S nosičom Petrom Petrasom na Rainerovu chatu

S nosičom Petrom Petrasom na Rainerovu chatu

V Rádiovíkende môžete v júli a auguste hrať o ubytovanie na víkend  s raňajkami v jednom vysokotatranskom zariadení, resp. vysokohorskej chate. K hre vám vždy ponúkame aj reportáž, v ktorej vyjdeme s nosičom na jednu z našich vysokohorských chát. Dnes začíname s tatranskou legendou, nosičskou legendou, chatárskou legendou -  Petrom Petrasom. Stretli sme sa vo Vysokých Tatrách na Hrebienku, odkiaľ sme sa chystali na Rainerovu chatu. Na múriku stáli drevené nosidlá s 50-kilogramovým nákladom; a to musíme povedať, že pán Petras bude mať v auguste 72 rokov.  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tieto prázdniny vám v Rádiovíkende priblížime prácu vysokohorských nosičov. Ide naozaj o zvláštnosť, nad ktorou cudzinci krútia hlavou. A aj my, hoci o nosičoch vieme, vždy uznanlivo nadvihneme obočie, keď vidíme nosiča s nákladom, ktorý je neraz vyšší i ťažší, ako on sám. Dnes o svojej záľube i práci rozpráva Peter Petras, nosič a tiež záchranca Rainerovej chaty vo Vysokých Tatrách. Do chaty pravidelne nosieva náklad z Hrebienka. Trasa síce nie je dlhá a náročná, ale skúste si ju prejsť povedzme s 50-timi kilogramami na chrbte. Taký náklad niesol pán Petras, keď sme nahrávali reportáž. Keď drevené nosidlá s nákladom pri chate zložil, zaspomínal si na časy, keď nosil ďalej:

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V ďalších prázdninových Rádiovíkendoch sa ozvú aj tieto legendy – Ladislav Kulanga a Viktor Beránek. Ale tiež mladší nosiči.

Texty k foto v galérii (Autorka: Sylvia Hoffmannová)

Snímka 1 – Nosič na chodníku z Hrebienka k Rainerovej chate.

Snímka 2 – Na tomto mieste príde občas Petrovi Petrasovi smutno. Kedysi nosil náklady na Zamkovského i Téryho chatu a práve to je podľa neho tá pravá vynáška. Dnes nosí na Rainerovu chatu.

Snímka 3 – Legendárny nosič a chatár Peter Petras pred Rainerovou útulňou.

Galéria

Snímka 1.JPG Snímka 2.JPG Snímka 4
Autorka: Sylvia Hoffmannová; Foto: TASR a SH

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame