Spomienka na horolezca Ľubomíra Rybanského

Spomienka na horolezca Ľubomíra Rybanského

Nasledujúci rozhovor ste v Rádiovíkende mali počuli inokedy. Nahrala som si ho do zásoby; na časy, keď je vonku zle. Vtedy mal odznieť rozhovor s Ľubomírom Rybanským. Ale osud to zariadil ináč - a dnes jeho rozprávanie budeme počúvať už len ako spomienku na človeka, ktorý tu ešte v septembri bol.

S 85-ročným pánom Rybanským sme sa stretli pred letom na Hrádku v masíve Vtáčnika. Prezerali sme si tam Dračí kút - cestu, ktorú svojho času vyliezol. Teraz mu už vek a barly nedovoľovali naviazať sa na lano a pustiť sa hore. Ale chystal sa sledovať, ako Dračí kút zvládne mladý lezec. Hoci terén je rovnaký, predsa to bolo niečo celkom iné, ako pred 46 rokmi.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Meno „Ľubomír Rybanský" poznajú mnohí: bývalí študenti odborného učilišťa chemického v Novákoch, horolezci z Prievidze i Vysokých Tatier, lesníci, turisti. A mnohí aspoň z videnia poznajú toho veselého pána s bielou bradou, ktorý ich vítal na parkovisku neďaleko miesta, kde kedysi stála chata kapitána Rašu, bývalá Važecká chata a odkiaľ vedie chodník na Kriváň. Pán Rybanský už nikomu nepovie, kadiaľ ísť; už kráča po vyšších horách, ako je Kriváň. Tam už za ním s mikrofónom nemôžem a tak využívam nahrávku, ktorú sme urobili tento rok v júni na horolezeckej lokalite Hrádok, kde s lezením začínal. Ako porovnával Hrádok s Vysokými Tatrami:

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubomír Rybanský bol učiteľom Odborného učilišťa chemického v Novákoch, neskôr dlhoročným chatárom na bývalej Chate kapitána Rašu vo Vysokých Tatrách. Pôsobil aj na Žiarskej chate a potom pracoval ako lesný robotník. No predovšetkým to bol horolezec. Spolu s Rudom Pravdom vyliezli na Hrádku prvých 6 ciest. Vo Vysokých Tatrách si zapísali prvovýstup vo východnej stene Kozieho chrbta vo Furkotskej doline. Ľubomír Rybanský robil hodnotné výstupy aj v zimných podmienkach, v zime sa pokúsil prejsť vysokotatranský hrebeň od východu, no pre zlé počasie skončil na Batizovskom štíte. Česť jeho pamiatke.


Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová):


Miesta, ktoré mal Ľubomír Rybanský tak rád:

Snímky 1-2 Horolezecká lokalita Hrádok v pohorí Vtáčnik...

Snímky 3-5 Vysoké Tatry.

 

Galéria

Snímka 1.JPG Snímka 2.JPG Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg
Autorka a foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame