Rádiovíkend 18. 5. 2019 - pozvánky

Rádiovíkend 18. 5. 2019 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk

18.5.2019
Noc múzeí a galérií sa v sobotu 18.5. odohrá aj v múzeách, zameraných na prírodu. V Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene sú hlavnou témou mapy, ich tajomstvá odhalíte počas špeciálneho „múzeokešingu“ a môžete zmapovať aj múzejnú záhradu. Pripravené je aj čítanie starých máp pri svetle sviec a hudobný hosť noci.

Múzeum Tanapu v Tatranskej Lomnici láka v sobotu 18.9. na informácie o rastlinách, radiť budú parazitológovia (aj o tom, ako sa vyhnúť kliešťom) a na programe je aj premiéra filmu potápača a ekológa Pavla Kráľa „Otužilci tatranských plies“. Uvidíte tiež ukážky výskumnej činnosti a tradičnej výroby rybárskych sietí. Dobrovoľní záchranári prevedú ukážky svojej práce. Podujatie sa začne už o 15,00 hod. stavaním mája a potrvá do 22,00 hod.

V Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši si počas Noci múzeí a galérií v sobotu 18.5. môžete vyskúšať, ako po lanovom rebríku schádzajú jaskyniari do podzemia. Pripravené sú edukačné hry a elfský trh s poznávaním rastlín. Aktivity potrvajú od 18,00 do 23,00 hod.

V Múzeu Andreja Kmeťa v Martine môžete v sobotu od 18,00 hod. poznávať odrody kremeňa a tiež pozorovať živé vodné bezstavovce. Odborní pracovníci budú na vás čakať aj v stálej expozícii Príroda Turca.

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke bude tiež otvorené počas Noci múzeí až do 22,00 hod. Okrem prehliadky si tam možno opiecť niečo na ohni a počúvať folklórnu skupinu Dolinka z Novej Bystrice.

Na hrade Modrý Kameň pripravili počas Noci múzeí rozprávky, návštevu legendárneho Drobčeka z televíznej relácie Matelko, môžete si pozrieť výstavu obrazov. Program sa začína o 17,00 hod.

Na hrade Strečno pripravili na sobotu 18.5. špeciálne večerné prehliadky. Lektori prezradia zaujímavosti o fungovaní hradu, priznajú sa k svojim nevydareným komentárom a pobavia netradičnými či vtipnými otázkami, ktoré kladú návštevníci. Na svoje si prídu i milovníci nočnej oblohy. V spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline budú môcť priamo z hradných múrov pozorovať hviezdy a planéty. Svoju dielňu otvorí konzervátor keramiky Michael Daskalakis a sprístupnená bude tiež Stredoveká dedina Paseka. Program potrvá od 20,00 do 23,00 hod.

18.-19.5.2019
Cez víkend 18.-19.5. vrcholia Dni rododendronov, ktoré pripravili v arboréte Borová hora vo Zvolene. V oba dni pripravili prechádzku okolo rododendronov aj so sprievodcom, s odchodom o 10,00 a 14,00 hod.

Na Zvolenskom zámku zažijete cez víkend 18.-19.5. stredovekú atmosféru s rytiermi, remeselníkmi, umelcami, vinármi a roľníkmi. V sobotu sa program začína o 10,00 hod. slávnostnou salvou, brány zámku zatvoria až o 0,00 hod. V nedeľu ich znovu otvoria o 10,00 hod. Návštevníkov čakajú sokoliarske vystúpenia, šermiarske súboje, rozprávky, hudba a ďalší program, až do 17,00 hod.

19.5.2019
Do pohoria Bachureň na východe Slovenska vás v nedeľu 19.5. pozývajú turisti z Hermanoviec. Pripravujú 9. ročník stretnutia pri útulni Chotárna pod Mindžovou. K útulni sa možno dostať z Uzovských Peklian, Renčišova, Lipoviec, Lačnova a z Hermanoviec. Stretnutie bude v každom počasí. Pri útulni je zraz o 10,30 hod., užijete si tam country hudbu aj občerstvenie.

V Budatínskom parku v Žiline pripravili na nedeľu 19.5. Deň rodiny. Predstavte si pod tým tvorivé a zážitkové aktivity, folklór, jazz, divadielko, poéziu, foto, filmy a tanečný dom pre deti. Všetko sa odohrá od 14,00 do 18,00 hod.

21.5.2019
V Štiavnických vrchoch v utorok 21.5. slávnostne otvoria obnovený náučný chodník Kysihýbel. Na otvorenie je pozvaný každý, resp. každý, kto bude o 9,00 hod. v lesníckej osade Kysihýbel asi 3 km od Banskej Štiavnice. Náučný chodník meria 6 km a je na ňom 14 informačných tabúľ.

24.-26.5.2019
V Hrabove na vodnej priehrade pri Ružomberku uvidíte od piatka do nedele 24.-26.5. modely plachetníc. Pôjde o Medzinárodné majstrovstvá Slovenska. Prvá rozplavba sa začína v piatok 24.5. o 10,00 hod., v rovnakom čase sa začína súťaž aj v sobotu, v nedeľu už o 9,00 hod. Sprievodným aktivitami sú ukážky  lodných modelov rôznych kategórií plávajúcich aj stacionárnych, predvádzanie automobilových rc modelov a leteckých modelov.

25.5.2019
Pešo alebo na bicykloch môžete v sobotu 25.5. prejsť okolo 3 hradov Malých Karpát. Ba dokonca aj okolo štvrtej zrúcaniny (kláštor Katarínka), ktorá je bonusom. Tri hrady, to sú hrady Korlátko, Ostrý kameň a Dobrá Voda. Všetky trasy sa začínajú v Jablonici a tiež sa tam končia. Kto chce vidieť všetko a trasy si spojí, prejde 50 km. Všetky trasy možno prejsť aj na bicykli, pričom strmšie pasáže možno obísť po lesných cestách. Odchod je medzi 7,00 a 10,00 hod. od kynologického cvičiska v Jablonici. Kto si naplánujú dlhšiu trasu, mal by vyraziť hneď o 7,00.

Bicykel v sobotu 25.5. využijete aj v Podhoranoch neďaleko Prešova. Na horských bicykloch môžete prejsť  17 alebo 30 km. Štart je o 13,00 hod., dovtedy sa treba zaregistrovať. Pre deti chystajú  „Podhoranský polkilometer“, teda trasu v obci po asfaltovom povrchu.  Záujemcovia sa tiež môžu pristaviť pri stánku servisu bicyklov.

Turisti zo Šurian sa v sobotu 25.5. vyberú do Malej Fatry, kde spod hradu Strečno vystúpia na vrh Špicák s rozhľadňou. Potom prejdú cez Kojšovú a sedlo Javorina naspäť do Strečna. Chystajú sa pozrieť si aj hrad Strečno. Autobus odchádza zo Šurian o 6,00 hod.

Autor: Sylvia Hoffmannová; Foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame