Náučný chodník v Selciach

Náučný chodník v Selciach

Dnes vám predstavíme lokalitu Hrádok, ktorá leží na pomedzí obcí Selce, Baláže a Priechod neďaleko Banskej Bystrice. Kedysi dávno tu žili Kelti. Dozviete sa o nich na novom náučnom chodníku s názvom Keltské chodníčky, ktorý sprístupnili len pred pár dňami. Ladislava Eliaša sprevádzala historička Monika Tatáriková a predseda občianskeho združenia Genius Loci Slovaciae - Daniel Danko, ktorí projekt vymysleli a zrealizovali. Začali pri lyžiarskom stredisku na parkovisku Selciach, miestnej časti Čachovo.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lokalita Hrádok je Národnou kultúrnou pamiatkou. Viac sa o nej dozviete na náučnom chodníku Keltské chodníčky, ktorý sa začína v obci Selce pri Banskej Bystrici. Kelti žili na hradisku približne od 3. storočia pred Kristom po 2. storočie po Kristovi. Ladislav Eliaš sa spolu s historičkou Monikou Tatárikovou a geológom Danielom Dankom zastavili na rozľahlej lúke, kde ich čakala ďalšia informačná tabuľa, tentoraz o flóre.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koncom 2. storočia bojovali Rimania na území dnešného Slovenska s germánskymi kmeňmi Markomanov a Kvádov vo vojnách, ktoré spôsobili vysídlenie Kotínov z tohto územia. Kotíni totiž nedodržali dohodu s rímskym cisárom Marcom Auréliom, ktorému mali pomôcť v boji proti Markomanom. Za tento prečin ich Marcus Aurélius presídlil na sever dnešného Chorvátska.

Náučný chodník meria približne 5,6 kilometra a vedie nenáročným terénom. Na ôsmich paneloch sa dozviete o histórii obce Selce, ale aj o geografických a prírodných zaujímavostiach. Zajtra sprístupnia aj ďalší náučný chodník v lokalite Hrádok. Nazvali ho ,,Putovanie dejinami k hrádku nad Balážami". O 13.00 bude v kultúrnom dome Baláže prednášať archeológ Martin Kvietok, Lucia Klinerová a Jozef Stankoviansky z občianskeho združenia Magna Historica. Po skončení prezentácie sa s nimi o 14:00 vyberiete na Hrádok.

 

Galéria

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg
Autor a foto: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame