Bezpečný pohyb v zime

Bezpečný pohyb v zime

Pre bezpečný pohyb v zime na strmých zasnežených svahoch potrebuje turista najmä mačky , čakan a teleskopické paličky. Pravdaže nestačí ich mať v batohu, treba ich vedieť používať.  Možno vás prekvapí to, že výbornou pomôckou na to ,ako sa naučiť zabrzdiť  svoj pád s pomocou čakana je kus veľkého igelitu. Vďaka nemu sa každoročne v priemere 30 účastníkov Kurzu vysokohorskej turistiky ,ktorý organizuje Klub slovenských turistov Kremnička Banská Bystrica,  naučí kontrolovať svoj pád. Janka Grajciarová sa spolu s účastníkmi kurzu a inštruktorom Štefanom Rafanidesom vybrala do oblasti Nízkych Tatier pod Ďumbier aby sa naučila či sa dá niečo robiť keď letíme v zime dolu svahom.  

Bezpečný pohyb v zime I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na nohách máme mačky, na hlave prilbu a v ruke čakan. Pohyb na mačkách si vyžaduje chôdzu naširoko, hovorí sa tomu kráčať ako námorník. Je dobré ak máme na nohách aj návleky, pretože širšie nohavice môžeme zachytiť hrotom stúpacích želiez  a nasleduje strata rovnováhy, prípadne pád. Vtedy prichádza na rad čakan. Ako zachytiť svoj pád v strmom teréne, o tom viac Janke Grajciarovej povedal inštruktor vysokohorskej turistiky Milan Hlavatý. 

Bezpečný pohyb v zime II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takéto niečo pravdaže potrebujeme natrénovať v podmienkach,ktoré sú bezpečné. Podľa akreditácie Ministerstva školstva má oprávnenie robiť  Kurz základov vysokohorskej turistiky šesť klubov na Slovensku. S klubom  Kremnička Banská Bystrica ročne absolvuje zimnú aj letnú časť v priemere 30 turistov.

Autor: Ladislav Eliaš; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame