Jaskyňa Vo vŕškoch pri Valaskej

Jaskyňa Vo vŕškoch pri Valaskej

Neviem, či by ste chceli bývať v obci Valaská neďaleko Brezna. Pod starou časťou je to totiž samá jaskyňa. V niektorých majú dokonca ľudia pivnice. Pod obcou je kras, súčasť Bystriansko-valaštianskeho systému. Takto to vysvetlil  Sylvii Hoffmannovej domáci jaskyniar, tajomníkom Oblastnej skupiny Slovenskej speleologickej spoločnosti v Brezne Ľubomír Múka. Sľúbil, že ju zavedie do jaskyne Vo vŕškoch.

Cesta z dedinu ku vchodu bola nenáročná a krátka. Čo je za okrúhlymi železnými dvierkami, ktoré vyzerajú, akoby viedli do hobitej nory?

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Jaskyňu Vo vŕškoch nad Valaskou neďaleko Brezna objavili v decembri 2009. Odvtedy tam jaskyniari urobili kus práce, takže keď tam teraz zoberú záujemcu, má sa na čo pozerať. A čo počúvať. V Rádiovíkende nás tam zaviedol speleológ Ľubomír Múka, objaviteľ jaskyne. Sylvia Hoffmannová sa s ním po zostupe po rebríkoch dostala na návršie. Na povrchu je veľa šmykľavého blata, treba si dať pozor, lebo stačí zlý krok, zgúľate sa nadol a stane sa z vás zablatený snehuliak. A to ste už takmer na konci doteraz objavenej časti jaskyne:

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Páčila sa vám prechádzka v podzemí? Len upozorňujem, že do jaskýň, ktoré nie sú verejnosti prístupné, nemožno ísť na vlastnú päsť, iba v sprievode oficiálneho jaskyniara. 

Na fotografii je jaskyniar Ľubomír Múka pri vchode do jaskyne Vo vŕškoch pri obci Valaská.

Galéria

DSCN8365.JPG
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame