Rádiovíkend 12. 8. 2017 - pozvánky

Rádiovíkend 12. 8. 2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

12.- 13.8

Objavovanie Prešova: Nižná Šebastová a jej dominanty

Augustové Objavovanie Prešova Vás zavedie do neďalekej Nižnej Šebastovej, kde sa oboznámite s históriou a pamiatkami miestneho františkánskeho kostola a kláštora. V kostole popri hlavnom oltári, či drevenej barokovej kazateľnici uvidíte i zázračný obraz. V interiéri kláštora budete môcť pobudnúť v karceri, čiže tajomnom väzení s jedinečnou maliarskou výzdobou. Navštívite aj bývalú synagógu v dnešných Ľuboticiach, ktorá sa medzičasom premenila na gréckokatolícky chrám s netypickým zasvätením starozákonnému prorokovi Izaiášovi. Spoznať dominanty Šebeša môžete v sobotu 12. augusta 2017 o 10:00 alebo v nedeľu 13. augusta 2017 o 14:00. Sprevádzať budú Darina Petranská a Andrea Sivaničová. Stretnete sa na PAŽICI - zastávke MHD trolejbusu č. 1.

12.8.

Čučoriedkový deň

... sa začína dnes o 11:00 v Telgárte. Súťažiť sa bude o pripravenie najlepšej čučoriedkovej dobroty.

--

Splav netradičných plavidiel

... sa začína dnes o 16:00 na Hrone v obci Brehy. Ak máte nápad na niečo, čo vás udrží na vodnej hladine, pridajte sa a vyhrajte hodnotné ceny.

--

Bačovské pastorále

... vystúpenia folklórnych súborov, súťaž v strihaní oviec s medzinárodnou účasťou, súťaž koní v záprahu, veľa súťaží a skvelého jedla. Začiatok podujatia je o 13:00 v Dolnom Hričove.

--

Beh v okolí Zvolena

...v blízkosti Môťovskej priehrady vo Zvolene. Toto prírodné prostredie ponúka množstvo príležitostí práve pre športovanie a ponuku rozširuje aj Športový areál Orlík. Začiatok je o 10:00.

13.8.

Výlet do Vysokých Tatier

... autobusový zájazd z Varína do Vysokých Tatier. Autobus bude stáť na zastávkach Tri studničky, Štrbské Pleso, Tatranská Polianka, Starý Smokovec - cestou naspäť stojí autobus na rovnakých miestach. Túry si môžete naplánovať podľa vlastného výberu. Odchod autobusu z Varína 05:30, zo Žiliny autobusová stanica 05:45 a zo Žiliny autobusová zást. Košická, Tesco hypermarket 05:50. Odchod autobusu zo Starého Smokovca o 19:00. Cena zájazdu 10 euro. Záujemcovia o zájazd sa môžu prihlásiť len telefonicky na 0903 471 085.

--

Letný prechod hrebeňom Javorníkov

Dĺžka trasy: 17 - 26 kilometrov. Prezentácia pred Domom kultúry v Považskej Bystrici (oproti železničnej stanici) od 06:00 - 06:30. Trasa: Melocík - Kasárne - Stratenec- Malý Javorník- Podjavorník

--

Plátenná nedeľa

Pripomienkou na časy, kedy bola Orava jedným z hlavných centier plátenníctva na Slovensku, bude Plátenná nedeľa, ktorá sa bude konať v Múzeu oravskej dediny v Zuberci. Program v múzeu sa začne o 13:30 ukážkami hladenia plátna v historickom mangli. O 14:00 bude nasledovať folklórny program „Ludový odev zo Zuberca", v ktorom bude účinkovať Podroháčska folklórna skupina zo Zuberca, Detský folklórny súbor Roháčik zo Zuberca a folklórny kolektív Brestová z Múzea oravskej dediny. Súčasťou programu bude aj pranie na potoku a bielenie plátna. Počas dňa budú v múzeu prebiehať ukážky remeselnej výroby a pradenia vlny na kolovrátku.

--

Západné Tatry - Roháče

Popis trasy: Žiarska dolina, ústie (900) - modrá 1:35 hod. Žiarska chata (1300) - modrá 1:05 hod. rázcestie Pod Homôľkou (1665) - modrá 0:55 hod. Smutné sedlo (1962) - červená 0:30 hod. Tri kopy (Prvá) - Hrubá kopa - červená 1:10 hod. Baníkov (2178) - zelená Príslop - Jalovecké sedlo - 1:45 hod. Žiarska chata (1300) - modrá 1:15 hod. Žiarska dolina, ústie (900).

Spolu: vzdialenosť 19.6 km, čas 8:35 hod.

Prevýšenie: stúpanie 1580 m, klesanie 1580 m.

Predpokladaný návrat: Ružomberok 18:00

Zraz: Ružomberok, železničná stanica, parkovisko pri lokomotíve, odchod 06:00

--

Liptovská nedeľa

Liptovské obyčaje, folklór, tradičnú kultúru a ľudovú umeleckú výrobu predstaví podujatie Liptovská nedeľa. V Múzeu slovenskej dediny sa uskutoční zajtra od 10:00 do 16:00. V programe sa predstaví hudobno-spevácke zoskupenie Lúčanskí hudci z obce Lúčky, ktorí spolu s hosťami z detského folklórneho súboru Liptáčik z Ružomberka predstavia hudobný a spevácky repertoár mnohých uchovávaných pôvodných piesní dolného Liptova. Folklórna skupina Likava sa predstaví s repertoárom spevov a tancov dolného Liptova s názvom Pri Muzike, Regrútsky tanec, Faktorský tanec, Likavská bursa a Pod borovinou. Vystúpenia si návštevníci budú môcť pozrieť v hodinových pásmach o 10:30, 12:30 a 14:30. Liptovskí ľudovo-umeleckí výrobcovia predvedú návštevníkom ukážky zdobenia píšťal a fujár, ukážky výroby liptovských opaskov a zápästkov z kože, ukážky tkania či šitia a vyšívania liptovských krojov. Čipkárky z OZ Pôvabnica Turca Martin predvedú ukážky zhotovenia liptovskej paličkovanej čipky. Ich tvorbu doplnia aj iné ľudovo-umelecké výrobky z Liptova a širokého okolia. Počas nedeľného programu si budú môcť návštevníci vyskúšať svoju šikovnosť v dobovej kolkárni a pripravené budú aj ďalšie rodinné hry a kratochvíle. Liptovské bryndzové halušky, liptovské droby či kapustnica a iné tradičné špeciality budú počas podujatia v ponuke občerstvenia krčmy z Oravskej Polhory.

19.8.

Výstup na Klenovský Vepor

Trasa: Skorušiná - Tri vody - útulňa pod Vartou - sedlo pod Vartou - Klenovský Vepor - Machnáčov grúň - Šopisko - Tri chotáre - sedlo Železná brána - Javorina - Čremoš - vlek Skorušiná

Stredne náročná túra /8 hodín, 19 km/

Stretnete sa o 6:20 pri Knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene

Predpokladaný návrat 19:00

Autor: Ladislav Eliaš; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame