Osudy Štefana Matejčíka

Osudy Štefana Matejčíka

Nepriatelia režimu

Prvá svetová vojna, druhá svetová vojna aj temné päťdesiate roky komunistického režimu. Niektorých ľudí sa dotkli všetky kataklizmy 20. storočia. A práve jeden z takýchto príbehov vám prinášame. Jeho hrdinom bude nielen náš dnešný rozprávač, ale najmä jeho otec, ktorý bol preňho vo všetkom a celý život vzorom.

Už ako mladý chlapec prežil otec nášho dnešného krst ohňom a prešiel tými najťažšími bojmi na frontoch takzvanej veľkej vojny národov, prvej svetovej vojny. Krviprelievania, o ktorom si mnohí súdobí pamätníci mysleli, že sa už nikdy nezopakuje a že navždy skončí všetky vojny. Vrátil sa ako vojnový invalid, no on sa nevzdal. Hoci boje na frontoch prvej svetovej vojny mu navždy zničili zdravie, sám si vybudoval malé hospodárstvo. A pre svojich synov sa stal vzorom, ako sa dokázal pobiť s nepriazňou osudu. A tak sa jeden z nich - Rudolf Matejčík - rozhodol zapojiť aj do boja proti Hitlerovi - v čase, keď už zúrila druhá svetová vojna v uniforme americkej armády a letectva.

Pre brata, ktorý pôsobil v americkej armáde, sa však celá rodina stala pre novonastupujúci komunistický režim agentami západu. Otcovi zobrali celé jeho hospodárstvo a aj napriek tomu, že bol vojnový invalid, ako politického väzňa ho zavreli. Nálepka triedneho nepriateľa sa vinula aj ďalej - osudmi celej jeho rodiny.

Vypočujte si s nami príbeh o rodine nášho dnešného rozprávača Štefana Matejčíka, ktorý zaznamenala naša redaktorka Soňa Gyarfašová. A najmä rozprávanie o príbehu jeho otca, s ktorým bol jeho život vždy spätý a ktorý bol preňho v živote obrovskou autoritou, inšpiráciou aj vzorom.

S naším dnešným rozprávačom Štefanom Matejčíkom sa Soňa Gyarfašová pravidelne stretávala na podujatiach Konfederácie politických väzňov, ktorú v tom čase viedol Anton Srholec. Práve v tejto organizácii udržiavajú spomienku na tých, ktorí boli kedysi nespravodlivo väznení, presne tak ako otec nášho dnešného hrdinu. Pán Matejčík je jednou z duší tejto organizácie.

Na fotografii Štefan Matejčík v žltej čiapke v strede, spomienka na obete okupácie, Bratislava, august 2016

Osudy Štefana Matejčíka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

Štefan Matejčík-gyarfašová.jpg
Autorka: Soňa Gyarfášová Foto: Soňa Gyarfášová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame