Rádiovíkend 31. 8. 2019 - pozvánky

Rádiovíkend 31. 8. 2019 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.     

1.9.2019

Ak ste ešte neboli na Ďumbieri a sami si netrúfate, tak v nedeľu 1.9. sa môžete pridať na spoločný výstup. Začiatok je o 8,30 hod. na Trangoške, čo znamená, že hore vystúpite z južnej strany. Tam a späť prejdete niečo cez 13 kilometrov a zdoláte tisícmetrové prevýšenie.


V nedeľu 1.9. sa môžete vybrať na tradičný Púchovský okruh za zdravím – Memoriál doktora Vadoviča. Odchod na trasy je na Námestí slobody v Púchove od 7,00 hod., na rovnakom mieste je aj cieľ. Trasy merajú 25 km, 15 km a „kočíková“ trasa má 10 km, vedie po novej cyklomagistrále.


Na Vihorlat po zelenej turistickej značke z Poruby pod Vihorlatom – takú trasu môžete absolvovať v nedeľu 1.9. na spoločnom výstupe. Začiatok o 10,00 hod. (i záverečné občerstvenie) bude na Koniarni, zraz na vrchole je o 12,00 hod.


V Častej si v nedeľu 1.9. môžete vybehnúť na Mraznické chodníčky. Ide o beh v lese v okolí hradu Červený Kameň. Detské kategórie odštartujú o 11,00 hod., dospelí vyrazia na trať o 13,00 hod.


Na chate Pieniny v Lesnici sa o 14,00 hod. uskutoční v nedeľu 1.9. Stretnutie (Spotkanie) pasovaných Goralov v Pieninách. Pieninskí Gorali sú etnografická skupina, žijúca na slovensko-poľskom pomedzí. V rámci kultúrneho programu v amfiteátri vystúpi Peter Stašák s hosťami a goralská muzika Flisok. Vstupné a parkovanie bude zadarmo.


V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pripravili na nedeľu 1.9. program, venovaný kováčstvu. Od 11,00 hod. si návštevníci môžu pozrieť prácu majstrov kováčov zo Stredného odborného učilišťa strojníckeho z Kysuckého Nového Mesta a kováčov z Kysúc. Od 13,30 hod. bude vyhrávať Ľudová hudba Vladka Tomčalu zo Starej Bystrice.


Rodinné cyklopodujatie s názvom „Bodovský pedál“ a rozlúčka s letom sa uskutoční 1.9. v Trenčianskych Stankovciach – Bodovka v areáli, kde sa konajú Tankové dni. Registrácia účastníkov je od 9,00 hod., štart pretekov o 11,00 hod. Pripravené budú aj iné aktivity pre deti.


V Poprade pripravili na nedeľu 1.9. Podtatranský polmaratón a primátorskú desiatku. Štart je o 11,00 hod., pretekať sa bude cez obec Spišská Teplica s obrátkou vo Svite. Zároveň sa zo Svitu vydajú na 10 km trať do Popradu priaznivci nordic walkingu. 5 minút po štarte vybehnú mladší pretekári na mini-polmaratónsku trať v dĺžke 2,1 kilometra. 30 minút pred hlavným štartom budú na námestí sv. Egídia v Poprade súťažiť aj budúci prváčikovia. Bez výrazných dopravných obmedzení sa toto podujatie uskutoční aj tento rok. Tesne po štarte bude na približne 20 min. uzavretý kruhový objazd. Regulovaná premávka bude na ceste smerom na Spišskú Teplicu a v uliciach Svitu. Po spomínaných úsekoch sa beží počas bežnej automobilovej premávky, preto organizátori prosia vodičov o zhovievavosť a zvýšenú opatrnosť. V spolupráci s mestskou políciou je potrebné uzavrieť cyklochodník na úseku medzi Popradom-západom a Svitom. Úplná uzávera cyklochodníka bude od 10,50 do 14,00.


7.9.2019

V sobotu 7.9. môžete bežať aj v Západných Tatrách. Ale len ak veľa vydržíte, beží sa totiž na Klin. Trať má dĺžku 22,5 km s prevýšením 1380 m. Tohto roku zmenili organizátori štart a cieľ, z kempingu sa presťahovali k horskému hotelu Akademik, štart je o 9,30 hod. Trať povedie Úzkou dolinkou cez Račkovu dolinu do Gáborovho sedla na Klin a potom dolu do Račkovho sedla a popri Račkových plesách dolu Račkovou dolinou a k hotelu Akademik. Podujatie je zaradené do Slovenskej skyrunningovej ligy, ide o finálové preteky, takže vyhlásia aj najlepších skyrunningových bežcov na Slovensku.


Ešte raz beh, tentoraz na východnom Slovensku. Bude zvláštny svojim časom, na trať si totiž posvietite sami. Cykloturistický klub CTK ČERGOV 25 pozýva na Čergovský nočný beh. Dĺžka trate je 14 km so štartom v Olejníkove o 20,30 hod.

Cieľ je pri horskom hoteli Šport na Lysej. Záväzné prihlášky do 2.9.2019. Prihlásiť sa však dá ešte aj na štarte do 19,00 hod. Viac info na www.ctkcergov25.sk.


V sobotu 7.9. sa koná pamätný výstup na Veľký Rozsutec. Pamätný preto, že je na počesť sv. Jána Pavla II. Špeciálny autobus vás zoberie už v Žiline, z autobusovej stanice (nástupisko č. 10) o 6,45 hod. Cestou do Terchovej sa autobus podľa požiadaviek môže zastaviť aj na ďalších autobusových zastávkach. O 7,30 hod. sa v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej bude konať sv. omša, po ktorej sa účastníci autobusom presunú do Štefanovej, odkiaľ spoločne vystúpia do sedla Medziholie a potom po červenej značke na vrchol Veľkého Rozsutca. Na poludnie by sa účastníci mali stretnúť na vrchole Rozsutca, kde sa nachádza aj pamätná tabuľa, venovaná sv. Jánovi Pavlovi II. Ak bude zlé počasie, organizátori chystajú náhradný turistický program v bezpečných častiach Malej Fatry.


V prvú septembrovú sobotu 7.9. stretnete na Pustom hrade nad Zvolenom folkloristov, sokoliarov, šermiarov i lukostrelcov. Pripravený je aj ďalší program. Národný výstup na Pustý hrad sa začína v meste (v parku Ľudovíta Štúra) o 8,00 hod., program na Pustom hrade o 10,00 hod.


V sobotu 7.9. môžete spojiť turistiku s poznávaním sklárskeho majstrovstva. Môžete sa vybrať na Sklársky chodník, ktorý je súčasťou Bzovských sklárskych dní. Trasa vedie katastrami obcí Podkriváň a Mýtna. Na Sklárskom chodníku môžete prejsť 20 alebo 10 km. Odchod na trasy je o 9,00 hod. od sklárskej pece v Dolnej Bzovej (prezentácia medzi 8,00 a 9,00 hod.). Dovezie vás tam mimoriadny autobus, ktorý odchádza zo železničnej zastávky Podkriváň o 8,15 hod. Po skončí odchádza autobus z Dolnej Bzovej na železničnú zastávku v Podkriváni o 17,30 hod. Účastníci si budú môcť v areáli sklárskej pece pozrieť prácu sklárskych majstrov a kultúrny program.


V kaštieli v Betliari sa v sobotu 7.9. uskutočnia Celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta (Tento rok teda nebudú slávnosti v Múzeu vo Svätom Antone). Program však bude tradičný – so slávnostným sprievodom, svätohubertskou omšou i súťažami.

Autorka: Sylvia Hoffmannová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame