Rádiovíkend 1. 4. 2017 - pozvánky

Rádiovíkend 1. 4. 2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

1. 4. 2017

Nielen ornitologická expedícia na Badínske rybníky

... s ornitológom Imrichom Kováčom zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti SOS Birdlife International. Začiatok o 9:30, zraz vo Vlkanovej na zastávke pri kaštieli Bocian, kde členovia expedície dostanú ďalšie inštrukcie a informačné materiály. Zoberte si ďalekohľad, lupu alebo lupový pohárik, atlasy prírody, zápisník, občerstvenie a dobrú náladu. Na záver expedície sa o svoje zážitky z pozorovania prírody podelíme pri ohni a špekáčikoch.


Otvorenie Parku miniatúr

Dnes o deviatej po zimnej prestávke otvorili v Podolí opäť Park miniatúr. Novinkou tejto sezóny bude model Bratislavského hradu, na dokončení intenzívne pracujú.


2. 4. 2017

Cyklovýlet za poznávaním vtáctva

Zajtra o deviatej sa v Devínskej Novej Vsi začína cyklovýlet do oblasti Devínskeho jazera. Budete pozorovať dravé, vodné vtáky a vtáky žijúce v lužných lesoch. Lokalita je záplavovým územím rieky Moravy, trasu preto prispôsobia aktuálnemu stavu vody.


Povodím Ondavy

Cyklovýlet Povodím Ondavy bude zajtra. Zraz účastníkov: o 10:00 pred ˝SOCHOU GEN. SVOBODU˝, trasa: Svidník - Ondavka - a späť 50 km cez Zborov 65 km.


Pokračovanie 100 jarných kilometrov

Zajtra o 10:00 pri Vojtkovom kríži pokračuje podujatie 100 jarných kilometrov. Trasa pôjde cez Krivoštianku po zelenej alebo po žltej cez Kráľovú studničku. Deti i dospelí si môžu zasúťažiť o pekné ceny.


Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik

Prvý vyráža z Košíc na gotický Spiš už zajtra, z košickej hlavnej železničnej stanice o 7:20. Po celodennom výlete vyrazí zo Spišského Podhradia naspäť do Košíc o 17:10. K atraktívnemu výletu za krásami Košického kraja prispeje samotný dopravný prostriedok - legendárne motorové vozne 810, ale aj cieľová stanica v Spišskom Podhradí, ktorá je už niekoľko rokov opustená. Je však ideálnym východiskovým bodom k pamiatkam Svetového dedičstva UNESCO na Spiši. Z dôvodu obmedzenej kapacity vlaku je nutná rezervácia miest vopred elektronicky na adrese: rezervaciedzk@gmail.com.


3. 4. 2017

Výstavy Príroda Turca a Kmetianum

... otvoria v pondelok o 11:30 v Múzeu Andreja Kmeťa v Martine. Expozícia „Príroda Turca" je delená na dva celky. Prvá časť expozície, venovaná neživej prírode, prezentuje jednotlivé obdobia geologického vývoja regiónu Turiec a priľahlých pohorí formou rekonštrukcie prostredia a výskytu geologického obdobia v Turci vrátane ukážok hornín, minerálov a skamenelín, typických pre jednotlivé geologické obdobia. Časť expozície venovaná živej prírode je prezentovaná z ekologického hľadiska v podobe jednotlivých biotopových formácií.


4. 4. 2017

Spomienka na obete vojny

Je to už 72 rokov od vtedy, ako do mesta Liptovský Mikuláš pomaly prichádzala sloboda. Opäť sa stretnete 4. apríla 2017 o 14:00 na Námestí osloboditeľov a Háj Nicovô, aby sme vzdali úctu tým, ktorí za našu slobodu obetovali počas 2. svetovej vojny to najcennejšie, život. V ten istý deň sa v kostole Zbierka vo Vrbici o 17:00 koná spomienková slávnosť, venovaná Veľkej vojne. Súčasťou slávnosti bude i odovzdanie najvyššieho ocenenia mesta - čestné občianstvo mesta - brigádnemu generálovi Jánovi Iľanovskému. V závere slávnosti odhalia Pamätnú tabuľu venovanú obetiam Veľkej vojny, ktorá bude umiestnená na južnej stene evanjelického kostola.


8. 4. 2017

Malokarpatský Cik-Cak

Tradičný turistický pochod Malokarpatský Cik-Cak bude budúcu sobotu. Trasa vedie tradične cik-cak cez hrebeň Malých Karpát. Ponúkajú Vám dve trasy - 50 kilometrovú a 35 kilometrovú - obidve majú štart od siedmej v Rači nad kúpaliskom Zbojníčka a obidve majú aj spoločný cieľ na Bielom kríži.


Výstup na Pustý hrad

... bude o týždeň v sobotu. Stretnete sa o 9:30 pri Zimnom štadióne vo Zvolene. Svojou účasťou podporíte solidaritu s ľuďmi s Parkinsonovou chorobou. Podujatie pokračuje aj v nedeľu - Tulipánovým pochodom, štart je v Sade Janka Kráľa vo Zvolene o 14:00.

Autor: Ladislav Eiaš; Ilustr. foto: Stevepb

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame