Rádiovíkend 14. 10. 2017 - pozvánky

Rádiovíkend 14. 10. 2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk

14. - 15. 10. 2017

Objavovanie Prešova

... bude tento víkend na tému Osobnosti reformácie. Stretnete sa pred mestským informačným strediskom dnes o desiatej a zajtra o 14:00. Tento rok si pripomíname 500. výročie Lutherovej reformácie, a to je priestor predstaviť aj naše lokálne osobnosti tejto významnej etapy v dejinách. Mnohé z nich dnes poznáme už len po mene, ale o ich osude a živote už toho veľa nevieme. Ďalší sú síce známi, no ich spojitosť s reformáciou je už menej zreteľná. O kom teda bude reč? Popri známych menách ako Ján Bocatius, Jakub Jacobeus, Jána Bayer, Izák Caban, Eliáš Ladiver, Ján Rezik, Ján Weber, Imrich Tokoli či František II. Rákoci Vám predstavíme aj Bartolomeja Bognera, Juraja Wernera, Melchiora Meltzera, Michala Pancratia, Samuela Pomaria, Juraja Fleischhakera, Gregora Fabriho, Jána Schwartza, Samuela Matheidesa i Jána Kriebela. Bonusom bude prehliadka výstavy Martin Luther v odraze knižnej kultúry : pamiatky cirkevnej reformácie v Prešove.

--

14. 10. 2017

Spomienka na obete tragédie

Únia vojnových veteránov SR organizuje dnes o desiatej na kopci Borsó pri obci Hejce v Maďarskej republike druhý ročník stretnutia svojich členov spojený s turistickým výstupom a predsviatočným upratovaním pietneho miesta na kopci Borsó, kde je umiestnených 42 drevených stĺpov ako spomienka na obete leteckej havárie. Na tomto mieste dňa 19. januára 2006 o 19.30 pri páde lietadla tragicky zahynulo 42 slovenských vojakov, ktorí sa vracali z úspešne ukončenej mierovej misie KFOR v Kosove. Zároveň si na tomto pietnom mieste zapálením 42 sviečok a modlitbou uctia pamiatku a zaspomínajú na priateľov, spolubojovníkov, ktorých delili od bezpečného pristátia a návratu domov už len minúty.

--

Country babie leto v Podzámčoku

... sa začína dnes o desiatej. Čaká na vás indiánska dedina, vozenie na koňoch a westernové preteky.

--

Spomienka na obete hôr v Slovenskom raji

Na symbolickom cintoríne v Slovenskom raji na Kláštorisku sa dnes stretnú turisti i záchranári, aby si zaspomínali na ľudí, ktorí tu už nie sú.

--

15. 10. 2017

Keď sa zima opýta

Jeseň bola pre našich predkov obdobím zberu a uskladňovania úrody. Zoznámte sa aj Vy s činnosťami, ktoré v minulosti sprevádzali na slovenskom vidieku spracovanie a uskladnenie úrody na podujatí Keď sa zima opýta. Súčasťou programu, ktorý bude trvať od 10.00 do 16.00 budú vystúpenia dedinských folklórnych skupín, ktoré nás zavedú do minulosti a pripomenú činnosti, ktoré na slovenskom vidieku v jesennom období súviseli so zberom a spracovaním úrody. V programe budú účinkovať folklórny súbor Drotár z Dlhého Poľa pri Žiline, turčianska folklórna skupina z Podhradia, hrať budú Dlhopoľskí heligonkári. Počas dňa okoštujete „zemnačne osušky", zemiakové placky, v pahrebe upečené zemiaky či malé jabĺčka, ochutnáte aj čaje z byliniek pestovaných v našich záhradkách. Uvidíte, ako sa tlačila kapusta do suda, pripravovali sa sušené jabĺčka „opečky" , spracovávala a priadla sa ovčia vlna, tkalo sa plátno a koberce, v kováčskej vyhni sa podkúval kôň. Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne. V nich si deti môžu vyskúšať tkanie na malých krosienkach, vyrobiť si zemiakové pečiatky, figúrky z makovíc a gaštanov, šípkové retiazky alebo voňavé vrecúška naplnené bylinkami. Okrem „koštovky" bude pripravená aj súťaž v jedení zemiakovej baby. Na podujatí sa predstavia aj ľudovo-umeleckí výrobcovia a predajcovia. O 13.30 sa bude konať sv. omša v kostole z Rudna.

--

Potulky mestom Banská Bystrica

... sa začínajú zajtra o 14:00 pri Mariánskom stĺpe na Námestí SNP. O 500 rokov sa prenesiete v čase, aby ste spoznali dôvody začatia reformácie, aké vplyvy mala na vývoj dejín v Európe a ako zasiahla Banskú Bystricu.

--

Autobusový zájazd so žilinskými turistami

... sa začína zajtra na autobusovej stanici v Žiline o 7:15. Cieľom je Oravský hrad a po prehliadke kúpanie na termálnom kúpalisku Oravice.

--

20. 10. 2017

Medzinárodný deň stromov

... si každoročne pripomíname 20. októbra. Budúci piatok Stredisko environmentálnej výchovy Slovenskej agentúry životného prostredia - Dropie pripravuje pokus o vytvorenie ustanovujúceho slovenského envirorekordu vo výsadbe stromov na nelesných plochách v Chránenom vtáčom území Ostrovné lúky. Popri poľných cestách v k. ú. Čalovec, Lipové, Zemianska Olča, Okoličná na Ostrove a Brestovec budú od 9. 00 do 14.00 hod zamestnanci SAŽP, dobrovoľníci a ďalšie spolupracujúce organizácie, medzi ktorými nebudú chýbať ani zástupcovia ďalšej rezortnej organizácie Ministerstva životného prostredia SR - Štátnej ochrany prírody SR, sadiť rôzne pôvodné druhy drevín Dolného Žitného ostrova, pretože v tejto poľnohospodárskej krajine chýbajú. Majú pritom nenahraditeľnú funkciu v ochrane pôdy pred veternou eróziou, vplyv na hospodárenie s vodou v krajine, ale aj na mikroklímu znižovaním výparu z pôdy a zvyšovaním vlhkosti, zachytávajú prach a alergény, majú vplyv na prúdenie a smer vetra. Zachovávajú rozmanitosť života v krajine a poskytujú priaznivé podmienky pre život nad aj pod povrchom pôdy. Dotvárajú krajinný obraz a pohľad na stromy je balzamom na dušu. Lesnatosť katastrálnych území v CHVÚ Ostrovné Lúky je len okolo 2 - 5 %, pričom priemerná lesnatosť SR je 41 %.

--

21. 10. 2017

Lesníckym chodníkom Jozefa Dekreta Matejovie

... teda 4. ročník lesnícko-turistického prechodu priblíži Miriam Turayová. Trasa: Významné lesnícke miesto Haluzická tiesňava (obec Haluzice pri Trenčíne) - LNCH Haluzická tiesňava - NCH Haluzice-Nová Bošáca - Zábudišová - Zicháčkova oskoruša - Sušiareň ovocia - Hruška ružová, strom roka 2016 - vrch Roháčová - späť (návrat do Haluzíc objednaným autobusom)

Náročnosť: nenáročná trasa, dĺžka cca 8 km, čas prechodu cca 4 hod.

Program: 9:00 - Otvorenie: Stretnutie pri Významnom lesníckom mieste (VLM) Haluzická tiesňava

9:30 - Prechod trasy: Prechod trasy si účastníci zabezpečujú individuálne. Trasa bude viditeľne označená. V prípade záujmu si bude možné v rámci prechodu vypočuť sprievodné slovo lesníkov a regionálnych zástupcov KST.

od 13:00 - Občerstvenie: Pri VLM Haluzická tiesňava bude pre účastníkov pripravené občerstvenie, drobný upomienkový predmet a pamätné listy.

16:00 - Záver podujatia.

• Dopravu na štart podujatia si je potrebné zabezpečiť individuálne. Parkovanie pre autá a autobusy je možné v obci Haluzice.

• Odporúčame pozrieť autobusové spojenie z nového Mesta nad Váhom alebo Trenčína do obce Štvrtok, odkiaľ bude značená trasa do Haluzíc, ktorá trvá pešou chôdzou cca 20 min.

• Každý účastník sa pohybuje po trase na vlastné riziko. Účastníci sú povinní rešpektovať pokyny organizátorov.

• V prípade nepriaznivého počasia si organizátor vyhradzuje zmenu trasy a programu.

• Prosíme väčšie kolektívy, ktoré sa plánujú zúčastniť na podujatí, aby svoju účasť nahlásili na miriam.turayova@lesy.sk do 17. 10. 2017.

--

Spomienkové stretnutie obetiam hôr Veľkej Fatry a k 90. výročiu postavenia prvej turistickej chaty pri Kráľovej Studni

... sa začína budúcu sobotu o jedenástej. V programe je aj slávnostné odhalenie pamätnej tabule o 12:30.

PROGRAM

privítanie prítomných • slávnostný príhovor • sv. omša za obete hôr Veľkej Fatry • príhovory zúčastnených • položenie vencov a kytíc k pamätníku • 12:30 h - slávnostné odhalenie pamätnej tabule na Horskom hoteli Kráľova studňa - k 90. výročiu postavenia prvej turistickej chaty pri Kráľovej studni • ukončenie • občerstvenie na Horskom hoteli Kráľova Studňa

Na hotel Kráľova Studňa sa dostanete autom, 14 km cez Zalámanú dolinu, alebo pravidelnou linkou Banská Bystrica - Kráľova Studňa.

Odchody autobusu:

• 8:30 - Banská Bystrica - zastávka Uhlisko • 8:40 - Strieborné námestie • 9:00 - Harmanec Papiereň • 9:05 - Dolný Harmanec • 9:07 - Harmanec jaskyňa • Odchod spred hotela Kráľova Studňa bude o 17:00 h

Autor: L. Eliaš; foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame