Rádiovíkend 19. 5. 2018 - pozvánky

Rádiovíkend 19. 5. 2018 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.        

19.5.2018
V sobotu 19.5. počas Noci múzeí a galérií zažijeme všeličo nezvyčajné takmer v každom múzeu. Napríklad v Múzeu Andreja Kmeťa v Martine: v stálej expozícii prírody Turca sa môžu návštevníci zoznámiť aj s tajomným svetom archeológie. Práve počas Noci múzeí a galérií tam otvoria novú výstavu „Najkrajšie praveké nálezy z Turca“. Deti si na improvizovanom nálezisku môžu vyskúšať prácu archeológa a mimoriadne aj to, ako funguje 3D skener. Nemenej zaujímavá bude aj živá výstavka „Potvory z našich potokov“, ktorá predstaví bezstavovcov. Návštevníci si budú môcť z nádobky vytiahnuť živého vodného bezstavovca a preskúmať ho pod mikroskopom, pričom sa dozvedia informácie o ekológii a biológii daného druhu. Program sa začne o 18,00 hod.

Koho zaujíma príroda, ten sa môže v sobotu 19.5. vybrať aj do Múzea Tanapu v Tatranskej Lomnici: od 15,30 hod. sa tam dozviete viac o botanickom aj zoologickom výskume, stretnete sa s jaskyniarmi i horskými záchranármi.

V Liptovskom Mikuláši v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva   môžete v sobotu 19.5. od 18,00 hod. vyskúšať, ako jaskyniari chodia do priepastí po lanovom rebríku; a to je len začiatok netradičnej prehliadky.

Noc Múzeí a galérií na hrade Modrý Kameň sa v sobotu 19.5. začína o 17,00 hod. Uvidíte tam rozprávkové postavičky naživo a zabavia vás aj šliapacie káry.

Do Noci múzeí a galérií sa v sobotu 19.5. zapája aj Múzeum histórie obce Divín. Od 17,00 hod. si tam môžete pozrieť expozície, ak bude dobré počasie, sledovať Slnko a potom nočnú oblohu, počúvať džez, stretnúť sa s umeleckým kováčom a lukostrelcami.

V Nitre pripravili na sobotu 19.5. program na viacerých miestach: v Synagóge (od 13,00 hod.), v Nitrianskej galérii (od 13,00 hod.), v Ponitrianskom múzeu (od 10,00 hod.), v Múzeu medoviny (od 15,00 hod.) a v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu (od 15,00 hod.)
 
19.-20.5.2018
Zvolenský hrad ožije v sobotu 19.5. už od 10,00 hod. Chystajú sa tam šermiari, sokoliari, remeselníci, rytieri a množstvo ďalších zabávačov. V nedeľu 20.5. program pokračuje už o 9,00 hod. ekumenickou omšou a ukončí ho lukostrelecký turnaj.

20.5.2018
Z Veľkého Klíža po stopách Klížskeho opátstva – takú trasu absolvujete, ak sa v nedeľu 20.5. pridáte k domácim turistom. Zraz si dali o 10,00 hod. pri kultúrnom dome v Klížskom Hradišti, na prechádzke uvidia kaplnku svätej rodiny, Hlboké, Kamennú bránu a Krnice.

K Lednickému hradu sa dá dostať po turistických značkách z Lednických Rovní, Púchova, Horoviec, Červeného kameňa a Záriečia. Využite to a vyberte sa v nedeľu 20.5. hore, zažijete niečo nezvyčajné. V rámci 31. ročníka výstupu na Lednický hrad uvidíte hore výstavu fauny a flóry a výstavu historických fotografií i snímok z rekonštrukčných prác. Deti si môžu vyskúšať, ako sa robí hrnček z hliny. Na Lednickom hrade bude program od 8,00 do 13,00 hod., hrad vám ukážu aj s odborným výkladom. Hore sa dá prísť i na bicykli.

Ako zvony vznikajú? Aké symboly na nich nájdeme? Aké povesti sa s nimi spájajú? To všetko sa dozvedia tí, ktorí si na nedeľu 20.5. plánujú pravidelnú Bardejovskú potulku; jej témou sú totiž bardejovské zvony. Kto ich chce spoznať, mal by byť o 17,00 hod. na námestí pred radnicou.

25.5.2018
Trenčiansky samosprávny kraj pozýva nielen cyklistov, ale aj korčuliarov, kolobežkárov, chodcov či bežcov, psičkárov, rodiny s deťmi aj tých skôr narodených, aby prišli v piatok v piatok 25. mája slávnostne otvoriť prvý úsek Vážskej cyklotrasy. Začiatok je o 14,00 hod. priamo na cyklotrase v obci Horná Streda, kde sa začne hromadná jazda po cyklotrase v smere na Nové Mesto nad Váhom.  Ešte predtým však v Hornej Strede nebude chýbať kultúrny program, symbolické odhalenie tabule na cyklotrase, občerstvenie a  významní hostia, cyklisti, a cyklistické zoskupenia. Príchod po cyklotrase do Nového Mesta nad Váhom sa očakáva o 15,30 hod., kde bude o tomto čase na Kočovskej ceste pri moste ponad Biskupický kanál pripravený ďalší kultúrny program, vecné ceny i občerstvenie.

26.5.2018
Keď niečo pretrvá 40 rokov, tak to musí byť dobré. Vyskúšajte: v sobotu 26.5. organizujú turisti z Krpelian 40. ročník výstupu na Kopu vo Veľkej Fatre. Začiatok je v areáli  telovýchovnej jednoty Dynamo Krpeľany ráno o 8,30 hod., na vrchole Kopy treba byť  o 12,15 hod.

Cyklo–turistický klub CTK ČERGOV 25 pozýva v sobotu 26.5. na 3. ročník cykloprechodu Čergovským pohorím, spojený s cyklistickým popoludním pre deti. Pripravená sú dve trate: športová 41 km a rekreačná 27 km, obe so začiatkom na multifunkčnom ihrisku v Ľutine o 9,45 hod. Viac info na www.ctkcergov25.sk.

Najstarší michalovský turistický klub organizuje v sobotu 26.5. výstup k zrúcaninám hradu Braničev. 16-kilometrová trasa vedie z Dargovského priesmyku cez Lazy a Mošník. Ak sa chcete pridať, pamätajte si: autobusová stanica Michalovce, sobota 26.5., 7,15
hod.; to je miesto a čas zrazu.

Tradičné podujatie chystajú v sobotu 26.5. turisti z Jablonice na Záhorí:  Klub slovenských turistov Jablonica pozýva na 58. ročník Regionálneho letného zrazu turistov, ktorého súčasťou bude 28. ročník tradičného pochodu "Tri hrady Malých Karpát". Podujatie sa bude konať na rozdiel od minulých ročníkov v areáli kynologického cvičiska na konci Trnavskej ulice so začiatkom o 9,00 hod. Po otvorení bude spoločný pochod na Rozbehy po novoznačených trasách cez Bojkovú. V priestore zrazu bude možnosť posedenia, opekania, občerstvenia, na záver účastníci dostanú suvenír a pamätný list. Okrem spoločnej trasy si turisti môžu vybrať trasy od 15 do 50 km. Podrobnejšie informácie na telefóne č.: 0902 606 358, prípadne zaslanie propozícií pochodu mailom na : hamerlikstano@jablonica.net.

V obci Mojtín v Púchovskom okrese otvoria v sobotu 26.5. letnú turistickú sezónu. Program sa začne o 9,00 hod. pri Jazierku lásky. Kto chce, môže vystúpiť na Grúne. Deti vďaka súťaži spoznajú zvieratá Strážovských vrchov a záujemcovia si vyskúšajú rybačku – spôsobom „chyť a pusť“.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame