Vrchárska koruna liptovská

Vrchárska koruna liptovská

Nadšencov cyklistiky v posledných rokoch pribúda. Niektorí majú dokonca také cyklosrdce, že sa rozhodli urobiť niečo naviac, a tak máme na Slovensku v niektorých regiónoch vrchárske koruny. Čo to je? To sa nadšenci dohodnú a na webovej stránke na začiatku jari zverejnia 20 vrcholov. Cyklista ich má absolvovať, na vrchole sa odfotografovať, poslať snímku organizátorom a takto počas sezóny zbierať vrcholy. Na záver je väčšinou vyhodnotenie, no odmeny nie sú ako na Tour de France; v zásade ide o dobrý pocit, o objavovanie nových miest a tiež nových cyklopriateľov. Najbližšie dva mesiace vám niekoľko vrchárskych korún predstavíme.
     V rámci Vrchárskej koruny liptovskej organizujú Lenka a Martin Smidovci aj detskú vrchársku korunu. A ako lepšie na Deň detí odštartovať seriál o vrchároch, ako výjazdom s deťmi ku kaplnke nad Dovalovom. Z centra Liptovského Hrádku sme prešli asi kilometer, keď sme si urobili prvú zastávku. 

Vrchárska koruna liptovská - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vrchársku korunu liptovskoú organizujú manželia Lenka a Martin Smidovci: cyklomanželia, pretože sú to cyklonadšenci na pohľadanie. Pripravujú aj detskú vrchársku korunu liptovskú  a tak sme si dnes, na Deň detí, zvolili práve jeden z detských cieľov: kaplnku nad Dovalovom. Nájdeme na nej zaznamenaný rok – 1862. Martin sa venoval jedlu, tak ma odkázal na iný zdroj informácií:

Vrchárska koruna liptovská - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


)Texty k foto (Autor: Martin Smida)
Snímka 1-2 – Nahrávku s malými cyklistami robíme hneď na parkovisku v Liptovskom Hrádku, odkiaľ už vyrážame na dvoch kolesách (spolu na 22 kolesách, keďže skupinu tvorí 11 cyklistov).

Snímka 3 – Trasa nás vedie najprv po hrádzi rieky Belá, po ktorej sa dostaneme do Dovalova, čo je miestna časť Liptovského Hrádku.

Snímka 4 – Na kraji Dovalova ešte chvíľu ideme pomedzi domy (po ceste za Máriiným chrbtom) a potom nás asfaltka stúpaním dovedie ku kaplnke nad Dovalovom.

Snímka 5 – Vrcholová snímka pri kaplnke nad Dovalovom, čo je jeden z vrcholov detskej Vrchárskej koruny liptovskej.

Snímka 6 – Od kaplnky by sme sa mohli vrátiť späť rovnakou trasou. Ale vybrali sme si okruh a tak ešte chvíľu po poľnej ceste stúpame. Kým sa dostaneme medzi stromy Hradskej hory, ešte nahrávame, v pozadí vpravo Vysoké Tatry.

Snímka 7-9 - Aj takáto je cyklistika.

Snímka 10 – Výhľad spopod Skalky na časť Liptovského Hrádku.

Snímka 11 – Výhľad z brala Skalka na jazierko pri zrekonštruovanom hrade a kaštieli v Liptovskom Hrádku.

Snímka 12 – Oddych pri jazierku pod Skalkou.


Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame