Pozorovanie sov

Pozorovanie sov

Dnešný deň pre mnohých znamená vtipkovanie na úkor iného. Prvého apríla je medzinárodný deň vtákov. Ornitológovia vybrali po celom Slovensku miesta, kde môžete vidieť aj najmúdrejšie vtáky, teda tak nás to učili ešte v škole - sovy. Uznajte sami, už len ich výzor o niečom svedčí - veľké dopredu zasadené oči, v tvárovej časti vejárovito usporiadané perie, ktoré vytvára závoj. V Banskej Bystrici sa začalo pozorovanie večer, keďže sovy sú nočné tvory. V skupinke 30 záujemcov bol i Ladislav Eliaš. V úvode sa prihovoril organizátor - Imrich Kováč zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti.

1 časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Určite poznáte ornitológiu, teda vedu o štúdiu vtákov, ale sú aj takí, ktorí pozorovanie vtáctva majú ako záľubu, nazývajú sa vtáčkari alebo vtáčkarky. V jeden marcový večer sa skupinka 30 Banskobystričanov vybralo na Urpín, teda vrch nad Banskou Bystricou, aby pozorovali sovy. Či sa im to podarilo, dozviete sa už o chvíľu. Ladislavovi Eliašovi popísal sovu Imrich Kováč zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Našej skupinke sa síce sovu nepodarilo vidieť. Zostala nám v pamäti aspoň nahrávka a keď budete počuť aj vy tento zvuk, spoznáte sovu.

 

Galéria

1.jpg 5.jpg 3.jpg 2.jpg 4.jpg
Autor: Ladislav Eliaš; Foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame