Rádiovíkend 17. 6. 2017 - pozvánky

Rádiovíkend 17. 6. 2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Rádiovíkend 17. 6. 2017 - pozvánky

17. 6. 2017

Ostrogrúnska ostrá kosa

... je jedným z kôl Majstrovstiev v kosení ručnou kosou. Schádzajú sa tu kosci z celého Slovenska, podujatie prezentuje slovenské ľudové tradície, súťaží sa v krojoch. Podujatie je dnes od 9:00 - 15:00.

--

17. - 18. 6. 2017

Bojnický rozprávkový zámok

V Bojniciach si môžete pozrieť 21. ročník Rozprávkového zámku. Viac ako 80 hercov tvorí úžasnú atmosféru tajomných rozprávok, kde často bystrý um zvíťazí nad zlobou a nenávisťou. Rozprávkový Bojnický zámok potrvá dozajtra a potom od stredy do nedele.

--

18. 6. 2017

Spomienka na Lastovičom vrchu

Len pár turistov alebo hľadačov kešiek občas zamieri na Lastovičí vrch v najväčšej časti Slovenského rudohoria, teda vo Volovských vrchoch a zastaví sa u prastarého kríža. Málokto vie, že práve v tejto oblasti prebiehali v roku 1919 boje jednotiek československého vojska a legionárov s maďarskou Červenou armádou. Išlo o zachovanie celistvosti novovzniknutého Československa v hraniciach určených víťaznými dohodovými mocnosťami po 1. svetovej vojne a rozpade Rakúska-Uhorska. Preto sa Slovensko-český klub v SR rozhodol ku krížu osadiť informačnú tabuľu a chátrajúci kríž reštaurovať. Spomienkový akt s odhalením tabule bude zajtra, teda práve v dňoch tuhých bojov na tomto území pred 98 rokmi.

--

Bardejovské potulky

Na zajtrajších Bardejovských potulkách navštívite jednu z najstarších obcí Horného Šariša - Gaboltov. Dozviete sa o svätovojtešskej tradícii, o gaboltovských križiakoch a pozriete si stredoveký kostol, ktorý je pútnickým miestom už od baroka. Dnes je tento kostol najvýznamnejším pútnickým miestom košickej arcidiecézy. Stretnete sa tradične na námestí pred bardejovskou radnicou, zajtra o 17.00 hod.

--

Cyklistické preteky v Brezne

Slávnostný štart pretekov je naplánovaný na Námestí gen. M.R. Štefánika v Brezne o 10:30 hod. Pretekárov čaká neuveriteľných 111 km rozmanitým terénom regiónu od Brezna, Zbojská, Tisovec, Muráň, Telgárt, Heľpa, Polomka a vítať ich budete opäť v Brezne. O 12:30 odštartujú Kinder Tour. Tohtoročnou novinkou bude súťaž o TOP KINDER cyklistu roka 2017. Na Horehroní z roka na rok pribúda čoraz viac nadšencov cyklistiky. V našom krásnom hornatom regióne vždy nájdete priestor na športové vyžitie, novinkou sú elektrobicykle, ktoré si budete môcť zapožičať v E-bike požičovniach.

--

Beh ulicami mesta Veľký Krtíš

  1. ročník behu ulicami mesta Veľký Krtíš sa začína zajtra o 09:00. Pripravené sú pre Vás detské trate ako aj trate pre dospelých v dĺžke 2 a 10 km. Odmenou pre Vaše deti bude sladkosť a medaila v cieli.

--

Nedeľa v Skanzene Vychylovka - Nová Bystrica

Svadobné piesne, tance, a obrad čepčenia v podaní Folklórneho súboru Oprášené krpce zo Žiliny si môžete pozrieť zajtra v Skanzene Vychylovka - Nová Bystrica. Program sa začína o 13:30 na pódiu pri objekte Krčma z Korne. Ponúkajú Vám jazdu vláčikom na Historickej lesnej úvraťovej železnici a jazdu drezinou. V objekte Raganov mlyn je sprístupnená výstava detských výtvarných prác „Bol raz jeden skanzen" a v Stanici Skanzen sa nachádza stála expozícia „Krása ľudového kroja" zo zbierok Anny Mikušcovej.

--

Výstup na Kôprovský štít.

Ak sa chcete pridať ku ružomberským turistom, zajtra pôjdu na Kôprovský štít. Stretnete sa o 6:00 na železničnej stanici v Ružomberku, pri lokomotíve. Treba sa vopred prihlásiť. Čaká na Vás 7,5 hodinová túra s prevýšením 1008 metrov. Predpokladaný návrat je o 18:00.

Popis trasy: Výstup od Štrbského plesa magistrálou červenou značkou k Popradskému plesu, pokračovanie Mengusovskou dolinou - centrum doliny je pri Popradskom plese, kde sa zbiehajú dve hlavné ramená doliny, Zlomisková dolina a vlastná Mengusovská dolina. Najsevernejšiu časť doliny tvorí prekrásna Hincova kotlina s najväčším plesom Veľké Hincovo pleso 1946m - najväčšie a najhlbšie jazero na slovenskej strane Tatier, má rozlohu 20,08 ha a hĺbku 53m. Od plesa kráčame modrou značkou do Kôprovského sedla a na vrchol - Kôprovský štít 2363mnm, výrazný vrchol v krivánskej rázsoche, nádherný kruhový výhľad. Návrat tou istou trasou.

--

24. 6. 2017

Vedená pešia túra z Fiľakova

Avizovanú vedenú pešiu túru Fiľakovo - Salgótarján - Andezitové stĺpy v obci Bér preložili z 3. júna na budúcu sobotu o 8:30. Stretnete sa pred budovou fiľakovského Mestského kultúrneho strediska.

--

Brankov

Národný park Nízke Tatry svojou pestrosťou a krásou krajiny patria medzi najvýznamnejšie horstvá Slovenska. Rozprestierajú sa od Váhu na severe, po Hron na juhu, a od Šturca na západe po sedlo Besník na východe. Dosahujú dĺžku asi 100 km a maximálnu šírku 30 km. Sedlo Čertovica 1238 m, ich rozdeľuje na dve časti - na západnú časť Ďumbiersku, podľa najvyššieho vrchu Ďumbier 2043 m a východnú časť Kráľovohoľskú, s najvyšším vrchom Kráľova hoľa 1946 m. Tvoria rozvodie Váhu, Hrona, Hnilca a Hornádu. Nachádza sa tu najdlhší jaskynný systém na Slovensku. Lesy pokrývajú takmer 67 % územia. Prevládajú smreky s prímesou jedle a buka. Nad hornou hranicou lesa je pásmo kosodreviny, hore prechádzajúce do hôľneho pásma.

Túru začíname o 6:00 v Bielom Potoku, miestnej časti Ružomberka. Celá cesta je vyznačená zelenou turistickou značkou, ktorou stúpame do sedla Brdisko. Zo sedla je v ľavo krátka odbočka na vyhliadku Borovnisko. Zo sedla nasleduje strmý výstup na rovnejší hrebienok a popri ňom na širší zalesnený chrbát a na dlhší vodorovný hrebeň. Ním prejdeme pod končiar Ostrého a strmým výstupom na skalnatý vrchol Ostrého 1067 m. Je to ostrý vápencový končiar s rozhľadom. Po skalách a tráve zostúpime do sedla Teplice 945 m. Potom pokračujeme lesnou cestou strmým výstupom cez Krivany 1038 m na Brankov 1177 m. Hrebeňom prechádzame cez Kozol 1157 m, odkiaľ nasleduje strmý zostup do sedla Jama 1002 m. Hôľnatým hrebeňom vystúpime na Veľký Brankov 1134 m. Zostupujeme dolinou Vyšný Brankov. Vpravo popri potoku je odbočka k Brankovskému vodopádu. Je to charakteristická pekná bralná stena - Kurucká skala, kde je 55 m vysoký vodopád. Od vodopádu sa vrátime späť na zelenú značku a zostúpime do Podsuchej 560 m. Je to osada početných rekreačných chát v Revúckej doline.

Časy: Biely Potok 525 m, - sedlo Brdisko 775 m, 0,40 hod. - Kutiny 889 m, - Ostré 1067 m, 1,25 hod. - sedlo Teplice 945 m, 1,35 hod. - Krivany 1038 m, - Brankov 1177 m, 2,35 hod. - Kozol 1157 m, - sedlo Jama 1002 m, - Veľký Brankov 1134 m, 3,35 hod. - Brankovský vodopád - Podsuchá 560 m, 5,10 hod.

--

Hviezdicový výstup na Kľak

Na hviezdicový výstup na Kľak sa môžete pridať budúcu sobotu z Krpelian, Nolčova, Podhradia, Turčianskej Štiavničky, Sklabinského Podzámku alebo zo Sklabine. Zostup je naplánovaný do Nolčovskej doliny, kde pre Vás budú zabezpečené mimoriadne autobusy.

Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame