Rádiovíkend 12. 5. 2018 - pozvánky

Rádiovíkend 12. 5. 2018 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.       

12.5.2018
Cyklisti z Banskej Bystrice môžu od soboty 12.5. využívať cez víkendy obľúbený cyklobus. Ľudí i stroje dovezie na Malý Šturec, Donovaly, Šachtičky či do Podkoníc; tento rok pribudol aj nový cieľ – Hrochoť-Kyslinky. Kyslinky sú vlastne vo vnútri bývalej sopky Poľana, vedú odtiaľ aj pešie trasy.

13.5.2018
V čom chodili na prechádzky ľudia v 20. a 30. rokoch minulého storočia? Porozmýšľajte a pridajte sa k turistom z klubu Banská Bystrica–Kremnička. Na nedeľu 13.5. pripravili netradičný výlet, presnejšie retrovýlet vlakom. Pôjdu okolo celých Kremnických vrchov. Najprv železnicou do Turčianskych Teplíc, kde sa prejdú po kúpeľnom parku. Po ďalšej jazde vlakom sa zastavia v Kremnici, kde si pozrú Múzeum lyží a centrum historického mesta. Podmienkou je oblečenie v štýle prvej Československej republiky tak, ako chodili vtedy turisti do hôr a na prechádzky. Ide totiž o retrovýlet pri príležitosti storočnice vzniku Československa a 40-ročnice existencie klubu. K retrovýletníkom sa môžete pridať o 9,30 hod. na železničnej stanici v Banskej Bystrici.

V Múzeu slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch pri Martine pripravili na nedeľu 13.5.  festival rómskej hudby, tanca, remeselnej zručnosti a výtvarnej tvorivosti „Te prindžaras amen – Spoznajme sa“. Predstavia sa Sendreiovci a Kokavakere lavutára, Barbora Botošová, Karin Sarkisjan (výnimočná klaviristka, skladateľka a speváčka arménskeho pôvodu), ďalej martinská kapela Gypsy Roman či rómsky súbor Terňi voďi – Mladá duša žiakov Súkromnej spojenej školy z Kežmarku. Záujemcovia uvidia diela rómskych neprofesionálnych výtvarníkov zo zbierok Múzea kultúry Rómov na Slovensku.  V samotnom múzeu, ktoré je súčasťou skanzenu, možno tiež absolvovať prehliadku s výkladom lektora alebo si pozrieť dokumentárne filmy.  Deti sa zabavia v tvorivej dielni.

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke  zažijete v nedeľu 13.5. podujatie „Ozvena tradícií“.  O 13,30 hod. sa predstaví folklórny súbor Oprášené krpce. Okrem kultúrneho programu  a prechádzky skanzenom vás čaká jazda  vláčikom a drezinou, ktorá vás vyvezie až na sedlo Beskyd.  

19.5.2018
Turisti z Košíc sa v sobotu 19.5. vyberú vlakom a potom pešo na Šivec. Ide o Bralo nad Ružínskou priehradou, kde sa dovezú vlakom. Zraz majú o 6,50 hod. na železničnej stanici v Košiciach, odchod vlaku je o 7,12 hod. Vystúpia na zastávke Ružín. Cez sedlo Priehyba pod Šivcom sa dostanú na Šivec a ešte ich čaká aj Drienková skala. Náročnejšia trasa meria 20 kilometrov, bude trvať 5 hodín, prevýšenie predstavuje 600 metrov.

V sobotu 19.5. zažijete nad Soblahovom neďaleko Trenčína trochu pravej letnej atmosféry, organizujú tam súťaž v kosení kosou. Samotné preteky sa začnú o 10,30 hod., popoludní si kosenie môžu vyskúšať cvične aj amatéri v rámci sprievodného programu.

Podkrivánska 60-tka má už dlhú tradíciu. Ak ste si ešte nevyskúšali niektorú z trás, nech sa páči, v sobotu 19.5. to môžete zmeniť. Okrem 60-tky máte na výber aj kratšie trasy: 20, 30,40 alebo 50 kilometrov. Všetky trasy vychádzajú z Podriváňa. Trasa 20 km vedie len v pohorí Ostrôžky, ostatné trasy z pohoria Ostrôžky prechádzajú aj do západnej časti Slovenského Rudohoria. Podkrivánsku 60-tku odštartujú od Kultúrneho domu v Podkriváni o 7,00 hod. (spolu s 50-kilometrovou trasou). Turisti na kratšie túry vyrazia o 8,20 hod.

S turistami zo Šurian môžete v sobotu 19.5. nastúpiť do ich autobusu priamo v Šuranoch. Alebo sa k nim pridať v Súľove, lebo práve tam začnú prechádzku. Prejdú na nej okolo Gotickej brány a Organov na  hrad Súľov  a okolo Hlbockého vodopádu do Hlbokého nad Váhom.

Klub slovenských turistov Porúbka pri Žiline chystá na sobotu 19.5. Jarný výstup na Skaly. Trasa vedie od Obecného úradu v Porúbke cez hrebeň Slnečných skál na Skalky  a potom späť do Porúbky. Na štarte sa treba hlásiť od 8,45 hod.

Na sobotu 19.5. si môžete naplánovať aj Lozorský okruh v Malých Karpatoch. Organizátori prichystali trasy s dĺžkou 10,20,30 a 40 km. Na trasách sú kontroly, na ktorých sa možno občerstviť. Pri Červenom domčeku (prechádzajú tadiaľ všetky trasy) je pripravené väčšie občerstvenie aj country hudba. V cieli sa pri dychovke a ďalšom občerstvení môžete z túry spamätať. Na trasy Lozorského okruhu vyrazia turisti z Lozorna medzi 7,00 a 9,00 hod. 

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame