Rádiovíkend 1. 6. 2019 - pozvánky

Rádiovíkend 1. 6. 2019 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk

1.6.2019
v sobotu 1. 6 o  10.00 hod. v areáli EPICKLUBU Dohňany odštartuje 3. ročník cyklistickej súťaže Dohňany – Púchov Trophy maratón. Najdlhšia trasa maratónu L, merajúca 65 km, odštartuje o 10.00 hod. Cyklisti si sily môžu zmerať aj na 40 km trati M, štartujúcej o 11.00 hod., či 16 km trati S so štartom o 11.45 hod. O 11,00 hod. sa symbolicky na trať Detského cyklomaratónika vydajú aj najmenší. Časť maratónu povedie aj cez úseky známeho Púchovského či Marikovského maratónu a nadšencov cyklistiky prevedie cez rôznorodé zákutia, zvážnice, singeltracky či lúky.   K sprievodným aktivitám celodenného programu bude patriť napríklad priamy prenos Gira d´Italia, ale i bubnová show JAMADAN. Vyhodnotenie všetkých kategórií pretekov je v areáli EPICKLUBU naplánované približne o 16.00 hod.            

„Divínsky rozprávkový les“ – tak nazvali podujatie pre deti v Divíne v sobotu 1.6. Vybrať sa doň môžete pri Zichyho kaštieli medzi 9,00 a 12,00 hod.

V sobotu 1.6. zažijete v Banskej Štiavnici premiéru nezvyčajnej prechádzky po meste. Prevedú vás tam herci, čakajte živú hudbu, spev, tanec a káru šťastia. Putovanie má názov „Štiavnica nielen strieborná, alebo Mešťania, básnici a Náckovia“. Nezvyčajná prechádzka sa bude opakovať vo vybrané soboty a nedele do 1.9.

1.-2.6.2019
Sme na začiatku Víkendu otvorených parkov a záhrad. Znamená to, že sa dostaneme aj tam, kde býva inokedy zatvorené: do súkromných záhrad. Napríklad v Bratislave môžeme absolvovať prehliadku kláštorných a cirkevných alebo aj palácových záhradách. Alebo sa zastavte v Čechynciach v Nitrianskom okrese „na pažiti pri kostole“ – v záhrade manželov Csámpaiovcov (svoju záhradu otvoria pre verejnosť v nedeľu 2.6. od 15,00 do 18,00 hod.). V rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad pripravili podujatie aj v  záhrade Základnej školy Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne: v oba dni od 8,00 do 18,00 hod. tam môžete absolvovať pátranie s úlohami.

V rekreačnom areáli Lysá Hora v obci Vyšní Kazimír na východe Slovenska je cez víkend 1.-2.6. Etnofest. Bude tam veľa folklóru, môžete sa pozerať pod ruky remeselníkom a ochutnať tradičné jedlá. V sobotu 1.6. sa program začína o 10,00 hod., v nedeľu 2.6. o 13,00 hod.

V Parku miniatúr v Podolí pripravili cez víkend 1.-2.6. pre deti Cestu rozprávkovým kráľovstvom. Môžete tam zájsť od 9,00 do 18,00 hod.

Cez víkend 1.-2.6. organizujú  v Národnom žrebčíne v Topoľčiankach parkúrové preteky. Súťažiť sa v oba dni začína o 9,00 hod.
 
2.6.2019
V nedeľu 2.6. môžete spoznať Jelšavský kras, čo je súčasť Slovenského krasu. Nájdete tam rozľahlé ponorové krasové jamy - polja, kde sa už minimálne od 18. storočia tvorili niekoľkohektárové jazerá. Jazerné vody dokázali miestni obyvatelia umne usmerniť do neznámeho podzemia a premeniť dná jám opäť na pastviny. Tamojšie ponory, ručne vymurované do väčších hĺbok, v Slovenskom krase nemajú obdobu. A výskum neznámych jaskynných systémov v kamenianskych dolomitových a mramorových masívoch v tomto čase zažíva renesanciu. Ešte tam buráca vyvieračka Hlavište a vedno s ňou Podhlavište - jaskyňa, z ktorej ako gejzír kedysi tryskala voda až do výšky 10-12 m.  Speleológ Gabriel Lešinský bude sprevádzať všetkých, ktorí prídu do obce Kameňany k pohostinstvu o 9,30 hod.

Výstupom na najvyšší cyklobod Slovenska, Kráľovu hoľu, odštartuje v nedeľu 2. 6. už tretí ročník e-bike sezóny v horehronskej obci Šumiac. Zraz je pred Pohostinstvom pod Úbočou. Podujatie sa začne príhovorom a občerstvením, počas ktorého nebudú chýbať originálne dobroty podľa tradičnej receptúry. Potom sa pelotón vyberie na najvyšší cyklisticky sprístupnený vrch - Kráľovu hoľu.   Cykloturistov čaká aj druhá etapa -  popoludňajšia jazda na tretí najvyšší hrad u nás, Muránsky hrad.

V nedeľu 2.6. sa na Športovom štadióne ŠK Štrba uskutoční už 34. ročník bežeckej štafety 100x1000 metrov, ktorý je súčasťou Dňa detí a športu. Prví pretekári vyštartujú o 8,30 hod. Po nich prevezmú štafetový kolík bežci, ktorí sa počas predpoludnia bezplatne prihlásia pri štarte. Na podujatí nebudú chýbať domáci olympionici z Olympijského klubu Vysoké Tatry. Program spestria súťaže pre deti a k dispozícii budú aj rôzne atrakcie. Inštruktorky ŠK Štrba a Slovenskej asociácie Nordic Walking oboznámia účastníkov s technikou severskej chôdze “Nordic Walking”.  

V nedeľu 2.6. bude v Múzeu kysuckej dediny program venovaný deťom.  O 10,00 hod. sa začnú lesnícke súťaže. O 13,30 hod. na pódiu pri objekte Krčma z Korne vystúpia heligonkári zo Základnej umeleckej školy v Krásne nad Kysucou. Deti čaká aj sladké prekvapenie.

V Dolnej Tižine si v nedeľu 2.6. pripomenú staré zvyky, spojené so sťahovaním salaša (redikaním) podujatím s názvom “Redikanie pod Borovú”. Ovčiarske podujatie v Dolnej Tižine je otvorením pastierskej a salašníckej sezóny v mikroregióne Terchovskej doliny. Na programe sú ukážky bačovského remesla, dojenia oviec, výroby syra a ďalších prác na salaši.

8.6.2019
Turisti z Hnúšte sa v sobotu 8.6. chystajú na prechod „Z vŕšku na vŕšok“. Nenáročná trasa má 18 km, zraz je o 8,00 hod. na autobusovej stanici v Hnúšti. Trasa: Hnúšťa - Polom - Burda - Rovné – Ploské.

V sobotu 8.6. môžete ísť na podujatie, ktoré organizuje Klub slovenských turistov Bohunice. „25-ka pod Vršatcom“, to však nie je len 25-kilometrová trasa, ale aj 15 alebo 10 km. Všetky tri túry sa začínajú pri kaštieli Bohunice  v Ilavskom okrese  medzi 6,30 a 9,30 hod.

V Michalovej v Breznianskom okrese budú radi, ak sa tam v sobotu 8.6. prebehnete na ich Jarnom lesnom behu. Pripravili trasy pre rôzne kategórie vrátane lezúňov. Štart v Michalovej je o 10,00 hod. dovtedy sa treba registrovať na Obecnom úrade. Lezúni bežia (vlastne lezú) neskôr - o 11,30 hod. pri Luštiarni.

V sobotu 8.6. vás čakajú aj v Častej – na Častovskom cyklookruhu. Na výber sú tri trasy: 5, 22 a 44 km. Najlepšie je registrovať sa on-line, ale dá sa aj priamo na štarte, ktorý je priebežne medzi 9,00 a 11,00 hod. na lúke pri hrade Červený Kameň. Zaujímavosťou je časomiera: nebude žiadna digitálna, ale staručké cvikacie hodiny. Z toho vyplýva, že nejde o žiadne preteky.

A ešte pozvánka do Krompašských vrchov: v sobotu 8.6. tam turisti z Krompách pripravujú tradičný prechod. Môžete ho absolvovať v rámci 5 trás (s dĺžkou 9, 11, 15, 23 a 38 km). Prezentácia je pri reštaurácii Melódia v Krompachoch, odchod medzi 7,00 a 10,00 hod. Jedine na najdlhšiu trasu treba vyraziť už o 6,00 hod. (a telefonicky to nahlásiť vedúcemu organizačného výboru – Vladislavovi Müllerovi – 0905595312). Cieľ všetkých trás je v chatovej osade Relax Plejsy.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame