Rádiovíkend 12.11.2016 – pozvánky

Rádiovíkend 12.11.2016 – pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

12. 11. 2016

Snow film fest

Bude dnes od 16:00 v kinosále mestského kultúrneho domu v Hanušovciach nad Topľou.

Počas päťhodinovej projekcie uvidíte sedem špičkových filmov. Je zaujímavé sledovať súboje aktérov s motiváciou, s prekonávaním svojich limitov a ako sa vyrovnávajú s ťažkými podmienkami, ktoré im nachystala príroda. Pomocou filmového plátna si skúsite freeride na bielych svahoch Bulharska, v horách pozdĺž Transsibirskej magistrály alebo v africkom Maroku. Na malej plachetnici sa so šiestimi ženami pozriete do Grónska, vydáte sa na polárnu výpravu Švédskom a navštívite Pakistan s mladou extrémy milujúcou horolezkyňou Tamarou. Pozriete sa tiež pod pokrievku najväčšej hrozby zimných hôr, pod lavínu. Väčšina z týchto filmov získala celý rad ocenení na zahraničných filmových festivaloch, preto neváhajte a príďte si užiť príjemné popoludnie a večer s vôňou diaľok a dobrodružstva. Pokračuje Ján Hreha.

--

Vysoké hory Nitra

Je filmový festival, ktorý sa začal dnes o deviatej vo veľkej sále Mestského úradu v Nitre. Program festivalu bude bohatý, diváci splavia divoké rieky Gruzínska, vydajú sa do Strednej Ameriky, kde spoznajú krásy Nikaraguy, Salvadoru, Guatemaly a Hondurasu, zoznámia sa s mladým talentovaným lezcom Petrom Kuricom z Handlovej, uvidia emotívny príbeh kanadského horala a tiež časozberné videá zo Slovenska. Sprievodnou akciou festivalu je výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry. Najlepšej fotografii bude udelená Cena poroty. K festivalovej sobote neodmysliteľne patrí i obľúbená tombola o hodnotné ceny. Súčasťou festivalu je tiež „detský piatok“ určený žiakom nitrianskych škôl zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode. Po štvrtýkrát sa uskutoční poznávací výlet na Zobor, tentoraz s výkladom RNDr. Stanislav Harvančík, zoológa Správy CHKO Ponitrie. Konať sa bude v prípade priaznivého počasia v nedeľu 13. novembra so začiatkom o 9:15 pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom.

--

Martinský cestovateľský festival

Pokračuje aj dnes výstupom na Krížavu, obedom s predsedom KST Turiec, zvyšok dňa potom až do neskorých večerných hodín spoločne strávite v kine Moskva. Od 13:00 tam na vás čakajú súťaže, hry, diskusie s cestovateľmi.

--

Jaskyniari v našich vrchoch

Je názov podujatia, ktoré pre vás jaskyniari pripravili nadnes o 17.30 v Kultúrnom dome v Pružine. Pripravili pre vás odborný výklad o jaskyniach, videoprojekciu, živú hudba a občerstvenie. Príďte sa podeliť o zážitky z jaskýň v našom okolí so skúsenými jaskyniarmi.

--

13. 11. 2016

Zamykanie Manínskej úžiny

Účastníci si môžu vybrať dve verzie účasti na akcii:

1. Individuálna turistika okolím Manínskej úžiny, Kostoleckej tiesňavy, Veľkého Manína a podobne. S tým, že sa stretnete o 13.00 hod. v Manínskej úžine na symbolickom cintoríne.

2. Turistika so sprievodcom z našich radov. Po telefonickom dohovore (0908 404 591, 0911 236 238) vám zabezpečia sprievodcu pre väčšie či menšie skupiny turistov. Prevedú vás okolím Manínskej úžiny s tým, že si môžete vybrať, čo by ste chceli vidieť. Na výber sú napríklad tieto trasy:

Pov. Teplá – Manínec – Drieňovka (s pekným výhľadom do Kostoleckej tiesňavy) – symbolický cintorín

Pov. Teplá – Veľký Manín (s vyhliadkami, Okom a Partizánskou jaskyňou) – symbolický cintorín

Pov. Teplá – Kostolecká tiesňava – symbolický cintorín

Odchod z Kultúrneho domu v Považskej Teplej najneskôr o 7.30, aby ste stihli slávnostné Zamykanie Manínskej úžiny o 13.00 na symbolickom cintoríne.

Cieľ: v novej chate klubu pri Manínskej úžine, uzávierka cieľa o 14.30 h. V cieli možnosť zakúpenia odznaku a účastníckeho listu.

Príchod do Pov. Teplej: z autobusovej stanice Považská Bystrica, autobusom MHD č. 5, SAD linkou smer Bytča, Vrchteplá, SAD linkou z Bytče smer Pov. Teplá, osobným vlakom zo železničnej stanice Pov. Bystrica, osobným vlakom zo železničnej stanice Žilina.

Odchod: autobusmi MHD, SAD a vlakom z Považskej Teplej.

--

15. 11. 2016

Spomienkové zhromaždenie venované dňu boja za demokraciu a slobodu

Bude budúci utorok o 16:00 pri pamätníku protikomunistického odboja pred budovou Mestského úradu v Nitre.

--

17. 11. 2016

Prechod Kolovou horou

Bude vo štvrtok od deviatej so štartom v Pustom Čemernom.  Prevýšenie trasy je 92 m a celková dĺžka trasy približne 10 km. Začnete po žltej značke na „Verchovú dráhu“. Ďalej po modrej značke vás čaká Dzelnica, Mohyla,  Vlčia hora,  Chata Anička, Výhľad na Nižný Hrušov a naspäť do Pustého Čemerného.

--

19. 11. 2016

Výstup na Piliš

Klub turistov Šurany pripravuje na budúcu sobotu turistickú akciu v Maďarsku, v Pilišských vrchoch. Túru začínajú nad obcou Mlynky v Sedle dva buky , pokračujú cez Čierny kameň na Piliš a späť do Sedla dva buky.  Túra trvá 6 hodín. Autobusy odchádzajú z autobusovej stanice v Šuranoch o 6:00.

Autor: Ladislav Eliaš Foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame