Rádiovíkend 3. 8. 2019 - pozvánky

Rádiovíkend 3. 8. 2019 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk

Ak sa ocitnete v okolí Podhájskej, môžete zbierať pečiatky do špeciálneho turistického pasu. V pase nájdete zoznam zaujímavostí 13 obcí, vrátane prírodných tipov.  Napríklad v obci Dedinky majú 15-hektárový rybník, v Dolnom Ohaji Chránenú krajinnú oblasť Chrenovky a pri Mani prírodnú rezerváciu Žitavský luh s náučným chodníkom.

3.8.2019
Novoveská Huta je časťou Spišskej Novej Vsi. V sobotu 3.8. tam pripravili Štafetový beh Spišiakov. Zapojiť sa síce môže ktokoľvek, ale organizátori budú pri vyhodnocovaní brať do úvahy len štafety, zostavené z pätica naozajstných Spišiakov, teda obyvateľov okresov Spišská Nová Ves, Kežmarok, Poprad, Gelnica a Levoča. Beží sa 5 okruhov po 2 200 metrov, podmienkou je, aby v pätici bola aspoň jedna žena. Štart je v Novoveskej Hute pri reštaurácii Poľovník o 17,15 hod.

V Krásnej Hôrke budú v sobotu 3.8. Krásnohorské hradné dni. Návštevníci sa môžu tešiť na ukážky historických bojov, kaskadérov na koňoch a množstvo atrakcií pre deti. Program sa začína predpoludním a potrvá do večera. Organizátori pre pohodlný presun návštevníkov pripravili aj kyvadlovú autobusovú dopravu medzi rožňavskou autobusovou stanicou a areálom. Autobus zo stanice odchádza každú hodinu od 9:30. V troch časoch (o 9:30, 10:45 a 14:45) zájde po návštevníkov aj na Železničnú stanicu Rožňava. Z areálu pod hradom bude premávať vždy na celú, a to od 10:00 až do 22:00 vrátane. Spoje o 15:00, 17:00 a 21:00 zájdu na železničnú stanicu v Rožňave.

4.8.2019
Na hrade Beckov uvidíte v nedeľu 4.8. akrobatické vystúpenia, ktoré berú dych. Na dolnom nádvorí si na workshopoch môžete sami vyskúšať akrobatické techniky a dozvedieť sa niečo o freerunning  a parkoure. Program „Assasíni na hrade Beckov“ sa začína o 11,00 hod.

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pripravili na nedeľu 4.8. podujatie „Remeslo má zlaté dno – rezbárstvo – Drevená nedeľa“. Návštevníci uvidia výrobky od ľudových výrobcov a majstrov a zoznámia sa s ich prácou. Predstaví sa aj Ľudová hudba Starejší z Bystrickej doliny. Prezentácia začína od 12.00 a potrvá do 16.00 hod., ľudová hudba vystúpi o 13. 30 hod. v areáli skanzenu.

9.-10.8.2019
Ak máte pohyblivé deti, tak v piatok 9.8. ich zoberte do Divína. Pri vodnej nádrži Ružiná si zasúťažia v triatlone; a aj vo vodnej nádrži, keďže sa pláva – 200 alebo 400 metrov. Na bicykli prejdú 6 alebo 9 kilometrov a bežecká trať meria 1 alebo 2 kilometre – akurát tak pre deti. Pretekári majú byť  v piatok medzi 9,30 a 14,30  hod. v Zichyho kaštieli v Divíne.
     Na druhý deň, teda v sobotu 10.8., je na programe triatlon pre dospelých, tí si dajú poriadne do tela. Plávanie absolvujú v Ružinej, bicyklom sa premiestnia pod Chopok a bežecký okruh ich privedie až na hrebeň Nízkych Tatier.

10.8.2019
Ak sa v sobotu 10.8. zastavíte v Telgárte na Horehroní, pripravte sa na to, že odtiaľ odídete s modrými zubami a jazykom. Hlavným programom Čučoriedkového dňa je súťaž v pečení čučoriedkových dobrôt, ktoré vlastne môžu byť aj nepečené. Záujemcovia sa majú hlásiť do 9.8. u organizátorov (napríklad penzión U Hanky v Telgárte). Návštevníci si užijú nielen čučoriedok, ale aj kultúrny program, ukážky remesiel, tvorivé dielne pre deti a tiež si budú môcť odniesť suveníry z lokálneho farmárskeho trhu. Všetok riad na akcii je rozložiteľný, no organizátori vyzývajú návštevníkov, pre ktorých nie je problém doniesť si vlastný riad, aby tak urobili. Čučoriedkový deň v Telgárte bude pred kultúrnym domom a začne sa o 10,30 hod.

V sobotu 10.8. môžete byť aj vo Svite – a s horským bicyklom. Na 20. ročníku Horal MTB maratónu sú na výber 4 trasy. Najdlhšia „Horal Crazy“ meria 133 km a vedie zo Svitu na Kráľovu hoľu a späť. Ostatné trasy sú kratšie; najkratšia „Horal Easy“ má 28 km. Špecialitou je trať „Horal Daisy“ (Family trať), ktorú zdoláva rodič spolu s dieťaťom. Dieťa môže ísť 17 km na vlastnom bicykli alebo ho rodič vezie v sedačke, prípadne v prívesnom vozíku. Na Kráľovu hoľu zo Svitu vyrazia horskí cyklisti o 7,00 hod., potom postupne odštartujú ďalšie kategórie, všetky spred Mestského úradu. Špeciálnou súťažou bude Horal Junior aj pre celkom maličkých, tí začnú súťažiť o 14,00 hod. Na Horal maratón je najlepšie prihlásiť sa vopred cez formulár na web stránke podujatia.

Z Lipovca na Panošinu – to je tradičná trasa výstupu, ktorý organizujú turisti v tejto turčianskej obci. Môžete ísť s nimi v sobotu 10.8. Zraz je pri pomníku  pod Panošinou o 11,00 hod.

Aj turisti z Brezovej pod Bradlom chystajú túru. Volá sa írečito „Brezofská špacírka“. Organizátori pripravili 2 trasy: 15 km trasa (Bradlo, Košariská, Dvory, Lopušná, Čierne Blato, Brezová pod Bradlom) a 42 km (po Bradlo je rovnaká trasa, odtiaľ je trasa - Dlhý vŕšok, Pustá Ves, Výtok, Dobrá Voda, Dobrovodský hrad, Brezová pod Bradlom). Ak sa chcete pridať, buďte na námestí v Brezovej pod Bradlom ráno, odchod na trasy je medzi 6,30 a 9,30 hod.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame