V jaskyni Strateného prsteňa, Motyčky - Jergaly

V jaskyni Strateného prsteňa, Motyčky -  Jergaly

Ísť s jaskyniarom do  podzemia, kde sa človek bežne nedostane, to je zážitok. Nie pre každého:  niekto má problém pohybovať sa v uzavretých podzemných priestoroch, nehovoriac o tom, že sú to tesné priestory. Ale teraz sa nemusíte báť. Vy zostanete na povrchu, pod zem nás zoberie banskobystrický speleológ Pavol Huťka.
Jaskyňa strateného prsteňa je v Starohorských vrchoch. Keď sme sa obliekli do jaskyniarskych kombinéz, Pavol odomkol uzáver jaskyne; pred nami zívala diera kolmo do zeme:

1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Rádiovíkende sme dnes v podzemí Starohorských vrchov – jaskyniar Pavol Huťka nás zobral do Jaskyne strateného prsteňa. Keďže verejnosti nie je prístupná, dá sa tam dostať naozaj len so speleológom. A veru ja by som tam bez neho nešla ani náhodou; bez jeho rád by som si určite neporadila.

2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pavol ešte pripomenul, že jaskyňu síce objavil on, ale to, ako sa dá v nej pohybovať a čo všetko tam už možno vidieť, to je dielo mnohých ďalších jaskyniarov. Veľa práce v podzemí urobili napríklad Ľubo Múka a Libor Štubňa. V Jaskyni strateného prsteňa je zatiaľ zameraných 348 metrov chodieb.

Texty k foto (Autor: Pavol Huťka):

Snímka 1 – Dóm veľkých nádejí

Snímka 2  - Faitlov dóm

Snímky 3-4 – Výzdoba vo Faitlovom dóme

Snímka 5 – Slnečná chodba


Galéria

Snímka 3.jpg Snímka 2.jpg Snímka 1.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová; Foto: Pavol Huťka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame