Rádiovíkend 23.9.2017 - pozvánky

Rádiovíkend 23.9.2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk

24. 9. 2017

Cez 4 hrady Zemplína.

... teda diaľkový približne 36 kilometrový pochod spojený s spoznávaním Hornozemplínskej histórie cez zrúcaniny 4 hradov. Čaká na Vás trasa: obec Vinné-hrad Vinné-hrad Jasenov-masív Krivošťanky-brod Laborec-hrad Brekov- hrad Čičva- obec Sedliská. Stretnete sa zajtra vo Vinnom o 07.00.

--

Cestovanie v čase v Budatínskom hrade a na hrade Strečno

Zajtra od deviatej sa môžete vybrať do dôb dávno minulých, kedy Budatínsky hrad vlastnil významný rod Suňogovcov. Prostredníctvom zážitkovej prehliadky hradu spoznáte legendu o zamurovanej Kataríne. V parku môžete stretnúť sokoliarov a remeselníkov. O 19:00 je pre vás pripravené premietanie filmovej klasiky ,,Keby som mal dievča". Cestovať v čase a ochutnávať dobové jedlá môžete zajtra aj na hrade Strečno.

--

25. 9. 2017

Deň tradičných remesiel

Vihorlatské múzeum v Humennom pozýva žiakov základných škôl dňa 25. septembra 2017 v čase od 09.00 do 14.00 do areálu Expozície ľudovej architektúry a bývania (skanzenu) Vihorlatského múzea v Humennom na celodenné zážitkové podujatie pod názvom Deň tradičných remesiel. Súčasťou Dňa tradičných remesiel v areáli skanzenu budú ukážky remesiel a praktická výučba tradičnej výroby v spolupráci s miestnymi remeselníkmi. Žiaci sa počas prehliadky areálu skanzenu zoznámia s jednotlivými zaniknutými i pretrvávajúcimi remeslami regiónu a predmetmi tradičnej remeselnej výroby. Majú možnosť zapojiť sa do remeselných činností pri tkaní na krosienkach, vyskúšať si techniky pri výrobe varešiek a korýtok a vstúpiť do sveta umeleckého i remeselného rezbárstva.

--

29. 9. 2017

Martinský cestovateľský večer

... bude o 17.30 h v budove Turčianskej knižnice v Martine. Téma: ​Kosovo - malá krajina v srdci Balkánu. Prezentovať bude Radoslav Pančík. Je​ho​ cestovateľské rozprávanie bude sprevádzané premietaním filmu a projekciou fotografií približujúcich množstvo zaujímavých a nezabudnuteľných miest a zážitkov.

--

30. 9. 2017

Ukončenie cyklistickej sezóny

... pre Vás budúcu sobotu pripravil Klub slovenských turistov Žochár Topoľčany na trase Topoľčany - Bošany - Klížske Hradište - Vrchhora - Klížske Hradište - Krnice - Topoľčany, ide o 60 kilometrovú trasu vhodnú pre trekové bicykle. Odchod z Topoľčian o 9,00 od parkoviska Tesco. Predpokladaný príchod na miesto stretnutia je o 11,30. Po príchode k poľovníckej chate bude nasledovať opekanie z prinesených vlastných surovín.

--

4.ročník Stretnutia rodákov na Dúžniku

... sa začína budúcu sobotu o 10:00 v Bošáci-Zabudišovej na Barine. Spoločne si pozriete zaniknuté osady Dúžniky a Barošovú. Dĺžka trasy aj s prehliadkou 14 kilometrov.

--

23. - 27. 9. 2017

Svetový deň cestovného ruchu v Nitre

V dňoch 23. až 24. septembra bude pre návštevníkov sprístupnený areál bývalých kasární na Martinskom vrchu, kde sa budú realizovať zážitkové prehliadky so sprievodcom. V Archeoparku Nitra bude pripravená prehliadka objektov slovanských obydlí, návštevníci si budú môcť pozrieť ukážku pečenia v dobovej peci, vypaľovanie keramiky a vyskúšať lukostreľbu. Pripravený bude bohatý program napr. „Remeslá Slovanov" a „Cestujeme s muzikou v priestore a čase". Pretože Martinský vrch je aj významnou vojenskou pamiatkou, pripravená bude prehliadka historickej výstroje, výzbroje a vojnovej techniky. Záujemcovia sa môžu tešiť na ukážky života vojakov v dobových táboroch, historických bojov z II. svetovej vojny a dynamické ukážky z výcviku československej armády. Zároveň bude sprístupnený depozitár Archeologického ústavu SAV. Milovníci histórie budú môcť absolvovať prehliadky ruín areálu Zoborského kláštora so sprievodcom „pátrom Filipom", na programe je aj netradičná nočná prehliadka a pre menších návštevníkov tvorivé dielne. Súčasťou sprievodného programu bude počas víkendu sprístupnenie 1. etapy zážitkovej expozície, ale aj bezplatná jazda konským povozom. Na Martinský vrch a Zoborský kláštor sa v týchto dňoch môžete bezplatne odviesť retrobusom z autobusovej zástavky na Palárikovej ulici. V sobotu 23. septembra sa v Katedrále sv. Emeráma o 18.00 hod. uskutoční koncert Moravských madrigalistov. V pondelok až stredu sú pre záujemcov pripravené bezplatné prehliadky. Pozývame vás aj na prechádzky dejinami umenia, technickými pamiatkami alebo prehliadku „Nitrianska secesia". Streda 27. septembra je so zaujímavými cestovateľskými prednáškami určená pre študentov stredných a vysokých škôl, ale aj pre všetkých priaznivcov cestovania z radov širokej verejnosti.

--

25. - 30. 9. 2017

Kamenári v Oravskom Bielom Potoku vytvoria betlehem

V Oravskom Bielom Potoku, ktorý je známy svojou kamenárskou tradíciou, sa od 25. do 30. septembra stretne štrnásť kamenárov zo Slovenska a Poľska. Tohtoročné tvorivé stretnutie na plenéri s názvom Návraty k bielopotockému kameňu, bude opäť zamerané na sakrálnu tému. Kamenári budú vytvárať kamenné plastiky postáv betlehemu. Ten by mal byť v budúcnosti nainštalovaný vo farskej záhrade.

Autor: Ladislav Eliaš; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame