Prechod Chlebnicami

Prechod Chlebnicami

Dnes sa spolu s nami vyberiete na hranicu Chočských vrchov a Západných Tatier. Východiskovou dedinou hromadnej túry bola minulý týždeň v sobotu obec Chlebnice. 34. krát sa obyvatelia obce, ale i širokého okolia stretli na prechode Chlebnickým chotárom. Pripravili 12 kilometrovú pešiu trasu a pre bežkárov bola pripravená 25 kilometrová trasa. Ladislav Eliaš sa najskôr porozprával so starostom obce – Milanom Maxoňom.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jednou zo zastávok bola obec Malé Borové, miesto na ktorom môžete stáť jednou nohou v Liptove a druhou na Orave. Horný koniec obce je priamo na hranici týchto dvoch slovenských regiónov. Zážitok výletu umocňovali malebné drevenice umiestnené v strmom svahu, pripomínalo to miestami obývaný skanzen. Ďalšia obec – Veľké Borové, tu nájdete Strom roka – Borovicu lesnú. Vyhrala anketu v roku 2004, určite si ju všimnete -  jej obvod kmeňa má 460 centimetrov a má 250-350 rokov. Ladislav Eliaš sa porozprával aj s organizátorom Dávidom Priebojom.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Prechod pokračoval do Chlebníc. Už spomínanú rozhľadňu nájdete na severozápadnom okraji obce Veľké Borové. Nazývajú ju aj Veža, bola postavená v roku 2002 resp. vznikla prestavbou starej trafostanice. Stavba je vysoká asi 11 metrov a svojim charakterom tak trochu pripomína Vartovku pri Krupine. Ak by ste mali chuť pokračovať ďalej, z Veľkého Borového vedie cesta  do Kvačianskej aj Prosieckej doliny, s krásnou prírodou a pestrými skalnými útvarmi.

Fotky:

01. Turisti na prechode Chlebnicami
02. Urbárske chaty, v pozadí Choč
03. – 07. Malé Borové
08. – 11. Veľké Borové
 

Galéria

01.jpg 02.jpg 11.jpg 03.jpg 07.jpg 05.jpg 06.jpg 04.jpg 08.jpg 09.jpg
Autor a foto: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame