Rádiovíkend 18. 11. 2017 - pozvánky

Rádiovíkend 18. 11. 2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk

19.11.2017

Ak sa chcete viac dozvedieť o histórii Bardejova, vyberte sa v nedeľu 19.11. na Bardejovské potulky. Budú na tému „bazilika a jej poklady“. Dozviete sa viac o tajomných zákutiach stavby, o hnuteľnom vybavením, o archeologickom výskume a dostanete sa aj na miesta, kde oficiálne ľudská noha celé roky nevkročila. Bardejovské potulky sa začnú o 15,00 na námestí pred radnicou

Stredoslovenské múzeum pripravilo n nedeľu 19.11. v Tihányovskom kaštieli (Banská Bystrica - Radvaň) program, ktorý súvisí s vtákmi. Imrich Kováč zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti o 14,00 hod. porozpráva o význame vtáčích búdok a starostlivosti o mestské vtáctvo v zime. Záujemcovia môžu v tvorivej dielni vyrobiť vtáčie búdky pre dážďovníky.

22.11. 2017

V Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva otvoria v stredu 22.11. výstavu z cyklu „Príroda našimi očami“. Nájdete na nej výtvarné práce s motívmi prírody, ktoré vytvorili deti, mládež i dospelí s rôznym druhom mentálneho postihnutia. V ten istý deň otvoria v múzeu aj výstavu „Fragmenty prírody“ s podtitulom „Čo ukrýva jaskyňa“. Táto výstava je určená predovšetkým nevidiacim a slabozrakým.

25.11. 2017

Na Vtáčnik sa v sobotu 25.11. vyberú turisti z KST Žochár Topoľčany. Výstup začnú pri Dérerovom mlyne, hore vyjdú cez Kľackú dolinu a Malú Homôľku. Dole z Vtáčnika sa dostanú cez Gepňárovú dolinu. Trasa meria 24 km. Na výlet pôjdu objednaným autobusom, takže na túru sa treba prihlásiť, a to do nedele 19.11. Kontakt: 0905 609 385, peter@zochar.sk.

V sobotu 25.11. sa môžete vybrať na 37. ročník festival „Ľudia a hory“ do Turčianskych Teplíc. Uvidíte a vypočujete si rozprávanie o prechode Cesty hrdinov SNP, reč bude o Vysokých Tatrách i o Himalájach. Hostia: Zsolt Halász, Miro Štefančík, Igor Piatnica, Martin Gablík, Jaro Švorc. Všetko sa odohrá v kine Turiec v Turčianskych Tepliciach so začiatkom o 15,00 hod.

Ďalší filmový festival pripravujú v sobotu 25.11. v Dúbrave na Liptove. Maxihorský dedinský festival sa začne predpoludním behom v maskách. Prezentovať sa treba do 9,45 hod., deti odštartujú o 10,00 hod., dospelí  o 10,15. Premietanie, prezentácie a besedy sa začnú o 13,00 hod. Hlavným hosťom bude Peter Becko Ondrejovič, ktorý bude hovoriť o Južnej Amerike. Dozviete sa viac aj o Islande, o lezeckej oblasti Komjatná, o lezení v Kirgizsku.... Rasťo Hatiar prvýkrát verejne premietne svoj nový film s názvom „Teória šťastia podľa Rybanského“.

Zo Šurian do Veľkej Fatry – takú cestu prejdú v sobotu 25.11. turisti autobusom. Z Ľubochne (cca o 8,30 hod.) už budú pokračovať pešo, môžete sa k nim pridať. Túru začnú od bývalého hotela Fatra. Modrou značkou budú stúpať na strmé trávnaté plochy Kútnikovho kopca (1064 m n.m.). Ďalej prejdú hrebeňom do sedla Poľana a do sedla pod Červeným grúňom. Po zelenej prídu na križovatku zelenej a žltej, Na jame. Odtiaľ už schádzajú po žltej k horárni Bystré, kde túru ukončia. Odtiaľ vedia náhodných turistov odviezť do Ružomberka. Celá túra meria 15 kilometrov.



Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame