Rádiovíkend 11. 3. 2017 - pozvánky

Rádiovíkend 11. 3. 2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

11.3.2017

Aj keď je po zime, Mošovce v okrese Turčianske Teplice budú v sobotu 11.3. pripomínať Aljašku, pretože tam budú havkať severské psi. V areáli Drienok sa uskutočnia preteky psov, ktoré namiesto saní budú ťahať vozíky, ale tiež bicykle, kolobežky i samotné človeka. V sobotu 11.3. odštartujú preteky o 10,00 hod., v nedeľu 12.3. o hodinu skôr. Po nedeľnom 2. kole pretekov si môžu trať so psom a asistenciou skúseného mushera vyskúšať aj deti.

V Šumiaci na Horehroní pripravili v sobotu 11.3. festival filmov o horách, extrémnych športoch a cestovaní. Okrem toho tam môžete besedovať s Ivou Filovou Sikulovou a Vladom Sikulom a tom, ako si užili skialpinizmus v Stredomorí: na Korzike a na Sicílii. Festival Expedičná kamera v Šumiaci sa začína o 17,00 hod.

11.-12.3.2017

V Prešove sa cez víkend 11.-12.3. môžete dozvedieť veľa o dávnej i nedávnej histórii. Sprievodkyne vás zavedú cez Floriánovu bránu do miest západne od bývalého stredovekého mesta. Koho zaujíma, kde bola prvá prešovská hvezdáreň či prvý krasokorčuliarsky spolok, kadiaľ viedla Kalvárska ulica, kedy sa tam presťahovali prešovskí hasiči, kde stáli na začiatku 18. storočia evanjelická drevená škola i kostol a kde po 1. svetovej vojne vybudovali Rímskokatolícku slovenskú chlapčenskú ľudovú školu, ako aj ďalšie zaujímavé informácie, nech príde v sobotu 11.3. o 10,00 alebo v nedeľu 12.3. o 14,00 hod.pred Mestské informačné centrum v Prešove na Hlavnej 67.

12.3.2017

Turisti z Klížskeho Hradišťa si na nedeľu 12.3. naplánovali trasu z obce cez Vrchhoru na Veľký Vracov a cez Michalov vrch zase späť domov. Cestou si pozrú kaplnku svätého Jána Nepomuckého i zrúcaniny pútnického kostola. Nenáročná trasa meria približne 15 kilometrov. Môže sa pridať, ak budete o 10,00 hod. pri kultúrnom dome v Klížskom Hradišti.

Túry pri splne mesiaca v Košiciach a okolí majú dlhú tradíciu, zajtra sa odohrá už 498-me „Lunochodenie". Ale začne sa ešte za vidna: o 11,00 hod. na autobusovej stanici. Spoj (odchod o 11,10 hod.) odvezie turistov do Vyšného Klátova. Odtiaľ prejdú po náučnom chodníku košického meteoritu na Jahodnú a potom na Horný Bankov.

18.3.2017

Na prechádzku po pravej divočine sa v sobotu 18.3. chystajú turisti z Holíča. Prejdú sa popri Kátovských ramenách, teda pôvodných ramenách rieky Morava, kde ešte možno nájsť kus nefalšovanej prírody. Pozývajú každého; odchod je o 9,00 hod. spred Domu turistiky v Holíči.

Na Slovensku máme dva Zvoleny: volá sa tak mesto, ale aj kopec nad Donovalmi. V sobotu 18.3. sa naň Zvolenčania vyberú. Tradičný výstup začnú na Donovaloch o 9,30 hod. Turistov zo Zvolena privezie pod Zvolen autobus, záujemcovia sa stretnú o 8,00 hod. pri pamätníku Sovietskej armády v centre mesta.

Púchovčania v sobotu 18.3. oficiálne otvoria tohtoročnú turistickú sezónu. Tradičná trasa povedie z Púchova cez rozhľadňu na Tlstej hole do Dohnian. Každý dostane guláš, odznak a pamätný list. Odchod je o 8,00 hod spred plavárne v Púchove.

 

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Hermann

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame