Rádiovíkend 15. 4. 2017 - pozvánky

Rádiovíkend 15. 4. 2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

15. 4. 2017

Tradičné Veľkonočné mestečko v Novom Smokovci

Kúpele Nový Smokovec pokračujú v každoročnej tradícii a i tentoraz vytvorili projekt „Veľkonočné mestečko", kde nebude núdza o umelcov známych mien, ľudové remeslá, folklórne vystúpenia, zaujímavé súťaže či chutné špeciality. Cieľom akcie je prekonanie rekordu v počte kraslíc - 918 kusov z roku 2016, ktoré budú zdobiť Veľkonočný tatranský strom. S programom začínajú od 12:00. Vystúpi folklórny súbor Bystrianka a známymi hitmi Vás bude zabávať Jadranka. Pomedzi ich vystúpenia čaká deti jazda na koníkoch, fotografovanie sa s maskotom, maľovanie na tvár a Vás samých zaujímavé súťaže v jedení halušiek či pití piva. Po celý deň budete môcť obdivovať šikovné ruky majstrov ľudového remesla a zakúpiť si rôzne druhy kraslíc, veľkonočné aranžmány, výrobky z dreva, prútia, ovčej vlny a mnoho ďalšieho. Cieľom akcie je prekonanie rekordu v počte kraslíc, ktoré budú zdobiť Veľkonočný tatranský strom. Súčasný rekord z roku 2016 je 918 kraslíc.

15. - 17. 4. 2017

Veľká noc v tradičnom duchu v Liptovskom múzeu

Aj tento rok pripravilo Liptovské múzeum počas veľkonočných sviatkov v autentickom prostredí Múzea liptovskej dediny v Pribyline trojdňové podujatie Sviatky jari. Pre návštevníkov je pripravený bohatý program, počas ktorého sa môžu priučiť tradičnému zdobeniu kraslíc a medovníkov, obdivovať zručnosť ľudových výrobcov, vyskúšať si prácu s včelím voskom, drevom či pletenie z prútia, ale aj ochutnať tradičné prívarky ako súčasť veľkonočného obradového jedla. Veľkonočnú nedeľu v skanzene spríjemní ľudová hudba a tance v podaní folklórnej skupiny Likava z Likavky. Súčasťou trojdňového podujatia sú aj tri sprievodné výstavy. Veľkonočnými zvykmi a tradíciami však žijú jednotlivé expozície Liptovského múzea už aj v týchto dňoch. V Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku je okrem aktuálnej výstavy „Aj taká bola Veľká noc" blížiacim sa sviatkom venovaný aj výchovno-vzdelávací program Mágia a magické prostriedky vo veľkonočných zvykoch.

--

Veľká noc v Múzeu oravskej dediny

Počas veľkonočných sviatkov môžete prežiť príjemný čas aj v Múzeu oravskej dediny v Zuberci na Brestovej. V areáli múzea budú od soboty do pondelka prebiehať ukážky výroby kraslíc, keramiky i ďalších remesiel. V nedeľu poobede o 14:00 je pre Vás pripravený folklórny program „Symboly v jarných obradoch".

13. - 17. 4. 2017

Veľkonočný hrad Modrý Kameň

Od 9:00 do 17:00 sa na hrade Modrý Kameň uskutoční veľkonočné podujatie s názvom „Veľkonočný hrad Modrý Kameň". Vašu dušu a oko pohladí náš rozkvitnutý hrad výstavou Jarné prebudenie, kde budú prezentovať kvetinové dekorácie študenti zo Želoviec. V animačnom programe Veľkonočná pátračka budete pátrať po stratených krasliciach a zajačích kamarátoch Šaša Huga, ktorý ich vyčaroval a už nevie, kde sa mu stratili. Za odmenu Šašo ponúkne dobrotu a ukáže pár svojich kúziel. Rozprávkový gramofón je výstava obalov z rozprávkových LP platní spolu s ukážkami retro gramofónov a magnetofónov. Prehliadka expozícií múzea bude obohatená o tému veľkonočného obdobia a zvykov, ktoré k tomuto sviatku patria, nielen v kresťanskom duchu, ale aj zvykmi pohanskými. Na koniec prehliadky vás čaká Jarné tvorenie. Počas celého dňa budete môcť pliesť korbáče, zdobiť kraslice, vyrábať bábky na tému Veľkej noci a iné tvorivé aktivity.

16. 4. 2017

Veľkonočný beh

... sa začína v obci Hrabičov zajtra o 14:00. Bežať sa bude v troch kategóriách:

50m - deti do 6rokov

1km - Muži, ženy, žiaci

5km- Muži, ženy, žiaci

--

Šibačkový hviezdicový výstup na Sidorovo

... sa začína zajtra o 9:00 na Kalvárii pri turistickom pútači.

Program:

08:15 Svätá omša

08:00 - 14:00 Výstup na vrchol

Na vrchole Sidorova zápis do kroniky, vo Vlkolínci ľudová hudba a občerstvenie. Výstup z Kalvárie červenou značkou hrebeňom na vrchol Sidorova, zostup na Vlkolínske lúky a do Vlkolínca. Návrat zelenou značkou popod Sidorovo a cez Gejdák do Ružomberka.

17. 4. 2017

Výstup na Kozol

... bude na Veľkonočný pondelok. Záujemcovia o výstup za kvetmi jari na Kozol prosíme prísť do 10:00 do Lietavskej Lúčky. Odtiaľ sa prerozdelíte do aut a pôjdete na akciu. Návrat do 15:00. Info: pani Nováková / 0908 479116

--

Palócka Veľká noc na Fiľakovskom hrade

  1. apríla na Veľkonočný pondelok o 10:30 sa uskutoční 12. ročník Palóckej Veľkej noci na Fiľakovskom hrade. Vyskúšať si môžete zhotovenie kraslíc rôznymi technikami, zdobenie medovníkov, výrobu šúpolienok a ľudových hudobných nástrojov, ďalej chodenie na chodúľoch, maľovanie na tvár, dobový kolotoč, skúšky šikovností, jazdu na koni, lukostreleckú súťaž pre deti a najmenších čaká rozprávkový kútik. Podujatie bude sprevádzané jarmokom ako v hradnom areáli tak i na Podhradskej ulici. Sprievodnými programami sú stále expozície Hradného múzea vo Fiľakove a dočasná expozícia s názvom Od chmeľu k pivu v Bebekovej veži hradu. V prípade nepriaznivého počasia podujatie sa uskutoční v Mestskom kultúrnom stredisku vo Fiľakove.

--

Veľkonočný výstup na Jasenovský hrad

V pondelok sa môžete pridať k turistom zo Strážskeho, pôjdu na Jasenovský hrad, teda zrúcaninu na zalesnenom chrbte Humenských vrchov patriacich pod Vihorlatské vrchy. Viac vie Miroslav Kačur. Začiatok je o 8:00 v Strážskom, dĺžka trasy je 15 kilometrov, prevýšenie 400 metrov.

--

  1. ročník Šibačkového výstupu na hrad Liptov

... bude tiež na Veľkonočný pondelok. Na hrade sa stretnete o 11:30, na výstup použite žltú značku z Kalamien a potom červenú zo sedla Kráľová.

21. 4. 2017

Deň zeme

... oslávia v piatok v Banskej Štiavnici na počesť 300. výročia narodenia Márie Terézie. Témou vychádzky je geologická stavba okolia, ale i vývoj stratovulkánu a vznik rudných žíl - žila Terézia. Stretnete sa o 9:00 na Nám. sv. Trojice pred budovou Berggerichtu.

--

Otváracia slávnosť na Nitrianskom hrade

... bude v piatok pri príležitosti ukončenia riešenia projektu s názvom „Zlepšenie turistickej infraštruktúry sprístupnenia národnej kultúrnej pamiatky - Nitra hrad - vrátane jeho častí". Projekt bol zameraný na zlepšenie turistickej infraštruktúry Nitrianskeho hradu. Okrem sprístupnenia obnovených chodníkov na severnom svahu hradného kopca je na hrade pripravených množstvo sprievodných podujatí. V tento deň môžete vystúpiť na vežu, kde Vám okrem nádherného výhľadu naskytne možnosť obdivovať novo otvorenú výstavu liturgických odevov. Ďalej pre vás pripravili ukážky lukostreľby a historického šermu, ale aj pojazdnú tureckú kaviareň. Areálom zaznie dobová hudba a na gajdách zanôtia Gajdošskí trogári. V areáli Nitrianskeho hradu Vám bude k dispozícii aj Sokoliar Tomáš, zblízka budete môcť zažiť aj výrobu hlinených nádob, o čo sa postará keramická dielňa Hemka.

22. 4. 2017

Vojkovská 25-ka

Budúcu sobotu na Vás čaká Vojkovská 25-ka s prevýšením 1000 m. Ide o trasu: Vojkovce - Predky - Sľubica - sedlo Humence - Rajtopiky - Rudník - Branisko priesmyk -motorest Branisko - Peklisko - Predky - Vojkovce. Prezentácia: od 7:00 - 7:30 v kultúrnom dome vo Vojkovciach.

--

Čistenie Národnej prírodnej rezervácie Meandre Hrona

... bude budúcu sobotu od 9:30. Toto čarovné miesto sa nachádza v kotline medzi obcami Červená Skala a Telgárt. Hron tu vytvoril sústavu riečnych meandrov. Organizátori odporúčajú nepremokavú obuv a rukavice. Na konci podujatia pre vás pripravia guláš a občerstvenie.

--

Výstup na Panskú Javorinu v pohorí Považský Inovec

... bude budúcu sobotu. Východiskovou obcou túry je Podhradie. Od Topoľčianskeho hradu vykročíte žltou turistickou značkou spolu s modrou, ktorá sa Pod Smutným vŕškom odpojí a pokračujete žltou na Dolné Zľavy a cez Jamku na Panskú Javorinu. Na jej vrchole v nadmorskej výške 943 m sa nachádza rozhľadňa, ktorá je postavená zo smrekovca opadavého a jej výška je 16,5 m. Odchod je o 7:00 z autobusovej stanice v Šuranoch.

--

Jarné čistenie Zobora 2017

V sobotu 22. apríla 2017 sa v Nitre uskutoční Jarné čistenie Zobora. Doteraz sa tejto akcie zúčastnili spolu stovky dobrovoľníkov, turistov, milovníkov prírody, žiakov a študentov škôl. Začiatok akcie je o 9:00 pred Špecializovanou nemocnicou sv. Svorada na Zobore (Liečebným ústavom). Pre všetkých účastníkov budú pripravené pracovné rukavice a vrecia na odpad. Cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci.

--

Vedená pešia túra v okolí Fiľakova

... sa začína budúcu sobotu o 8:30 pred budovou Mestského kultúrneho strediska. Pôjdete po trase Fiľakovo - Zagyvaróna - Rónafalu (Hlboká jama) - Medvešská planina - Prameň Zagyva - Salgóbánya - Eresztvény - Fiľakovo. Prihláška a bližšie informácie: Novohradské turisticko-informačné centrum, Fiľakovo (Podhradská 14.), tel.: +421 (0)47-43-82-016, e-mail: ntic@filakovo.sk ). Účasť na túre je potrebné vopred ohlásiť najneskôr do 20. apríla 2017.

--

Drevák Race 2017

... je vytrvalostný beh prírodným terénom s prekážkami. Začína sa budúcu sobotu pri zimnom štadióne vo Zvolene. Okruh od zimného štadióna cez blízky les a okolo Pustého hradu, o dĺžke asi 9 km s prírodnými ale aj umelými prekážkami. Štart je v dvoch vlnách, v prvej štartujú pretekári individuálne, vhodné pre tých, ktorí bežia na čas a druhá vlna štartuje v skupinách. O 10:00 prvá vlna pretekárov, pretekári budú štartovať prvú polhodinu po jednom v 30-sekunodvých intervaloch. Od 10:30 odštartujú pretekári v päť- až osem členných skupinách každých 5 minút.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Jarekgrafik

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame