V Konskej jaskyni vo Valaskej

V Konskej jaskyni vo Valaskej

Dostať sa na miesta, kde ľudská noha ešte nevkročila, to dnes, keď je už Zemeguľa celé na internete, môžu len jaskyniari. Teraz vás na také miesto zoberieme; poďte s nami do podzemia Bystriansko-valaštianskeho krasu, do Konskej jaskyne. Názov dostala podľa konských kostí, ktoré ľudia hádzali do jamy nad dedinou netušiac, že ide o jaskyňu. Zo vstupnej siene sme sa úzkou chodbou dostali k rebríkom, kde sme sa už ocitli v stiesnenom priestore. Domáci jaskyniar Ľubomír Múka bol už na rebríku podo mnou, Pavol Huťka ešte čakal hore, keď som k nemu natiahla ruku s mikrofónom: 

V Konskej jaskyni vo Valaskej - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Konskú jaskyňu objavili speleológovia nad obcou Valaská. V Rádiovíkende vám ponúkame prechádzku jej chodbami, čo je naozaj nevšedný zážitok, absolvovať ho môžete len s jaskyniarmi. S Pavlom Huťkom a Ľubomírom Múkom sme najprv liezli po rebríku cez úzky priestor; vypočula som si, že ísť hore nie je hračka, veď si len predstavte, že pri pohybe na rebríku potrebujete dostať pred seba koleno a v uzučkej šachte sa to nedá. Ale kým som sa dozvedela, ako ísť hore, čakala nás ešte  cesta dole. Nahrávali sme postojačky vo väčšom priestore, ale onedlho sme sa mali plaziť. A dokonca aj „levitovať“:

V Konskej jaskyni vo Valaskej - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Triezve rozmýšľanie, pokoj, rozvaha – to všetko jaskyniar potrebuje; nielen kombinézu, prilbu a čelovku. A ešte aj množstvo vedomostí z geológie, hydrológie, množstvo skúseností a trpezlivosť... Nuž, je to náročný koníček. Ale aj krásny, hádam sme vás o tom presvedčili.

Texty k foto (Autor: Ľubomír Múka):
Snímka 1-3 – výzdoba Konskej jaskyne, na snímke č. 2 sú pizolity.

Galéria

Snímka 1.JPG Snímka 2.JPG Snímka 3.JPG
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame