Rádiovíkend 29. 7 2017 - pozvánky

Rádiovíkend 29. 7 2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

29. 07. - 04. 08.

Východoslovenský Tábor ochrancov prírody a krajiny

... sa realizuje v Kamienke, v okrese Stará Ľubovňa. Viac ako 200 účastníkov bude dobrovoľnícky pracovať v 12 sekciách počas 4 pracovných dní pod odborným vedením tak, aby pomohli prehĺbiť poznatky o danom území so zámerom navrhnúť riešenia na zveľadenia fauny a flóry. Slávnostné otvorenie tábora bude dneso 18:00. Vo štvrtok (3.08.2017) v podvečer sa budú organizátori venovať verejnej diskusii s občanmi obce i starostami okolitých obci o zistenia jednotlivých sekcií. Cieľom tohto tábora je okrem poznávania nových lokalít a ich kvalít aj snaha o prehĺbenie spolupráce medzi dobrovoľnými členmi Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, Štátnej ochrany prírody a úradmi životného prostredia.

30. 07.

Kuchyňa starých materí - Zemiaková nedeľa

Zajtrajší deň v Skanzene - Vychylovka - Nová Bystrica bude patriť Zemiakovej nedeli, kedy si môžete pochutnať na špecialitách pripravených práve zo zemiakov. Aby Vám bolo veselo, okrem zemiakových dobrôt na Vás od 13:30 čaká aj hudobný program v podaní ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého. V objektoch sa opäť rozkúria staré piecky a skanzen rozvonia dobrotami, ktoré doma tak nechutia, ako v prírode.

--

25. ročník Slávností bratstva Čechov a Slovákov

... sa začína zajtra o 9:00 položením kytíc pri symbolickom Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti na Veľkej Javorine, teda na najvyššom vrchu Bielych Karpát. Slovenskí a českí študenti sa tu na spoločných výletoch stretávali už v 19. storočí. Hoci v našej histórii existujú obdobia, počas ktorých boli stretnutia na tomto vrchu zakázané s hrozbou prísnych trestov, táto tradícia nevymrela. Jej novodobá podoba avšak pod pôvodným názvom Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine bola obnovená v roku 1990. Oslavy pokračujú do 16:00 kultúrnym programom.

--

Cyko maratón Petra Žaka

... sa začína zajtra o 9:00 pri soche Ludvíka Svobodu vo Svidníku. Môžete si vybrať z dvoch trás: 80 a 140 kilometrovej.

--

Bicyklom pod Sninský kameň

... je názov cyklovýletu, ktorý sa začína zajtra o 8:00 pred mestským úradom v Michalovciach. Čaká na Vás 69 kilometrová trasa cez Zemplínsku šíravu, za Remetskými Hámrami odbočíte doľava na Potašňu, potom budete pokračovať peši na Sninský kameň.

--

Budatínske hradné hry

... sa začínajú zajtra o 11:00 v areáli Budatínskeho hradu. Vrátite sa do čias dobrotivého grófa Gejzu Čákiho, do 1. polovice 20. storočia. Budatínskym hradom vás prevedú dámy v kostýmoch, ktoré vám prezradia doteraz nepublikované zaujímavosti zo života jedného z najznámejších obyvateľov hradu. A možno sa stretnete aj so samotným Gejzom Čákim. Pripravení budú odborní pracovníci múzea vo svojom Muzeálnom mestečku. Historik vám bude k dispozícii, aby poradil ako a kde sa dajú získať informácie odhaľujúce ako sa dá objavovať rodinná história pri tvorbe rodokmeňa. Botanička zas priblíži návštevníkom cez ukážky svojej práce zaujímavosti zo sveta rastlín a predstaví významné lokality chránenej flóry regiónu. Program na pódiu odštartuje po 14. hodine dobovým spevom, hudbou, tancom. Počas tohto dňa budete môcť ochutnať výrobky pekárske, včelárske, ale i zmrzlinu. Chýbať nebudú remeselnícke stánky, chutné štýlové občerstvenie, tanečná škola na južnej terase, či možnosť zahrať si šachovú partiu. V parku sa môžete pridať k dobovému pikniku, doneste si deky a strávte príjemný deň.

--

Farmárska nedeľa v Bohunickom mlyne

... bude zajtra od 9:00 do 17:00. Bohunický mlyn je vysunutou expozíciou Tekovského múzea. Nájdete ho asi dva a pol kilometra od obce Bohunice, smerom na Banskú Štiavnicu. Čakajú na Vás ochutnávky tradičných jedál, remeselníci a bohatý sprievodný program.

05.08.

Výstup na Veľký bok

42. ročník výstupu na Veľký bok sa začína budúcu sobotu o 08.00 v priestoroch starej fary na námestí v Heľpe. Trasa "A" povedie z námestia cez Čertiaž - Kolesárovú. Odtiaľ pokračuje trasa spoločne s trasou "B" po červenej turistickej značke zo sedla Priehyba - cez Oravcovú - Zadnú hoľu do sedla pod Veľkým bokom až na samotný vrchol. Tam sa účastníci zapíšu do výstupovej knihy, dostanú účastnícky odznak a pokochajú sa krásnymi výhľadmi na všetky svetové strany. Cesta späť povedie po tej istej trase až do sedla Priehyba odkiaľ budete prevezení autobusmi na námestie obce. Tohoročný výstup sa nesie pod heslom: Každý Horehronec aspoň raz na Veľký bok.

--

Okolo Liptova

... sa vyberiete na bicykli počas trojdňového podujatia od budúceho piatka do nedele. Čaká na Vás 200 kilometrová trasa. Budete spoznávať rôzne pamiatky Liptova. Každý deň sa začína o 9:00 v Likavke.

--

Národné stretnutie plešatých a bradatých turistov na Drienku

Budúcu sobotu sa na vrchole Drienka vo Veľkej Fatre zíde špecifická skupina ľudí, ktorá má niečo spoločné. O 11:30 sa tu koná národné stretnutie plešatých a bradatých turistov. O 14:00 v obci Rakša pokračujú spoločenskou časťou programu, vyhodnotením súťaží, tombolou a odovzdaním účastníckych listov.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame