Osudy Juraja Radziwilla-Anoškina

Osudy Juraja Radziwilla-Anoškina

Knieža, ktoré skonštruovalo prvé moderné semafory. Jeho meno by ste našli v odbornej literatúre aj v dielach klasikov.

Knieža Juraj Radziwill Anoškin totiž skonštruoval moderné semafory a svetelnú signalizáciu riadenia dopravy – prvú nielen v Československu, ale aj v niekdajšom východnom bloku. Prechádzate okolo nich možno aj Vy, sú na dnešnom Račianskom mýte v Bratislave.

Okrem toho však pochádzal zo starých šľachtických dynastií – Voroncovcov, Radziwillovcov a Anoškinovcov, ktorých pôvod siaha až do 10. a 11. storočia.
Meno Radziwill je Vám určite známe z románu Radziwillovna, kráľovná Poľska, Voroncov zasa z Tolstého Vojna a mier.

Ako sa však dostalo niekdajšie aliančné poľsko-litovské a volžsko kamžské knieža do Československa?

Odpoveďou na túto otázku je historická udalosť, ktorú si o dva dni pripomenieme. Veľká októbrová socialistická revolúcia, ktorá znamenala v Rusku vzostup boľševikov a teror – pred ním utekali zo svojej rodnej krajiny aj obaja jeho rodičia.

A novú vlasť našli práve v Československu. Tomu, pred čím utekali, však nakoniec neušli a po Víťaznom februári si ich komunistický režim našiel aj v novej vlasti. A rodičom o pár rokov uväznil vo vykonštruovanom procese aj obe ich deti.

Za to, že pomáhali priateľom pri úteku na západ, na súde im však priťažil aj ich šlachtický pôvod.

„Rodičia nás od samého začiatku učili dívať sa na veci z nadhľadu. A preto aj keď nás tí vyšetrovatelia a dozorcovia chceli zlomiť, nemohlo sa im to podariť. Človek nemôže byť neslobodný, ak to sám nechce,“ spomínal Juraj Radziwill Anoškin.

Aj tam v hĺbke uránových baní si spoluväzni pomáhali, hrali divadlo, tvorili. On sám maľoval a písal básne.

Reláciu Osudy o jeho životnom príbehu, keď sa nenechal zlomiť a ako bývalý politický väzeň z 50.rokov sa stal konštruktérom semaforov, pripravili Soňa Gyarfašová a Pavol Prelovský.

Osudy Juraja Radziwilla-Anoškina Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Autorka: Soňa Gyarfášová; Foto: archív rodiny

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame