Krupinská Vartovka - Múzeum v Košiciach

Krupinská Vartovka - Múzeum v Košiciach

Majú rôzne tvary, výšky a sú k nim rôzne prístupy. Hovoríme o rozhľadniach. Pohľad z výšky ľudí lákal odjakživa. Mať dobrý výhľad bolo v minulosti užitočné najmä pri ochrane územia. Krupinská vartovka stojí na kopci Strážvar a je vysoká približne 13 metrov. Veža bola súčasťou strážneho a komunikačného systému na strednom Slovensku v čase tureckých nájazdov. Vidno odtiaľ až k Bzovíku a k Sitnu, ktoré boli najbližšími strategickými bodmi. Nemusíte sa báť žiadneho strmého stúpania a ani náročného terénu. Môžete ísť po modrej značke, ktorá sa začína v centre Krupiny alebo cez lúky. Historik Miroslav Lukáč a Ladislav Eliaš najprv museli zdolať pár schodov.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Východoslovenské múzeum v Košiciach si tento rok pripomína 145. výročie založenia. V sobotu o týždeň si môžete jeho priestory pozrieť v rámci Noci múzeí a galérií. My dnes budeme v Prírodovednej časti, ktorá je dôkazom o vývoji prírody, o jej mnohotvárnosti, farebnosti a kráse. Pomocou sprievodných materiálov rozširuje prírodovedná časť možnosti aktivít pre učiteľov prírodovedných predmetov a ponúka nápady na zatraktívnenie výučby. Ladislav Eliaš a Stanislav Levendovský, geológ v prírodovednom odbore Východoslovenského múze, sa zastavili vo vstupnej miestnosti.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vnímať múzeum môžete aj vy, Noc múzeí a galérií bude už o týždeň, pripravili pre Vás špeciálny program, nielen v Košiciach, ale aj múzeá po celom Slovensku.

Fotografie:

  1. - 03. Krupinská vartovka
  2. - 09. Východoslovenské múzeum v Košiciach, Prírodovedná časť.

 

Galéria

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg
Autor a foto: Ladisla Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame