Osudy Mariána Kolníka

Osudy Mariána Kolníka

Svoj sen o tom, že sa stane kňazom, si splnil až po dlhých 60 rokoch. A jeho cesta viedla cez vojenské tábory nútených prác.

V dnešných veľkonočných Osudoch Vám prinášame príbeh Mariána Kolníka, ktorý bol blízkym priateľom kňaza Antona Srholca a mladším bratrancom známeho letca Royal Air Force generála Imricha Gablecha. No aj jeho vlastný príbeh je románový.

Už ako mladý chlapec sa rozhodol, že sa stane kňazom - túžil po povolaní, v ktorom by ľuďom mohol čo najviac pomáhať. Maturoval v roku 1949 a v tom istom roku nastúpil aj na teológiu. Svoj sen si však splnil o 60 rokov neskôr. Prišla totiž barbarská noc, keď si po všetkých budúcich kňazov prišli ozbrojenci so samopalmi, a on skončil ako triedny nepriateľ vo vojenských táboroch nútených prác.

Dodnes spomína aj na ťažkú prácu v bani, na ktorú mladých vysokoškolákov režim nepripravil, kde aj on sám prežil ťažkú nehodu. Napriek tomu o všetkom hovorí v dobrom. "V bani keď sme sa stretli, len oči žiarili naše," hovoril. Lenže nakoniec sa ukázalo, že všetko má svoj zmysel. V ťažkých 50-tych rokoch sa tam stretol s osobnosťami kultúrneho a duchovného života. "To boli moje univerzity, teda bez titulu, teda žiadny titul vzadu, ani vpredu. Stretol som tam ľudí, ktorí o evanjeliu nehovorili, oni ho žili. To sa stalo na dlhé roky novou DNA môjho života," spomína.

Po vyše troch rokoch sa pobyt vo vojenských nútených táboroch skončil. Ale cesta k vysnívanej teológii sa stala na dlhé roky v čase totality preňho nemožná. Hoci dlhé roky pracoval ako robotník na stavbách, nakoniec sa po uvoľnení režimu dostal k rozvíjajúcej sa novej vede - kybernetike. Postupnosť však platila nielen v číslach a vo vede, ale aj v živote. Hoci bol presvedčený, že svoj život zasvätí Bohu, stretol neskôr aj svoju životnú lásku. A tak s jeho manželkou Máriou prežili 45 rokov spoločného života. S príchodom nežnej revolúcie a slobody si diaľkovo a zo záujmu vyštudoval vysnívanú teológiu.

Keď jeho manželka zomrela, myslel si, že ho už nič v jeseni života nečaká. Vtedy sa spýtal jeho starý priateľ: "Maroško, čo budeš teraz robiť? Nechceš si splniť svoj starý sen?" A neskôr sa skutočne rozhodol. Jeho žiadosť išla až do Vatikánu. "Nebýva zvykom, aby sa stal kňazom 81-ročný človek," usmieva sa. O svojom príbehu napísal pre úzky okruh najbližších aj malú knižku Povolal ma ráno aj večer. A čas medzi tým je môj život."

Osudy Mariána Kolníka o nepredvídateľnosti ľudských ciest, vnútornej slobode aj znovuzrodení jedného sna pripravila redaktorka Soňa Gyarfašová.

Osudy Mariána Kolníka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



 

Autorka: Soňa Gyarfášová; Foto: Katarína Ácel Gáliková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame