Osudy Jaroslava Klemeša

Osudy Jaroslava Klemeša

Príbeh posledného výsadkára vycvičeného vo Veľkej Británii. Cestoval tam s Gabčíkom a Kubišom, po vojne ho zavreli komunisti.

Pri blížiacom sa 75. výročí jednej z najväčších odbojových akcií proti nacizmu počas druhej svetovej vojny, atentátu na ríšskeho protektora a jedného z popredných nacistických pohlavárov Reinharda Heydricha, Vám prinášame príbeh človeka, ktorý osobne poznal tých, ktorí túto akciu vykonali Slováka Jozefa Gabčíka aj Čecha Jána Kubiša. No i on sám má príbeh, ktorý by bol námetom na dobrodružný film či román.

Nášho dnešného hrdinu, ktorý počas druhej svetovej vojny pôsobil v odboji, by sme si mohli predstaviť aj ženským menom Anna.A jeho najlepšou priateľkou bola po príchode domov exotická Rebeka. V skutočnosti to však boli krycie mená, náš rozprávač Jaroslav Klemeš bol totiž rádiotelegrafistom, ktorý vďaka svojmu šifrovaciemu prístroju a vysielačke Euréka udržiaval kontakt medzi domácim odbojom a Londýnom.

Generálmajor Jaroslav Klemeš, rodák z Čadce, podobne ako to hovorí aj rovnomenná kniha o jeho príbehu, je dnes už Posledný parašutista vycvičený vo Veľkej Británii. Do odboja ušiel ešte ako mladý chlapec vďaka prvej demokratickej odbojovej organizácii Obrana národa, ktorá zabezpečovala úteky z Protektorátu cez Slovensko, Maďarsko, Balkán, Sýriu a Bejrút až do Francúzska, kde ho po príchode vítal aj neskorší veliteľ Slovenského národného povstania, vtedy ešte zahraničný odbojár, generál Rudolf Viest. A čoskoro sa dostal aj na francúzsky front. Odtiaľ sa po tom, čo Francúzi zaznamenali osudovú porážku, odplával náš dnešný hrdina loďou do Veľkej Británie. Na palube spolu s Jozefom Gabčíkom a Jánom Kubišom, ktorí vykonali v Protektoráte atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

A napriek tomu, aký tragický osud ich postihol, rozhodol sa do Protektorátu zoskočiť aj on. Bolo to už v čase, keď gestapo popravilo jeho otca - za to, že ako člen Obrany národa pomáhal prenasledovaným. Nebezpečenstvo si však na nich počkalo aj po vojne a nástupe komunistického režimu. Nielen na Jaroslava, ale aj na generála Karla Palečka, ktorý organizoval vo Veľkej Británii výsadkové jednotky a tiež na veliteľa ich výsadkovej skupiny Platinum Jaromíra Nechanského. Toho ako triedneho nepriateľa komunisti bez milosti popravili. On sám stratil počas komunistického režimu slobodu dohromady na vyšetrpvačkách, vo väzení a v táboroch nútených prác dohromady na päť rokov a napriek svojim zásluhám sa stal občanom druhej kategórie. Na uznanie za svoju činnosť musel čakať dlhých 40 rokov.

Jeho príbeh zaznamenala Soňa Gyarfašová.Vypočujte si s nami príbeh posledného parašutistu, dnes 95-ročného Jaroslava Klemeša - človeka, ktorý sa dostal do odboja medzi prvými už krátko po vypuknutí druhej svetovej vojny. A ktorý hovorí, že ako správny parašutista vo svojom živote spoznal výšky aj pády. No napriek všetkému si zachoval optimizmus a nadhľad.

Osudy Jaroslava Klemeša Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Galéria

Klemeš2.jpg Klemeš1.jpg
Autorka: : Soňa Gyarfašová; Foto: SG a archív J. Klemeša

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame