Rádiovíkend 1. 9. 2018 - pozvánky

Rádiovíkend 1. 9. 2018 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.       

2.9.2018
V nedeľu 2.9. sa na sabinovskom korze uskutoční podujatie, na ktorom si nadšenci pripomenú 3 významné výročia: 120. výročie vzniku prvého organizovaného cyklistického klubu na Slovensku, 100. výročie vzniku Československa a 85. výročie vzniku Cyklistického práporu 4, ktorí sídlil v sabinovských kasárňach. Vítaní sú najmä majitelia starších bicyklov, ktorí sa môžu stať aktívnymi účastníkmi podujatia tým, že predvedú krátku jazdu v mestskom parku. Na podujatí bude i výstava bicyklov z medzivojnového obdobia. Pre každého registrovaného účastníka je pripravené malé občerstvenie, pre deti hry z čias 1. ČSR. Registrácia je na sabinovskom korze od 13,00 do 14,00 hod.

V Púchove a okolí organizujú v nedeľu 2.9. Púchovský okruh za zdravím – Memoriál MUDr. Vadoviča. Trasy jednotlivých túr vedú hornatým terénom s krásnymi vyhliadkami na rozhraní malebných pohorí Javorníky, Strážovské vrchy a Biele Karpaty. Prezentácia je na Námestí slobody v Púchove. Štart je po prezentácii od 7,00 do 10,00 hod. Pripravené sú tri trasy: 25,15 a 10 km. Cieľ je v mieste štartu, bude vás tam čakať občerstvenie a kultúrny program.

V nedeľu 2.9. pripravujú v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke podujatie „Halali – na svätého Huberta“. Poľovníci tam budú pripravovať špeciality z diviny, zaznie i ľudová hudba.

Košická detská historická železnica si v nedeľu 2. septembra pripomenie 63. výročie vzniku. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý program, predpoludňajšie vlaky každú hodinu a premiérovú jazdu novej motorovej lokomotívy Vlasta. Hlavný program bude na konečnej stanici Alpinka. Popoludnie bude patriť predstaveniu nového rušňa, prehliadke všetkých vozidiel a zábavným súťažiam rušňov a rušňovodičov. Hasiči z Medzeva predvedú historickú hasičskú techniku i penovú šou. Predpoludním sa o zábavu najmenších postará šašo Krak, popoludnie bude patriť Usmievanke. Modelársky klub pri Strednej priemyselnej škole dopravnej v Košiciach predvedie modelovú železnicu. Záujemcovia sa budú môcť povoziť na koníkoch či minivláčiku.

V Múzeu tatranskej kinematografie a fotografie v Starom Smokovci, teda vo Vile Alica, otvoria v nedeľu 2.9. o 16,00 hod. výstavu „Alois Chytil v Tatrách“. Na výstave uvidíte fotografie Aloisa Chytila z prvej polovice minulého storočia. Autor na snímkach zachytil najmä Štrbské pleso, kde žil. Súčasťou výstavy je aj zbierku pohľadníc Andreja Jánovského z Kežmarku.

2.-8.9.2018
Od nedele 2.9. až do soboty 8.9. môžete na cestách zazrieť účastníkov cyklomaratónu okolo Slovenska OSKA. Štart je v nedeľu 2.9. o 8,00 hod. v areáli Agrofarmy v obci Červený Kameň v Ilavskom okrese. Tento rok vedú etapy atypicky stredom Slovenska, nie ako po minulé roky okrajmi SR. OSKA je cestný cyklomaratón, tento rok má 7 etáp. Cyklisti idú bez časomiery, nejde o preteky.  Záujemcovia sa podľa itinerára môžu pripojiť kedykoľvek a kdekoľvek. Pelotón ide vcelku, na stúpaniach sa rozvoľní na individuálne preteky, na vrcholoch stúpaní sa opäť zoskupí.  Počas etáp sa k pelotónu zvyknú k stálemu počtu účastníkov pridávať cyklisti na niekoľko hodín resp. časť etapy.   Každý, kto s pelotónom absolvuje aspoň 1 deň trasy, dostane darček - originálnu tašku cyklomaratónu OSKA. Detaily trasy sú na www.slovenskaoska.sk.

8.9.2018
V sobotu 8.9. chystajú v Dolnej Bzovej turistický pochod Sklárskym chodníkom. Prezentácia je v areáli sklárskej pece v Dolnej Bzovej od 8,00 hod., odchod na trasu o 9,00 hod. Do Dolnej Bzovej vás dopraví aj autobus, ktorý odchádza zo železničnej zastávky Podkriváň do Dolnej Bzovej o 8,10 hod. Späť pôjde o 17,30 hod. Trasa povedie cez Novú Pešť, Pavčíkovo, Hornú Bzovú, Strhár dolinu a Skálnik späť do Dolnej Bzovej. Každý účastník dostane guláš a sklenený dukát. Okrem toho si turisti môžu pozrieť prácu sklárskych majstrov a kultúrny program. V Dolnej Bzovej budú totiž na cez víkend 8.-9.9. Bzovské sklárske dni.

V Jasenskej doline vo Veľkej Fatre bude v sobotu 8.9. Deň turčianskeho vidieka. Ochutnáte tam špeciality, uvidíte domáce i hospodárske zvieratá, westernové i indiánske kone či sokoliarov. Program potrvá celý deň, začína sa o 10,00 hod.

Cyklisti i bežci budú mať čo robiť v sobotu 8.9. v Liptovskom Hrádku. V rámci Dní mesta a zároveň Hrádockého športového dňa si môže zabicyklovať a zabehať každý. Pre cyklistov tam pripravili Cyklovýzvu s 3 okruhmi. Jeden je pre rodičov s deťmi, ďalší pre cyklistov vo veku 60 + a tretí je pre cyklistov s vekom 18+. Pre bežcov chystajú dve Výzvy – Beh na Skalku – vertikal a Beh Hradskou horou. Beh Hradskou horou odštartujú o 10,00 hod., beh na Skalku Vertikal o 10,30 hod., ešte predtým vyrazia na okruhy cyklisti. Všetko sa udeje na lúke za Skalkou.

Zoltán Palugyay bol maliar i milovník prírody. Zahynul pod hrebeňom Nízkych Tatier na jeseň 1935; jeho pozostatky (i nedokončené obrazy) našli až v lete ďalšieho roku. Pri Chate Milana Rastislava Štefánika v sobotu 8.9. o 12,00 hod. odhalia pamätnú tabuľu, ktorá bude maliara Zola Palugyaya pripomínať.

Žilinský samosprávny kraj, Krajská knižnica v Žiline, Horská záchranná služba Malá Fatra a obec Terchová pozývajú na 6. pamätný výstup na Veľký Rozsutec na počesť  Sv. Jána Pavla II. v sobotu  8. 9. Odchod účastníkov zo Žiliny je o 6,40 hod. z autobusovej stanice špeciálnym autobusovým spojom do Terchovej. Po sv. omši, ktorá bude o 7,30 hod. v Terchovej,  odvezú účastníkov do Štefanovej.  Odtiaľ  sa turisti spoločne vydajú do sedla Medziholie a potom po červenej značke na vrchol Veľkého Rozsutca. Pre zostup organizátori podujatia odporúčajú využiť trasu po červenej značke do sedla Medzirozsutce, odtiaľ zelenou značkou na Vrchpodžiar a nakoniec po žltej značke do  východiskového miesta v osade Štefanová. O 17,00 hodine bude účastníkov opäť čakať špeciálny autobus, ktorý ich odvezie späť do Žiliny. V prípade nepriaznivého počasia sa uskutoční sv. omša a náhradný turistický program, ktorý zabezpečia členovia Horskej záchrannej služby Malá Fatra v bezpečných častiach Malej Fatry.

Turisti z Hnúšte pôjdu v sobotu 8.9. do Malej Fatry. Naplánovali si výstup na Veľký a Malý Kriváň. Vyrazia z Vrátnej a skončia pod Strečnom. Trasa meria 21 km a je stredne náročná. Ak ste z Hnúšte a okolia, tak do Vrátnej vás odvezie autobus – s odchodom o 5,00 hod. spred nákupného strediska v Hnúšti.

15.9.2018
Jedna pozvánka na dolný Liptov pre cyklistov: V sobotu 15. 9. septembra tam pripravujú časovku do vrchu pre horské bicykle. Pôjde sa z Podsuchej na Smrekovicu, štart sa začína o 11,00 hod.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame