Nordic walking v Lučenskej kotline

Nordic walking v Lučenskej kotline

Nordic walking alebo severská chôdza sa k nám rozšírila z Fínska. Ide o dynamickú chôdzu so špeciálnymi palicami, ktoré sú oporou - preto je vhodná pre všetky vekové kategórie. Jej priaznivci oslavujú už zajtra Deň nordic walkingu. Ladislav Eliaš sa vybral poznávať okolie Lučenca s certifikovaným inštruktorom - Štefanom Lieskovským, a sprievodkyňami nordic walking Danicou Kanckovou a Simonou Šimovou. Najprv však inštruktáž, ako používať paličky.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chôdzu s palicami začali už v tridsiatych rokoch uplynulého storočia používať fínski bežkári na letnú prípravu. Ďalším medzníkom bol 5. január 1988, keď sa mali konať v Helsinkách preteky v behu na lyžiach. Počasie však neprijalo, boli nedostatočné snehové podmienky, preto preteky nebolo možné absolvovať na lyžiach. Pretekári sa tak vybrali na trať iba s palicami. Po skončení pretekov začal byť novovzniknutý šport obľúbený. V roku 1997 fínsky výrobca lyžiarskych palíc uviedol na trh špeciálne palice na tento šport pod ochrannou známkou Nordic Walker a tak dostal nový šport i svoj názov nordic walking. Ladislav Eliaš si nordic walking skúsil na vlastnej koži, sprevádzali ho Štefan Lieskovský, Danica Kancková a Simona Šimová, aktuálna majsterka Európy v kategórii do 30 rokov. Zaspomínala si na minuloročné majstrovstvá Európy, ktoré sa konali na Štrbskom plese.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zajtra v Lučenci po štvrtýkrát organizujú deň Nordic walkingu. Ide o medzinárodné podujatie, ktoré vyhlasuje Svetová federácia nordic walkingu, v ten istý deň sa teda chodí s paličkami na celom svete.

Fotografie:

1 - 3. Začiatok trasy pri Lučeneckej priehrade
2 - 5. Zastávka pri pamätnom mieste - pri hrobe Jozefa Bednára
3.  V pozadí Halíčsky zámok
7 - 9. Partia z nahrávania o Nordic walkingu


 

Galéria

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg
Autor a foto: Ladislav Eliaš;

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame