Rádiovíkend 7. 7. 2018 - pozvánky

Rádiovíkend 7. 7. 2018 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.     

7.7.2018
V Podhradí neďaleko Martina majú v sobotu 7.7. oproti bežným dňom oveľa krajší parčík i domy. V parku nájdete aranžmány živých kvetov a tematicky ladené priedomia s ukážkami ľudových remesiel. 15. ročník podujatia „Kvet Podhradia“ sa začína o 11,00 hod.

V sobotu 7.7. vrcholí v Liptovskom Jáne prvý ročník rodinného podujatia „Za 7 horami“. Predstavuje sa na ňom 6 bábkových divadiel.  Okrem toho je pripravený bohatý program pre deti, vstup je bezplatný. Okrem predstavení sa deti naučia, ako podávať prvú pomoc a triediť odpad, čaká ich škola malých zbojníkov, vyskúšajú si dereš aj plieskanie bičom a veľa iných aktivít.

7.-8.7.2018
Počas Potulky po Košiciach budete cez víkend 7.-8.7. aj vonku, aj vnútri. Témou Potulky sú totiž slávne siene Košíc. Sprievodcovia vás zavedú na reprezentačné miesta: do slávnostnej siene Župného domu kde zvykla zasadať aj československá vláda. Uvidíte prijímaciu sálu Arcibiskupského paláca, slávnostnú sieň Obchodnej a priemyselnej komory, zrkadlovú (generálsku) sieň Divízie i hlavnú sieň Péchyho paláca. O časoch turnusov sa dozviete na www.potulka.sk. Zraz je vždy pred Štátnou vedeckou knižnicou v centre Košíc.

8.7.2018
Turisti z Košece v okrese Ilava naplánovali na nedeľu 8.7. cyklotúru, ktorú môžete prejsť s nimi. Začiatok je pri motoreste v Košeci o 9,00 hod. Cyklisti, ktorí sa budú riadiť podľa toho najpomalšieho, prejdú cez Belušu, Sverepec a Považskú Bystricu a vyjdú na Považský hrad. Naspäť prejdú okolo Nosickej priehrady. Trasa je nenáročná a meria približne 55 km.
 
V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pripravili na nedeľu 8.7. podujatie, zamerané na modrotlač. Program sa začne o 13,00 hod. módnou prehliadkou. V skanzene nájdete aj modrotlačové formy a textílie zo zbierok Kysuckého múzea.

14.7.2018
V Slovenskom raji je veľa krásnych miest; niektoré z nich spoznáte v sobotu 14.7. v rámci 36. ročníka Prechodu roklinami Slovenského raja. Vybrať si môžete z troch trás: jedna vedie okolo Letanovského mlyna na Kláštorisko, druhá cez Prielom Hornádu a Kláštornú roklinu a tretia na Tomašovský výhľad. Cyklisti si zvolia trasy podľa vlastného výberu. Túry sa začínajú v Letanovciach, na tamojšom futbalovom ihrisku sa treba hlásiť medzi 7,00 a 9,00 hod.

V Lesníckom skanzene vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu pripravujú v sobotu 14.7. Deň stromu. Oficiálny program sa začne o 10,30 hod. tradičným vyznaním o lese, tentoraz v podaní režiséra, herca, scenáristu a tanečníka Mareka Ťapáka. Hostia zasadia Strom roka 2018, ktorým bude borovica limba. Môžete sa zastaviť pri 32 zastávkach lesnej pedagogiky a pri  25 remeselníkoch. Bohatý kultúrny program vyvrcholí vystúpením Dary Rolins.

Lišiaci z Prešova chystajú na sobotu 14.7. prechod Beskydským predhorím a Slanskými vrchmi. Lišiaci, to nie je prezývka, ale oficiálny názov turistického oddielu. Môžete s ním prejsť  takmer 35 kilometrov z Domaše – Dobrej cez Zahumienky a Bystré, Kuriu horu a Červenú mláku na Sigord a Kamenný jarok. Pridať sa môžete na Domaši v stredisku Dobrá o 8,00 hod.

14.-15.7.2018
Cez víkend 14.-15.7. stretnete na hrebeni Nízkych Tatier bežcov: budú tadiaľ utekať dvojice v rámci extrémne náročných pretekov Nízkotatranská stíhačka. Bežci musia za 26 hodín prejsť 103 kilometrov s celkovým stúpaním  vyše 5700 metrov. Kto prešiel hrebeň pešo (samozrejme počas viacerých dní), tak vie, čo ich čaká. My, obyčajní smrteľníci, ich môžeme povzbudiť. Štart je v sobotu 14.7. skoro ráno o 5,30 hod. v Telgárte, výsledky vyhlásia v nedeľu 15.7. o 9,00 hod. na Donovaloch. 

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame