Bardejovské kúpele, Rainerova chata

Bardejovské kúpele, Rainerova chata

Bardejovské kúpele

V Bardejovských Kúpeľoch okrem procedúr nájdete aj veľa prírodných zaujímavostí. Napovie Vám aj náučný chodník Čierna mláka, ktorý  dostal pomenovanie podľa lokality, ktorá tvorí srdce chodníka. Začiatok chodníka je v lokalite nad jazierkom. Má tvar „snehuliaka“, pozostáva teda z troch okruhov rôznej náročnosti. Vstup na chodník tvorí drevená vstupná brána s informačnou mapou, ktorá poskytne základné informácie o chodníku a zároveň Vám napomôže v rozhodovaní, na ktorý okruh sa vybrať. Ladislav Eliaš sa po chodníku prešiel s Petrom Fedorom, koordinátorom lesnej pedagogiky a referent technickej prípravy výroby odštepného závodu Prešov,  najprv vysvetlí prečo sa na začiatku náučného chodníka nachádza veľká skala.

Bardejovské kúpele Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Fotografie (autor L. Eliaš) :

01. – 09. Lesnícky náučný chodník Čierna mláka

Výročie znovuotvorenia Rainerovej chaty

Peter Petras patrí k Vysokým Tatrám tak, ako Rainerova chata. Pretože keby nie pána Petrasa, ktovie, či by na mieste prvej chaty v Tatrách ešte niečo bolo vidno. Ako sa učiteľ z Kežmarku vôbec dostal k chatárčeniu? Ako zaznamenala Sylvia Hoffmannová, príbeh má dlhý začiatok: Pán Petras sa po vzore starších bratov stal vo voľnom čase vysokohorským nosičom. A potom raz, neďaleko Starolesnianskej poľany nad Hrebienkom, prišiel deň „D“:

101706100950;hoff;rainerova chata RV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



A tak sa aj stalo. Rainerova chata znovu slúži turistom od 13. júna 1998, teda v utorok 13.6.2017 to bude presne 19 rokov. Hoci pôvodne to bola útulňa a dnes sa v nej nedá spať, stále v jej atmosfére nájdete niečo z roku 1863, keď tam prvú chatu vo Vysokých Tatrách postavili.

Texty k foto (autorka: Sylvia Hoffmannová)

Snímka 1 – Pohodlný chodník z Hrebienka smerom k Rainerovej chate.

Snímka 2 – Z chodníka pekne vidno Lomnický štít.

Snímka 3 – Dôležitá križovatka    nad Rainerovou chatou.

Snímka 4 – Peter Petras pred Rainerovou útulňou.




Galéria

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg Snímka 1.JPG Snímka 2.JPG Snímka 3.JPG Snímka 4
Ladislav Eliaš, Sylvia Hoffmanová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame