až k Severnému ľadovému moru," spomínal.

Nakoniec mal však neuveriteľné šťastie v nešťastí. Z bývalého väzňa gulagov sa mal stať onedlho hrdý príslušník britského kráľovského letectva. „Bol som 199. z 200 letcov. Mal som šťastie v nešťastí. Čiže šťastie v tom, že Nemecko napadlo Sovietsky zväz. Z tábora všetko prepustili. A nasadli sme na loď Queen Mary," po rokoch opisoval s úsmevom nepredvídateľné riadenie osudu.

V Anglicku potom pôsobil v britskom kráľovskom letectve Royal Air Force až do konca vojny. Doma podobne ako iní západní letci sa však po nástupe komunistov nikdy uznania nedočkal.

„Keď mi pri výsluchoch hovorili, že som zradca, ja som sa ich pýtal. A čo Vy, čo ste vtedy robili Vy?"

Vypočujte si dnes s nami príbeh pilota, o ktorom sa písalo, ako o tom, ktorý uletel Tisovi, odplával Stalinovi, aby mohol bojovať proti Hitlerovi. O väzňovi gulagov, ktorý sa stal počas druhej svetovej vojny hrdým príslušníkom britského kráľovského letectva a do zeme ho neskôr nepokorili ani komunisti. Naša redaktorka Soňa Gyarfašová pozná generála Imricha Gablecha viac ako šesť rokov a na prahu jeho 101. narodenín ho navštívila v jeho domčeku v Havlíčkovom Brode.

Osudy Imricha Gablecha Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

Imrich Gablech.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová Foto: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame