Rádiovíkend 16.9.2017 - pozvánky

Rádiovíkend 16.9.2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

17.9.2017
Možno ste už niekedy prešli náučný chodník z Krupiny na hrad Čabraď. Teraz ho zrenovovali a v nedeľu 17.9. ho znovu otvoria. Túra sa začne v Hornom Badíne, kde sa dostanete autobusovou linkou. Záujemcovia sa teda stretnú na autobusovej stanici v Krupine o 14,00 hod. Z Horného Badína prejdú pešo do dedinky Uňatín, kde ich čaká občerstvenie a zastávka v Ľudovom dome. Trasa bude mať 8-9 km, ide mierne zvlneným terénom a je vhodná aj pred deti od cca 10 rokov. Plánovaný príchod do Krupiny je o 18,00 hod.

V Sabinove uvidíte v nedeľu 17.9. cyklistov na starých strojoch a v starom oblečení. Môžete byť medzi s nimi na Retro cyklo dni. Zažijete tak atmosféru prvej Československej republiky a ochutnáte špeciality národnostných kuchýň. Retro cyklisti sa budú registrovať v parku pri fontáne od 13,00 hod.

Prejsť sa po Zoborských vrchoch možno len tak - a je to zážitok. Ale v nedeľu 17.9. môžete mať zážitok s veľkým „Ž", keď vás bude sprevádzať geológ, archeológ i botanik. Prechádzka je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva v Nitre. Prejdete niečo cez 10 kilometrov: cez Pliešku, Meškov vrch, Zobor a Pyramídu až k špecializovanie nemocnici svätého Svorada. Odchod je od kostolíka svätého Michala v Dražovciach o 10,00 hod.

22.-23.9.2017
V piatok a sobotu 22.-23.9. zažijete v Banskej Bystrici svetlo na tisíc spôsobov: V centre mesta nájdete svetelné inštalácie, animované projekcie, divadlo s hrou svetla, digitálne kresby a množstvo diel, ktoré dotvoria samotní návštevníci. Festival svetla a tieňa otvoria pod Urpínom spolu s Európskym týždňom športu v piatok 22.9. o 18,30 hod. na Námestí SNP.

23.9.2017
S turistami zo Svidníka sa v sobotu 23.9. môžete vybrať na túru v Nízkych Beskydách, kadiaľ by onedlho mala viesť cyklotrasa do Poľska. Aj turisti sa dostanú za hranicu. Prejdú z Driečnej do poľskej obce Čeremcha a tam sa rozhodnú, či pôjdu na Kameň (najvyšší vrch pohoria) alebo do obce Čertižné. Vlastne prejdú z horného Šariša na horný Zemplín. Približne 20-kilometrová túra sa skončí znovu v Driečnej, čo je dnes už súčasť obce Vladiča. Pridať sa môžete ráno o 8,30 hod. na konci Driečnej.

Putovanie cez mikroregión Poniklec si môžete naplánovať na sobotu 23.9. Prejdete sa po náučnom chodníku z Horných Otrokoviec k vieche na kraji Hlohovca, takže budete mať v nohách 10 kilometrov. Trasa sa napája aj na Dolné Otrokovce; ale odchod je z tých Horných na budúcu sobotu o 9,30 hod.

Tí, ktorí si radi zabehajú, sa môžu v sobotu 23.9. vybrať na Hornotoryský horský beh Demiankou. Ide o horský polmaratón, ktorý sa beží z Krásnej Lúky cez Kňazovú, Putnov a Demianku do Lipian. Beh je zaradený do Čergovského pohára. Prezentácia je možná aj v mieste štartu, kde bežci dostanú čipové karty. Štart je v Krásnej Lúke, kde sa predtým treba prezentovať medzi 9,30 a 10,30 hod. Z Lipian zoberie bežcov na štart autobus s odchodom o 9,00 hod.

Nadšenci zo Sládkovičova sa už tešia na sobotu 23.9. pripravili Pochod za krásami jesene, ktorý bude zároveň ukončením pešej letnej sezóny. Približne 9 km trasa sa začína v Pustých Uľanoch a vedie cez Nový Dvor do Sládkovičova. Turisti sa stretnú v Pustých Uľanoch o 9,00 hod., v Novom Dvore bude čas na opekanie a hry pre deti. Trasa je nenáročná, takže ju zvládnu aj malí turisti.

 

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustračné foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame