Rádiovíkend 29. 4. 2017 - pozvánky

Rádiovíkend 29. 4. 2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Rádiovíkend 29.4.2017 - pozvánky

29.4.2017

Veľká Javorina je síce prírodná rezervácia, ale aj tam to treba občas upratať. Napríklad v sobotu 29.4. Upratovať sa bude lúka od parkoviska až po Pamätník Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine a tiež v okolí rozhľadne Jelenec. Záujemcovia sa môžu pridať počas celého dňa, brigáda potrvá cca do 17,00 hod. a začne sa o 11,00 hod. pri Holubyho chate.

V Máčove (Diviaky nad Nitricou) pripravili na sobotu 29.4. prehliadku Máčovských gazdovských dvorov. Súčasťou programu bude aj pečenie zemiakových babiek a stavanie mája. Podujatie sa začína o 11,00 hod.

V sobotu 29.4. slávnostne otvoria prevádzku turistického vlaku Záhoráčik na trati Záhorská Ves - Zohor - Plavecké Podhradie. Podujatie bude o 9,30 hod. na železničnej stanici v Plaveckom Podhradí.

V areáli Školského hospodárstva Lučenec - Ľadovo pripravili na sobotu 29.4. Furmansko-remeselnícky deň. Okrem furmanských pretekov tam uvidíte podkúvanie koní, strihanie oviec, psie disciplíny agility a dogdancing a tiež výstavu poľnohospodárskych strojov. To všetko od 9,00 hod.

30. 4- 1. 5.2017

Na Oravskom hrade vás od soboty 29.4. do pondelka 1.5. čaká séria podujatí, ktorými tam otvárajú sezónu: V sobotu 29.4. o 13,00 hod. tam okrem návštevníkov privítajú aj Juraja Thurza a v nedeľu 30.4. o 12,00 hod. kráľa Rudolfa II. Po celé tri dni nebude chýbať dobová hudba, tanec, šermiarske súboje, divadelné predstavenia a dobové špeciality. Po celý čas bude na Oravskom hrade vládnuť atmosféra 16.-17. storočia, kedy žil najznámejší majiteľ hradu Juraj Thurzo.

V Košiciach sa po zimnom spánku prebudí Košická detská historická železnička. Verejná generálka je naplánovaná na víkend 29.- 30.4. od 11,00 do 16,00 hod. Slávnostné otvorenie aj s kovbojským prepadom sa uskutoční v pondelok 1. mája o 9,00 hod.

30.4.2017

Turisti z Bošáce-Zabudišovej a Ivanoviec sa v nedeľu 30.4. vyberú na turistický pochod do Polomy pod Dúžnikom, kde si pri príležitosti 72. výročia zostrelenia rumunského lietadla uctia padlých letcov. Turisti prejdú 12 kilometrov. Môžete sa k nim pridať o 11,00 hod. v Zabudišovej (časť Barina) alebo o 11,30 hod. v Ivanovskej doline pri rybníkoch. Po návrate bude občerstvenie v kultúrnom dome v Zabudišovej.

V nedeľu 30.4. otvárajú sezónu v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Na úvod si tam pripravili májové zvyky: Stavanie mája sa začne o 12,00 hod. pri stanici Skanzen účinkovaním ľudovej hudby. O 12,30 hod. folklórny súbor Drevár z Krásna nad Kysucou postaví máj. Nebude chýbať slávnostná svätá omša o 13,00 hod. na novovybudovanom pódiu pri objekte Krčma z Korne, kde o 14,00 hod. bude pokračovať kultúrny program.

„Láska na dedine" - tak sa volá nedeľa 30.4. v Múzeu slovenskej dediny pri Martine. Stretávanie mládeže z obcí spod hrebeňov Javorníkov priblíži o 10,30 a 14,00 hod. vo zvykoslovnom pásme „Vohľady" folklórna skupina Žrnovanka z Hornej Marikovej. V sprievode hudby, spevu a tanca folklórnej skupiny Hájiček z Chrenovca-Brusna vyrastú máje - symboly lásky pred usadlosťou z Nolčova a pred krčmou z Oravskej Polhory o 12,00 a 15,00 hod. O 13,30 hod. sa bude konať rímskokatolícka sv. omša v kostole z Rudna, poslednom drevenom kostole, ktorý sa zachoval v Turci.

1.5.2017

V pondelok 1.5. otvárajú turistickú sezónu v Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline neďaleko Čierneho Balogu. Jubilejná 15. sezóna Lesníckeho skanzenu prinesie množstvo noviniek. Okrem prvého štiepkovača používaného v lesníctve pribudne historický traktor Zetor 50 Super, informačné panely a tiež ukážky splavovania dreva. Pre deti bude v budove horárne pripravená moderne vybavená učebňa o lese. Otvorenie sezóny v skanzene spestrí kultúrny program folklórnych súborov Kornička a Malá Kýčera a dychovej hudby Železiarní Podbrezová. Program sa začína o 12,00 hod. V pondelok tiež začína sezónu Čiernohronská lesná železnica.

V Jánskej doline nad Liptovským Jánom uzavrú v pondelok 1.5. zimu, a to pochovávaním ciagľa pri Stanišovskej jaskyni cca o 13,00 hod. Ešte predtým čaká nadšencov upratovacia brigáda: od 10,00 hod. budú postupovať hore dolinou od minerálneho prameňa Kaďa.

V Nitre pri otvorení sezóny v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu bude v pondelok 1.5. jazdiť aj parná mašinka (od 13,00 do 17,00 hod.). Okrem toho tam pripravili stavanie mája, výstavu drotárskych majstrov a zvieratká v hospodárskom dvore.

Prvý máj môžete v pondelok osláviť aj v Tuhári a Polichne. Turisti prejdú z jednej obce do druhej, zraz si dali na námestí v Tuhári o 9,00 hod. O hodinku už budú nad Polichnom pri studničke Timrava.

Ak bude v pondelok 1.5. dobré počasie, cyklisti z Topoľčian vyrazia do terénu. Tradične 1. mája chodia na Deň otvorených dverí v Národnom žrebčíne v Topoľčiankach. Cestou sa zastavia pri zubrej zvernici a po Topoľčiankach si urobia zastávku ešte pri žrebčínoch lipicanov a huculov a tiež na Skýcovských bralách. Cyklisti absolvujú spolu 80 km. Ráno sa stretnú v Topoľčanoch na parkovisku pri Tescu o 8,00 hod.

Letnú sezónu otvoria v pondelok 1.5. na hrade Strečno. Od 9,00 do 18,00 hod. čakajú na návštevníkov inscenované prehliadky hradu s divadelným stvárnením života Žofie Bosniakovej a Fraňa Vešeléniho. Ďalej sa na podujatí budú podieľať SHŠ Wagus a Cech Terra de Selinan. Popoludní v amfiteátri na stredovekej PASEKE pod hradom vystúpi mladá poľská kapela Wiewióra Band. Okrem nich sa predstavia aj deti zo žilinského DFS Lieska.

V Banskej Bystrici otvoria v pondelok 1.5. tretiu sezónu na Barborskej ceste. Stane sa tak pri Barbakane na Námestí Š. Moysesa. Po príhovoroch čaká turistov i cyklistov cyklo alebo peší presun do Španej Doliny.

Cyklisti v Žiline oficiálne začnú v pondelok 1. mája sezónu na cyklotrase BikeKIA. Spolu zasadia čerešňu a potom vyrazia do Strečna. Začiatok je o 10,00 hod. v prístrešku pri areáli Žilinského klubu vodákov.

6.5.2017

V Hrušove pripravili na sobotu 6.5. túru, na ktorej sa dozviete viac o pôvodných stavbách na lazoch. Prejdete okolo kováčskej vyhne, ľudového domu a potom cez Kalváriu na Vyhliadku, Jablonec a lazy. Začiatok je v Hrušove pri pomníku padlých o 9,00 hod.

Kto sa rád čľapká vo vode, ten si to môže v sobotu 6.5. namieriť do Novej Dedinky. Chystajú tam Malodunajský vodácky maratón. 31 vodných kilometrov preplávate ako ženská, mužská alebo miešaná dvojica na kanoe, ktoré si bude možné aj požičať. Cieľ bude v Jelke pri vodnom mlyne.

Poriadnu porciu kilometrov si môžete dopriať na 40. ročníku Magnezitárskej 60-tky. Okrem naozajstnej šesťdesiatky (z Krompách do Košíc) si môžete vybrať aj z kratších trás: 40 km, 35 km, 30 km, 25 km, 10 km a „Kočíková" trasa (zo sídliska do prírody v okolí Horného Bankova). Všetky trasy možno absolvovať aj na bicykli. Najdlhšia trasa sa začína v Krompachoch na železničnej stanici, prezentácia je od 5,30 do 6,30 hod. V Gelnici (začiatok 40 a 25 km) sa začína na rýchlikovej stanici ŽSR od 7,00 do 10,30 hod. A na chate Erika ( 35 a 30 km) od 8,30 do 11,00 hod. Na jednotlivé trasy sa treba dopraviť verejnou dopravou. Na každého účastníka čaká v cieli odznak a prekvapenie. Viac info na www.magnezitferona.info; www.horami.sk. A na telefónnom čísle: 0905 506 764.

S turistami z Ilavy si v sobotu 6.5. môžete prejsť Ilavskú 25-ku. No v Strážovských vrchoch pre vás prichystali aj kratšie trasy - 8 km, 15 km, 25 km. Všetky sa však začínajú na jednom mieste: pri pohostinstve u Muflona na sídlisku Skala v Ilave medzi 6,00 a 10,00 hod.

Mesto Vysoké Tatry privíta v sobotu 6. mája účastníkov mestského trailového podujatia pre bežcov i priaznivcov nordic walkingu na druhom ročníku pretekov CITY TRAIL. Účastníci sa môžu prebehnúť sa uličkami Starého a Nového Smokovca, vybehnúť si na Tatranskú kalváriu, či prebehnúť okolo známych historických budov. Novinkou je 16 km dlhá trať cez Hrebienok, ktorá spolu s 8 km traťou umožní pretekárom získať body do celkového hodnotenia série Prestige Tour 2017. V spolupráci s Mestom Vysoké Tatry pripravili organizátori aj novinku - prebeh budovou Mestského úradu.

Klub turistov Šurany organizuje v sobotu 6. 5. turistickú akciu v pohorí Chočské vrchy. Túru začnú v Ľubochni, odkiaľ sa po žltej značke dostanú na predvrchol Havrana. Odtiaľ budú pokračovať hrebeňom na najvyšší bod Havrana. Záverečný výstup na Ostré, je síce krátky, ale namáhavý. Po výstupe sa vrátia do sedla pod Ostrým a ďalej pôjdu zelenou značkou do Žaškovského sedla. Odtiaľ po žltej značke zostúpia Škutovou dolinou do Stankovian k železničnej zastávke. Čistý čas túry je 4,30 hod. Odchod je o 6,00 hod. z autobusovej stanice v Šuranoch.

Klub slovenských turistov v Hnúšti pozýva v sobotu 6.5. na 47. ročník výstupu na OSTRÚ. Trasa meria 14 km, prevýšenie je 715 m. Zraz je o 7,20 hod na železničnej stanici v Hnúšti. Pešia túra sa začína v Rimavskej Píle a pokračuje cez sedlo Prieslopky na chatu na Ostrej. Tam bude občerstvenie - kapustnica, pripravená na počesť 50. výročia založenia turistického klubu.

6.-8.5.2017

Čo poviete, vydržíte sa celú noc pozerať v amfiteátri na horské filmy a diskutovať o nich? Môžete si to cez predĺžený víkend 6.-8.5. vyskúšať v Zázrivej. Organizujú tam trojdňovú Zázrivskú inverziu. Ide o sériu podujatí na lezeckej stene, v prírode a amfiteátri. Nebude chýbať joga, canisterapia, burza lezeckého a turistického materiálu, vystúpenia muzikantov a Ekotopfilm/Envirofilm (po prvýkrát v nejakej dedine, po prvýkrát v Zázrivej). Všetky aktivity sa odohrajú v Lezeckom centre pod Rozsutcom, v Amfiteátri a priľahlých priestoroch.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame