Dobročský prales

Dobročský prales

V Rádiovíkende sa teraz vyberieme na exkluzívnu prechádzku, kde sa bežne nedostaneme: Do Národnej prírodnej rezervácie Dobročský prales. Keďže je prísne chránený a nevedie cezeň žiadny značkovaný chodníky, do naozajstnej divočiny sa dá dostať len v sprievode domácich lesníkov alebo pracovníkov štátnej ochrany prírody. Našim sprievodcom bude Ivan Rybár zo Správy Chránenej krajinnej oblasti – Biosférickej rezervácie Poľana. Vedie nás zo sedla Tlstý javor najprv po náučnom chodníku, ktorý sa končí priamo na hranici pralesa. Našu medzinárodnú skupinku dopĺňa Portugalec, ktorý sa predstavuje takto:

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dokázali by ste to zopakovať? Ja nie. Z pochopiteľných príčin dostávame pokyn, že ho máme volať len jednoducho – Nuno. Je doktorandom na Univerzite Mateja Bela a zaujíma sa o cicavce. Stopy jedného zazrieme hneď na začiatku prechádzky: laby, teda labky, sa krásne vynímajú v zamrznutom snehu:

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jedna z najmohutnejších jedlí v Európe kedysi rástla v Dobročskom pralese; bola vysoká 56 metrov, s obvodom kmeňa 690 centimetrov. Dnes je z nej rozpadávajúce sa torzo, no keďže v pralese sa kolobeh života opakuje, nie je to len bezcenná masa hnijúceho dreva. K jedli sme mierili na špeciálnej vychádzke, ktorú na ten deň pripravila banskobystrická Alliance francaise. V našej skupine zneli rôzne jazyky, samozrejme aj slovenčina. Po slovensky rozprával napríklad Ivan Rybár zo Správy Chránenej krajinnej oblasti – Biosférickej rezervácie Poľana. Bez neho by sme museli prechádzku skončiť na hranici pralesa, pri poslednej tabuli náučného chodníka. No vďaka odbornému sprievodu sme pokračovali:

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Význam Dobročského pralesa ocenila aj Rada Európy, keď mu v roku 1998 udelila prestížny Európsky diplom. Je to aj ocenenie obhospodarovania tohto územia, príkladne tam spolupracujú ochranári, lesníci, výskumníci, obec Čierny Balog i občianske združenia. Diplom udeľujú na päť rokov a práve v tomto roku sa oň znovu budeme usilovať.

Texty k foto (autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 – Na túre sme nemali ideálne počasie a predsa výhľady boli zaujímavé. Práve na tomto mieste sme prechádzku aj končili (porovnaj so záverečnými fotografiami).

Snímka 2 – Sme na trase náučného chodníka, ktorý vedie zo sedla Tlstý javor na hranicu prísne chránenej centrálnej časti Dobročského pralesa.

Snímka 3 – Pohľad na krajinou s hmlou aj slnkom.

Snímka 4 – Z náučných tabúľ sa o pralese dozvieme veľa.

Snímka 5 – Tu sa končí náučný chodník a začína sa najprísnejšie chránená časť pralesa.

Snímka 6 – Prvé metre v Dobročskom pralese.

Snímka 7 – Šéf Alliance francaise v Banskej Bystrici Thomas Laurent robí fotodokumentáciu.

Snímka 8 – Spadnutý strom v pralese rozhodne nie je mŕtvym drevom.

Snímka 9 – „Chodiaci“ strom vznikne tak, že začne rásť na kmeni spadnutého stromu. Jeho korene kmeň obrastú a až potom sa dostanú do zeme. Keď starý kmeň zhnije a splynie s prostredím, vyzerá to tak, ako keby nový strom na koreňoch „kráčal“.

Snímka 10 – Ďalšie „chodiace“ stromy.

Snímka 11 – Kyjanôčka zelená na torze kedysi najvyššej jedle v Dobročskom pralese.

Snímka 12-13 – V Dobročskom pralese.

Snímka 14 – 18 – Záverečný ohňostroj farieb.



Galéria

Snímka 1.JPG Snímka 11.JPG Snímka 14.JPG Snímka 13.JPG Snímka 2.JPG Snímka 15.JPG Snímka 12.JPG Snímka 18.JPG Snímka 18.JPG Snímka 16.JPG Snímka 17.JPG Snímka 3.JPG Snímka 5.JPG Snímka 4.JPG Snímka 6.JPG Snímka 7.JPG Snímka 8.JPG Snímka 10.JPG Snímka 9.JPG
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame