Rádiovíkend 5. 5. 2018 - pozvánky

Rádiovíkend 5. 5. 2018 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.      

05. – 06. 05. 2018
Slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny na Spišskom hrade
... sa začína o 13:00 dobovým sprievodom. Rinčanie zbraní, salvy z diel, ladné pohyby tanečníc, ochutnávky v hradnej kuchyni, krik kata ozývajúci sa z hradnej mučiarne... to všetko budete môcť vidieť, počuť a zažiť. Svoje príbehy a legendy, spojené s históriou  Spišského hradu predstavia unikátne mramorové živé sochy.

05. – 06. 05. 20178
Objavovanie Prešova
... bude dnes a zajtra.  Pod lampou vraj býva najväčšia tma, a tak neraz nevnímame a prehliadame drobnosti, okolo ktorých chodíme každý deň. Viete, čo je nezvyčajné na gotických oknách Kostola sv. Mikuláša? Čo je napísané na guli, ktorú drží v ruke socha pred radnicou? Kadiaľ naozaj prebieha 49 rovnobežka? Koľko anjelov, orlov, levov či gryfov môžete vidieť v centre Prešova? Kde je najnovšia pamätná tabuľa v meste a na ktorej tabuli je chyba? Kde sú slnečné a kde opálové hodiny, podobizeň Márie Terézie, Ghillániovský, Véčiovský či Keczerovský erb? Čo ukrývajú nápisy na portáloch kostolov, priečelí gréckokatolíckeho arcibiskupského paláca či na Hlavnej 65, či? Aký skrytý význam majú emblémy na priečelí Klobušického paláca alebo tie na Mariánskom súsoší? Čo je zašifrované na prešovskom koňovi Premovi? Na ktorej budove sú znázornené dejiny Slovákov od praveku až po „víťazný“ február a z ktorej na nás hľadí Božie oko? A kde nájdeme stopy po guľke vystrelenej v roku 1939? Spoznať prešovské drobnosti a odpovede na tieto otázky môžete na májovom Objavovaní Prešova v sobotu 5. mája 2018 o 10:00 a v nedeľu 6. mája 2018 o 14:00  pred Mestské informačné centrum na Hlavnej 67 v Prešove.

05. – 06. 05. 2018
Potulky mestom Košice s názvom Československo v Košiciach
Za 3 mesiace v roku 1938 stihli predstavebnú byrokraciu, výstavbu i úpravu okolia. Vyrástli tu 4 pavilóny pre výstavu Východ ČSR. MEGAvýstavu otvorili ju 16. júla 1938. Aj takto chceli osláviť 20 rokov Československej republiky. Prejdite sa areálom najväčšej výstavy v histórii Košíc počas potulky. Ktoré pavilóny zostali a čo v nich je teraz? Aké ďalšie stopy nájdeme na výstavisku? Kde bola padáková veža, kde svetelná fontána a iné atrakcie? Čím sa chválili Košice po 20 rokoch Československej republiky? Čo sa postavilo v onom období? V čom spočíva čaro funkcionalizmu?

05. 05. 2018
Liptovské more
Historicky prvé otvorenie lodiarskej sezóny na Liptovskej Mare bude dnes v Bobrovníku. Symbolické rozuzlenie lodného lana na hladine „Liptovského mora“ bude o 14:00. V príjemnom prostredí sa stretnú všetci lodiari Liptova, ale prísť či zakotviť svoju loď môže každý lodiar, ktorý chce pustiť svoj koráb na vodu symbolicky práve v tento deň.

Bačova cesta
... sa začína dnes o 13:00 v Pružine. Čaká na Vás pravý baraní guláš, tradičné bryndzové halušky, jahňacie špeciality, sladké aj slané palacinky a chutné ovčie syry.

06. 05. 2018

Hviezdicový výstup na Suchý vrch
... sa koná zajtra. Budete mať na výber viaceré východiskové body: Liešťany, Kšinná, Závada pod Čiernym vrchom, Omastiná. Na vrchole sa stretnete medzi 10:00 – 12:00.

Žigmundove slávnosti
... sa začínajú zajtra o 11:00 na Vígľašskom zámku. Návštevníci tu vzdajú hold jednému z najvýznamnejších panovníkov Uhorska a českému kráľovi Žigmundovi Luxemburskému, ktorý pôsobil aj na Vígľašskom panstve. Vychutnajte si stredovekú atmosféru v prítomnosti kráľa Žigmunda a jeho dvora, šermiarske súboje, dobovú hudbu a tanec.

Wings for life
... podujatie s charitatívnym zámerom sa začína zajtra v Budatínskom parku o 13:00. Milióni ľudí s poranením miechy majú rovnaký sen. Zapojením sa do svetového behu Wings for Life World Run pomôžete, aby sa ich sen stal realitou.

Výstup na Veľkú Skalu
V severnej časti pohoria Branisko sa zajtra začína výstup na Veľkú Skalu. Stretnutie je o 09:00 na námestí v obci Vyšný Slavkov. Po návrate postavia máj a pochutíte si na guľáši z biochovu.

08. 05. 2018
Sobotištská pätnástka

... sa začína v utorok od šiestej rána v Dome kultúry Sobotište.  Ponúka širokú paletu tratí od menej náročných po najnáročnejšie.

Častovská 50-tka
... sa začína v utorok v obci Častá od šiestej do deviatej.
Trasy :   50, 35, 25, 10 km
Nosná trasa 50 km : Častá – Zochova chata – Čermák – Sedlo Skalka - Sološnická
                                     dolina – Vápenná – Plavecké Podhradie – Amonova lúka  –
                                     Sklená huta -  Častá
                                     Súčet prevýšení :  stúpania  1982 m, klesania  1982 m
              35 km          :  okrem  miest :  Plavecké Podhradie – Amonova lúka
              25 km          :  okrem  miest : Sološnická dolina –  Vápenná -  Pl. Podhradie –
                                                            Amonova lúka 
              10 km          :  Častá – Červený kameň – Horná Píla – Zajačí jarok  – Tri kopce
                                     - Kukla – Pred vrchmi – Píla – Častá                            

09. 05. 2018
Výstava Mláďatá
Aký je rodinný život bezstavovcov a stavovcov? Na výstave Mláďatá vám predstavia príklady rôznych typov stratégií využívaných pri starostlivosti o potomstvo – od druhov, ktoré sa o potomstvo nestarajú, cez druhy, u ktorých by sme starostlivosť možno ani nečakali, až po živočíchy, ktoré do starostlivosti o potomstvo vkladajú veľké množstvo energie. Vernisáž sa začína v stredu o 14:00 v priestoroch budovy Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Pozrieť si ju môžete do 29. júna 2018.

12. 05. 2018
35. ročník turistického pochodu v Studienke

Hasprúnska 10, 20, 23, 50, teda turistický pochod sa začína prezentáciou budúcu sobotu od 07:00 – 09:00 v obci Studienka. Koniec pochodu je o 17:00 na futbalovom štadióne. Pripravili pre Vás krásnymi borovicovými lesmi, chránenou oblasťou v okolí Červeného rybníka a rieky Rudava.

Podjavorinská päťdesiatka
... je diaľkový pochod na počesť 73. výročia oslobodenia a 74. výročia SNP. Máte na výber zo 4 trás. Prezentácia na všetky trasy je od 06:45 do 08:30 pred mestským úradom v Starej Turej. Pôjdete po cestách vyznačených turistickými značkami v oblasti Bielych Karpát. Trasy sú turisticky príťažlivé, na 10 km vhodné aj pre rodiny s deťmi.

Autor: Ladislav Eliaš; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame