Na vrchu Železník i v rovnomennej obci

Na vrchu Železník i v rovnomennej obci

Železník bol kedysi slávnou obcou s baňami, kinom, kolkárňou a neďalekou vysokou pecou. Dnes je Železník súčasťou obce Sirk a z mnohých kútov na vás dýcha zaprášená minulosť, zmiešaná s nostalgiou. Ale oplatí sa to vidieť, rovnako ako okolitú prírodu. A tak sme sa po žltej značke od zatvoreného kina vybrali s Rastislavom Libákom a starostom obce Sirk Danielom Faklom. Hlboko v lese sa Rasťo niekoľkokrát zhlboka nadýchol a povedal, že cíti diviaky. Nečudo, značka nás totiž viedla do oplotenej zvernice, kde okrem diviakov žije aj vysoká. My sme síce mali kľúč, ale bežní turisti do zvernice môžu vstúpiť. 

Na vrchu Železník i v rovnomennej obci 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Rádiovíkende sme sa vybrali na kopec Železník v Revúckej vrchovine, ktorý sa nachádza nad rovnomennou osadou, kedysi preslávenou baňami. Domáci – Rastislav Libák a starosta obce Sirk Daniel Fakla - nás zoberú ešte na Jeleniu skalu. Nevedie k nej chodník, takže cudzinec sa musí spoľahnúť na sprievodcov. Keďže  sa pohybujeme vo zvernici, sledujeme okolie, či nezbadáme diviaky. Aj keď asi by to bol zázrak, keďže sa stále rozprávame. Napriek tomu Daniel, ktorý ide prvý, diviaka zazrie:

Na vrchu Železník i v rovnomennej obci 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V sobotu 24.8.2019 sa o Železníku dozviete viac priamo na mieste: o 14,00 hod. sa tam začne program, v rámci ktorého možno absolvovať komentovanú prehliadku osady, vypočuť si prednášky alebo ochutnať legendárne sirkovské guľky. A v nedeľu 25.8.2019 bude spomínaná omša pri baníckej kaplnke.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 5.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 9.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.jpg Snímka 15.jpg Snímka 14.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame