Rádiovíkend 17. 11. 2018 - pozvánky

Rádiovíkend 17. 11. 2018 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.   

17.11.2018
V Dúbrave na Liptove pod Nízkymi Tatrami sa v sobotu 17.11. môžete hýbať a aj sa na pohyb pozerať. Súčasťou Maxi horského dedinského festivalu je totiž aj recesistický Maxi dedinský beh o 11,00 hod. O 13,00 hod. sa v sále obecného úradu začne maratón filmových prezentácií. Nebude chýbať film Volanie diaľok, ktorý vyhral súťaž amatérov na tohtoročnom festivale HoryZonty. Uvidíte aj nový film Rasťa Hatiar (organizátora Maxi horského dedinského festivalu v Dúbrave) Vrcholová príťažlivosť o himalájistovi Petrovi Hámorovi. Film  získal  Grand Prix a Cenu divákov  na tohtoročnom Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade.

Filmy o zime v horách premietajú v sobotu 17.11. v Bánovciach nad Bebravou. V rámci Snow film festu tam uvidíte aj snímku rodáka Richarda Bereša o skialpinizme. Hosťom festivalu je paraglidista a lezec Juraj Koreň, ktorý spolu s horolezcom Michalom Sabovčíkom vyliezol a zletel na paraglide z panenského vrcholu Antarktídy v rámci projektu Seven Virgin Summits. Festival v Bánovciach nad Bebravou je v Mestskom kultúrnom stredisku, začína sa o 15,00 hod.

18.11.2018
V Banskej Bystrici pripravili na nedeľu 18.11. Potulku, ktorá má ešte dušičkový nádych. Čaká vás prechádzka na dva cintoríny, zastávky pri hroboch významných osobností a rozprávanie o dávnych pohrebných rituáloch. Viac sa dozviete, ak prídete o 14,00 hod. k Mariánskemu stĺpu v centre mesta.

24.11.2018

Šemša je dedinka neďaleko Košíc. V sobotu 24.11. môžete jej okolie spoznať na Lesnom behu priateľov Šemše. Pretekať sa bude na dvoch tratiach: 5,5 km a 11 km s celkovým prevýšením 300metrov. Štart je o 11,00 hod. z parkoviska pred obecným úradom.  Obec Šemša sa nachádza približne 15 km od Košíc, smer Jasov, Medzev.

„Katarínsky výstup na Vtáčnik“ – tak sa volá túra, ktorú si na sobotu 24.11. naplánovali turisti z Topoľčian. Na túru vyrazia z Lehoty pod Vtáčnikom, kde ich dovezie objednaný autobus. Záujemcovia majú byť o 6,00 hod. na autobusovej stanici v Topoľčanoch. Na Vtáčnik a zase späť prejdú 24 kilometrov.

Ku Košičanom sa v sobotu 24.11. môžete pridať na Pánsku jazdu, teda na dobrodružnú túru z Košického Klečenova cez Dargovský priesmyk do Dargova. Napriek názvu je to prechádzka nielen pre pánov. Kto má záujem, nech je o 6,50 hod. na autobusovej stanici v Košiciach.

Veľký Javorník je najvyšším vrchom Javorníkov. V sobotu 24.11. sa naň môžete vybrať s KST TOM Solinky zo Žiliny. Samotná túra sa začne až v Papradne, v časti Podjavorník, odkiaľ sa ide do sedla Gežov a na Veľký Javorník (1071 m n.m.). Túra sa skončí v Štiavniku. Ide o stredne náročnú túru, dlhú 11 km. Na začiatok trasy sa turisti zo Žiliny dostanú najprv vlakom a potom autobusom. Zraz si dali o 6,40 hod. na železničnej stanici v Žiline.

21.11.2018
V Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši sa v stredu 21.11. môžete zastaviť na ekopodujatí „Tajomstvá v starých filmoch ukryté – Šport a turistika v Tatrách“. Dobové dokumenty spred viac ako 100 rokov a filmový dokument z 50. rokov 20. storočia zachytávajú atmosféru čias dávno minulých a ponúkajú nostalgický pohľad na naše veľhory v období, kedy nebolo bežným zvykom fotografovať a filmovať. Stretnutie je o 14,30 hod.

22.11.2018
V Prešove vo štvrtok 22.11. pokračuje séria besied a premietaní „Svet očami prešovských turistov“. Tentoraz sa stretnú v zasadačke Mestského úradu vo štvrtok (zvyčajným dňom býva streda, ide teda o výnimku) o 17,00 hod., aby si vypočuli a pozreli netradičné zábavy Američanov na západnom pobreží. Hosťom večera bude  Prešovčan, ktorý však už dlhé roky chodí za veľkú mláku, Ladislav Sedlák.

V Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši otvárajú vo štvrtok 22.11. dve výstavy. Jedna je z cyklu  „Fragmenty z prírody“, tentoraz zameraná na sovy a iné dravce; výstava je určená najmä slabozrakým a nevidiacim. Na druhej výstave nájdete výtvarné práce detí i dospelých s mentálnym postihnutím. Obe vernisáže sa začínajú o 10,00 hod.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame